OCEANICA - OneDark (Progressive Gears/2019)

Monday, 09 September 2019 16:18
Published in Where Prog meets Art

Μετά από 7 χρόνια αδιεξόδων, επανεκκίνηση με αυτοπεποίθηση και με ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς!

 

Όταν κάποιοι από τους καλύτερους, όπως οι Steven Wilson και Bruce Dickinson σε έχουν επαινέσει για το στυλ των τραγουδιών σου και τις σκηνικές παραστάσεις που δίνεις, ε τότε σίγουρα κάτι αυτό σημαίνει.
Ο λόγος για τον mastermind των Enochian Theory από το Portsmouth / United Kingdom, Thomas Benedict Harris-Hayes (Call him Ben).
Ας μην γελιόμαστε, το Myspace υπήρξε ένας μουσικός παράδεισος πληροφόρησης και ανακάλυψης για κάποια χρόνια.
Εκεί κάπου ανακάλυψα κι εγώ τους Enochian Theory το 2006 με το A Monument to the Death of an Idea, και αυτό που μου δημιούργησαν στον εγκέφαλο δεν είχε επιστροφή.
Κάτι νέο φαινόταν να κάνει τη διαφορά στα δισκογραφικά δρώμενα. Και έγινε, μόνο που δεν είχε τη χρονική διάρκεια που είχα ελπίσει.
Το 2012 το Life...And All It Entails ήρθε να κλείσει την πόρτα για αυτό το υπέροχο γκρουπ. Λύπη μεγάλη.

Ο Ben Harris-Hayes όμως ήταν σίγουρο που θα ξαναχτυπούσε και αυτή τη φορά με κάτι ολοδικό του.
Ντεμπούτο άλμπουμ λοιπόν για τους OCEANICA και τον δημιουργό τους.
Αν αναρωτιέστε ποιοι είναι μαζί του, σας δίνει την απάντηση ο ίδιος:
"OCEANICA is Thomas Benedict Harris-Hayes...so, ha!"

Δεν μου πήρε και πολύ χρόνο να φανταστώ πόσο πολύ θα μπορούσε να εκτοξεύσει τον όρο "Progressive".
Ένα -στην κυριολεξία- γεμάτο άλμπουμ που μπορεί να καλύψει τον ακροατή σε όλα τα μήκη και πλάτη της μουσικής.
Δεκατρία (13) ολόκληρα κομμάτια και δεν θα σε αφήσουν παραπονεμένο.
 
 
Το εισαγωγικό Youth απλά ξεκλειδώνει τη φαντασία που έρχεται.
Με τον τελευταίο στίχο από το δεύτερο κομμάτι -Overcome- ...And it’s better to not play dead…and overcome… σκέφτομαι τι μπορεί να διαδραματίζετε στα επόμενα.
Ότι μα ότι ακούσεις εδώ μέσα είναι δια χειρός και ψυχής Ben Harris-Hayes.
Δεν μπορώ να κρύψω πόσο ταράχτηκα ακούγοντας κάτι -επιτέλους- καινούργιο από αυτόν τον πολυτάλαντο και πολυσύνθετο άνθρωπο. Κυρίως με τα φωνητικά του που για μένα είναι άκρως χαρακτηριστικά και άλλης διάστασης.
Ένταση και μαθήματα τεχνικής μουσικής κατάρτισης από τον Mr Ben.
Παίζει τα ΠΑΝΤΑ. Ξέρει τόσο καλά να το κάνει.

And when you’re lost in the grey, you’ll know your own. A heart beating, so… How much this means to me…(F**k you very much!!), αυτοί είναι οι κάποιοι στίχοι από All the cool kidz r doin' it και ο Ben ουρλιάζει!
Από την ατέλειωτη βαρύτητα του Amounting to nothing κράτα αυτά τα λόγια του: Because through all of your stresses and your worries, they amount to… NOTHING! So live! And sing! And love! …and just be…
Ήχοι που εξιτάρουν και συγκλονίζουν. Απίστευτη παραγωγή.
 
And here I find myself, thankfully reaching for the pen, It’s taken some time to write again, to find a reason. To formulate, to write it down, to get it out. To speak of it, to shout it out, to sing it out. To speak of it, to shout it out, to sing it out, to sing it out. To sing it out…
Οχλαγωγία και post περάσματα, υπέροχοι στίχοι και εξομολόγηση με το Start from the start.
Το ταλέντο του multi-instrumentalist Ben έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτό που λέμε "χτύπησε ταβάνι". Ναι, το έχει διαπεράσει ήδη και έχει πάει πολύ πιο ψηλά.
 
Ότι συμβαίνει στα χρόνια που ζούμε έγιναν στίχοι που βγαίνουν έξω από το OCEANICA με συγκλονιστικούς στίχους. Ένα μοναδικό σόλο του εδώ σε παγιδεύει, το μπάσο του σου θυμίζει πόσο μεγάλη αναγκαιότητα έχει η ύπαρξη του.
The point I missed…Thy holy piss now turns to wine. Just bury your head in hell and everything may just turn out just fine. Didn’t even care, what may come, how or where… Maybe just trying to get caught this time…
Το Got a feeling ξεκινά με μια πιο dream pop διάθεση αλλά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί ο Ben να σου αποδείξει πόσο εύκολα μπορεί να το γυρίσει σε πολυπλοκότητα... ο Ben.
 
 
Αλλά τα περίεργα και οι εκπλήξεις δεν λείπουν από το φοβερό OneDark.
Υπάρχουν 2 φωνές μέσα σε κομμάτια που ο Ben μου είπε πως δεν μπορεί να το αποκαλύψει γιατί ήταν μέσα στη συμφωνία τους να μην γίνει. Σεβαστό οκ, αλλά η μια γυναικεία φωνή μου τριβελίζει το κεφάλι όλη μέρα γιατί μου θυμίζει κάποιας που δεν μπορώ να προσδιορίσω. Όχι τίποτα άλλο, μου είπε κιόλας ότι ετοιμάζει κάτι στο μέλλον με "αυτές" τις εξαιρετικά ταλαντούχες φωνές.
(Και να ήταν μόνο αυτά...)
 
Τα κομμάτια Reverence και The rose, abloom που ακολουθούν είναι μια μουσική πανδαισία. Ξεκινούν με αρκετά high tempo και μετά... βουτιά στο συναίσθημα και στο λυρισμό.
Μια γυναικεία αφηγηματική φωνή καλύπτει τα 37 μόλις δευτερόλεπτα του πρω-τελευταίου κομματιού του άλμπουμ με τίτλο The Entangled Roots Of... και μετά έρχεται το τέλος...
Το The oblivion tree σφραγίζει ερμητικά το OneDark. Ένα κομμάτι που αναδεικνύει όλη τη εκλεκτική ιδιαιτερότητα του Ben Harris-Hayes. Απογειωμένο από τα πλήκτρα του και σφραγισμένο από τα λίγα αλλά ουσιαστικά lyrics.
And you are... (Infinite) YES! And you are...LOVE... YES!
Yeah...
And by the moon...
(Living a way)
And by the moon...
(Up above)
And in the distance... we’ve not lost our way...
Breath: Peace...
.............................................................
 
Οι τελίτσες που ακολούθησαν μετά τα lyrics είναι η σημασιολογία μου στο... μένω άφωνη!
Εάν έχεις υπάρξει οπαδός, μουσικόφιλος ή έστω και περαστικός από τη δισκογραφία του Devin Townsend και έχεις ενθουσιαστεί, τότε μη χάσεις με τίποτα το ντεμπούτο άλμπουμ του Ben Harris-Hayes - OCEANICA, Onedark.
 
Κυκλοφορεί από την Progressive Gears Records στις 25 Οκτωβρίου 2019 σε digipack physical copies, digital downloads και merchandise.
 
To Onedark αποτελεί τον προπομπό ενός τρίπτυχου μουσικού λαβύρινθου. Τα μόνα στοιχεία που σου δίνονται είναι οι τίτλοι. TwoLight και ThreeGrey.
Από κει και πέρα το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφεθείς στην εξερεύνηση ενός αλλόκοτου, υπέροχου μα πάνω από όλα προοδευτικού κόσμου.
 
 
 
 
 
 
Eleni Liverakou Eriksson (ECLECTIC SHADOWS team)
 
Read 577 times