THE FLOWER KINGS – Waiting For Miracles (Inside Out Music/2019)

Sunday, 10 November 2019 14:17
Συντάκτης:
Published in Where Prog meets Art

Το θαύμα των THE FLOWER KINGS συντελείται εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα. Όσοι περιμένουν το επόμενο, ας το αναζητήσουν κάπου αλλού!

 

Η αναβίωση του πάλαι ποτέ progressive rock της χρυσής δεκαετίας του '70 βρήκε πολλούς σημαντικούς εκφραστές κάπου εκεί στα μέσα των 90's οι οποίοι κατάφεραν να επαναφέρουν το χαμένο ενδιαφέρον τού κοινού γι'αυτό το εκλεπτυσμένο ιδίωμα του rock, ρίχνοντας γέφυρες με το παρελθόν και βοηθώντας τις νέες γενιές να διευρύνουν τα μουσικά τους ακούσματα. Ανάμεσα στα ονόματα που ξεχώρισαν ήταν και οι THE FLOWER KINGS οι οποίοι δημιούργησαν τον δικό τους σύγχρονο μικρό μύθο βασισμένο σε όλα εκείνα τα στοιχεία που ορίζουν το progressive rock.
Ο βασικός πυρήνας των THE FLOWER KINGS αποτελούμενος από τους Roine Stolt, Hasse Fröberg και Jonas Reingold πλαισιωμένος από τους νεοφερμένους Zach Kamins (πλήκτρα, κιθάρα) και Mirko DeMaio (ντραμς, κρουστά) - υπάρχει μια μικρή στεναχώρια εδώ που τα λέμε λόγω της αποχώρησης του Tomas Bodin – επιστρέφει δισκογραφικά με το διπλό νέο άλμπουμ Waiting For Miracles.
 
 
Η μπάντα και ο Roine Stolt μέσα από το δελτίο τύπου της Inside Out Music ξεκαθαρίζουν ότι η νέα δισκογραφική τους προσπάθεια αποτελεί βουτιά στο progressive rock όπως αυτό αποδόθηκε στα χρόνια της δόξας του διανθισμένο ωστόσο με συμφωνικά, ποπ και κινηματογραφικά στοιχεία. Οι μπάντες που χρησιμοποιούνται ως παραδείγματα είναι οι Pink Floyd, King Crimson,The Beatles, Cream, ABBA, Procol Harum, David Bowie, Utopia αλλά και Vangelis.
Ακούγοντας προσεκτικά το Waiting For Miracles δεν βρίσκω λόγο να διαφωνήσω σε τίποτα με την παραπάνω περιγραφή καθώς τα ηχητικά τοπία που ξεδιπλώνονται στα αφτιά μου εμπεριέχουν λίγο απ' όλα δημιουργώντας το τελικό απόσταγμα με την προσωπική σφραγίδα των THE FLOWER KINGS. Στα συνολικά 85 λεπτά του διπλού άλμπουμ δεν συναντάμε δαιδαλώδης συνθέσεις καθώς τα δύο μεγαλύτερης διάρκειας κομμάτια κινούνται στα όρια τού δεκαλέπτου με τα υπόλοιπα μεταξύ των πέντε και επτά λεπτών. Ωστόσο οι υψηλού επιπέδου συντελεστές του, καταφέρνουν να δημιουργήσουν για ακόμη μια φορά πολλαπλές μουσικές εικόνες στα περισσότερα από αυτά, βασισμένες κυρίως στα ευφάνταστα κιθαριστικά σόλο, στα εξαιρετικά πλήκτρα με χρήση αρκετών τεχνολογικών δυνατοτήτων που αυτά δίνουν, διακριτικές ποπ πινελιές και cinematic ατμόσφαιρα.
 
 
Συνολικά το Waiting For Miracles αφήνει θετικές εντυπώσεις προβληματίζοντας αρκετά για το αν μπορεί να μπει ανάμεσα στις κορυφαίες τους δισκογραφικές δουλειές. Παραμένω όμως συγκρατημένος ως προς αυτό, γιατί το δεύτερο μέρος τού άλμπουμ τείνω να το θεωρήσω υπερβολή στην συνολική κυκλοφορία.

Συμπερασματικά, χαρακτηριστικό γνώρισμα των THE FLOWER KINGS είναι η μη ύπαρξη κακής δουλειάς στην εικοσιπεντάχρονη ύπαρξη τους. Αυτό δίνει την δυνατότητα σε όποιον ξεκινάει σήμερα να τους ανακαλύπτει, να το κάνει χωρίς φόβο από το Waiting For Miracles προχωρώντας φυσικά και στα ενδότερα της μπάντας όπου θα ανακαλύψει τους αληθινούς “βασιλείς των λουλουδιών”.
 
Tracklist: CD 1 (63:28) 1. House Of Cards 1:58 2. Black Flag 7:42 3. Miracles For America 10:03 4. Vertigo 9:59 5. The Bridge 5:32 6. Ascending To The Stars 5:45 7. Wicked Old Symphony 5:47 8. The Rebel Circus 5:50 9. Sleep With The Enemy 6:02 10. The Crowning Of Greed 4:50 CD 2 (21:28) 1. House Of Cards Reprise 1:21 2. Spirals 5:06 3. Steampunk 6:34 4. We Were Always Here 7:35 5. Busking At Brobank 0:52
 
Line-up:
Roine Stolt: Lead Guitar & Lead Vocals
Hasse Fröberg: Lead & Backing Vocals
Zach Kamins: Keyboards, Guitar
Jonas Reingold: Bass
Mirko DeMaio: Drums, Percussion
 
 
 
 
 
Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 353 times