INFRINGEMENT - Alienism (Crime Records/2019)

Wednesday, 13 November 2019 11:27
Published in Where Prog meets Art

|... Από το πρώτο κομμάτι κιόλας -Disorder- ένιωσα πως το συναίσθημα των φωνητικών συν τα κάποια γυρίσματα τους, μού έφερναν στο μυαλό μια φωνή μοναδική, ξεχωριστή. Στο Triad δε, έχω πειστεί πια πως η φωνή εκείνη είναι τού ενός και μοναδικού Roy Khan.
Στο ίδιο κομμάτι επίσης ένιωσα τη θεατρικότητα των Vulture Industries.
Όλοι Νορβηγοί εν τω μεταξύ! Υπέροχα απλά...|

 

Στη Νορβηγική τράπουλα ότι χαρτί και να τραβήξεις είναι εκείνο που θα σε οδηγήσει στη νίκη. Δεν χρειάζεσαι μπαλαντέρ, ή Άσσο ή το 10 το "καλό" και να σε γλιτώσουν. Άνετα όλη η τράπουλα μπορεί με τις κατάλληλες κινήσεις και χειρισμούς να σε κρατήσει ψηλά.
Στη Νορβηγία λοιπόν, ότι και να ακούσεις μπορεί να σε εκπλήξει ευχάριστα, θα σου δώσει την ακουστική ικανοποίηση τού απρόοπτου και του καινούργιου.
Οι άνθρωποι της "μουσικής" Σκανδιναβίας μάς έχουν αποδείξει για πάρα πολλά χρόνια τώρα, ότι στο χώρο τους τίποτα δεν είναι συμπτωματικό.
 


Η μουσική και οι μουσικοί τους έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο. Δεν έχει σημασία το ύφος, είδος. Τα "είδη" τείνουν να εξαφανιστούν (με την κλασσική έννοια της "ταμπέλας"). 
Βλέπουμε μπάντες, σχήματα, καλλιτέχνες με ένα τελείως διαφορετικό μέλλον που απαρνείται το παρελθόν τους χωρίς ενοχές.
Η πρόοδος στη μουσική εξέλιξη είναι εμφανής και φτάνεις να ακούς μουσικές, δυσανάλογες της ιστορίας και του παρελθόντος μιας μπάντας.
Μήπως όμως αυτό είναι τελικά εκπληκτικό; Μήπως είναι υπέροχο γιατί επιτέλους γίνονται πράγματα που μας βγάζουν από την κινούμενη άμμο;
Σίγουρα τα προοδευτικά σχήματα έχουν το αβαντάζ και την προσοχή που τους αρμόζει, μια καλύτερη θέση στις δισκοθήκες μας και σίγουρα ευνοϊκότερη αντιμετώπιση από τους οπαδούς.Οι INFRINGEMENT είναι Νορβηγοί.
Η δημιουργία τους σαν μπάντα στέφτηκε με επιτυχία κάτω από μια αξιόλογη ποσότητα αλκοόλ μια νύχτα του Νοέμβρη τού 2015.
Την επόμενη χρονιά οι φίλοι αποφάσισαν πως οι ιδέες και τα όνειρα τους θα μπορούσαν να φέρουν αποτέλεσμα. Έτσι τον Μάιο του 2017 έκαναν το πρώτο τους concept album με τίτλο Transition. Έδεσαν μια χαρά και η συνέχεια έρχεται με το Alienism.
Εδώ έχουμε 4 κομμάτια όλα κι όλα (αλλά δεν θες και περισσότερα) που χαιρετίζουν περίτρανα τον όρο progressive. Και βάλε ότι άλλο θες δίπλα. Modern prog, neoprog, progressive rock.
Ουσιαστικά εδώ βγαίνει ένα neo-progressive rock αποτέλεσμα με έντονα τα στοιχεία symphonic rock. Τρανό παράδειγμα το τελευταίο κομμάτι Delirium.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Γιατί κάποιος μπορεί διαβάζοντας τις ορολογίες αυτές να παρεξηγήσει το άλμπουμ.
Το Alienism φλερτάρει με διάφορα είδη καθώς υπάρχουν groovy μέρη με funky ρυθμούς, ενώ άλλες φορές σαφώς δίνουν το στίγμα τους από τη δεκαετία του '70.
Από το πρώτο κομμάτι κιόλας -Disorder- ένιωσα πως το συναίσθημα των φωνητικών συν τα κάποια γυρίσματα μου έφερναν στο μυαλό μια φωνή μοναδική, ξεχωριστή. Στο Triad δε, έχω ήδη πειστεί πια πως η φωνή εκείνη είναι του ενός και μοναδικού Roy Khan.
Στο ίδιο κομμάτι επίσης ένιωσα τη θεατρικότητα των Vulture Industries.
Όλοι Νορβηγοί εν τω μεταξύ! Υπέροχα απλά.
Το συγκρότημα έχει συγκριθεί με τους Camel, τους Genesis, τους Pendragon, τους Arena και τους IQ. Εγώ νομίζω πάλι ότι είναι ακόμα πιο πολλά.


Το Alienism, ένα μεγάλο ηχητικό, έντονο concept album το οποίο περιστρέφεται γύρω από το μυαλό των ασθενών στο Ινστιτούτο Gentmire, ένα ίδρυμα που βρίσκεται στο προσκήνιο της ψυχιατρικής καινοτομίας. Παίρνουμε τις απόψεις του ίδιου του Επιτρόπου Lunacy και μέσω των σημειώσεων του μπαίνουμε στον κόσμο του Alienist. Ας ξεφύγουμε όλοι λοιπόν από την πραγματικότητα και ας αναζητήσουμε την ανακούφιση στο μυαλό μας.
Αυτή είναι με λίγα λόγια η θεματολογία. Με την ακόμα περισσότερη υπέροχη μουσική όμως των INFRINGEMENT, μπορεί να γίνει ένα από τα πιο όμορφα δισκάκια που άκουσες στο 2019. (Και μάλλον για ακόμα παραπέρα.)
Αν και το άλμπουμ κυκλοφορεί στο τέλος της εβδομάδας, υπάρχει ήδη ολόκληρο για ακρόαση στη σελίδα τους στο bandcamp.

TRACKLIST
1. Disorder (7:58)
2. Triad (10:37)
3. Therapy (4:36)
4. Delirium (16:56)
 
LINE-UP
Hans Andreas Brandal - Lead Vocals
Stig André Clason - Guitar, Vocals
Kristoffer Utby - Drums
Bård Thorstensen - Keyboards
Espen Larsen - Bass
 
 
 
 
 

Eleni Liverakou Eriksson (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 572 times