BASK - III (Season of Mist/2019)

Monday, 02 December 2019 14:43
Published in Where Prog meets Art

Διώξτε τα σύννεφα από τις καρδιές σας. Θέση εκεί έχει μόνο ο ήλιος. Το μητρικό μας άστρο.

 

Στο κατώφλι τής νέας εποχής με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση να απειλεί κατά κάποιο τρόπο τις συνήθειες μας και την βολή μας, εμείς μένουμε απαθείς. Θα μου πει κάποιος εύστοχα… και τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό?
Το μεγάλο ερώτημα είναι, εάν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις και όχι εάν μπορούμε να παρέμβουμε στις αλλαγές. Αυτό ασφαλώς, η μουσική το έχει περάσει από το πετσί της. Φυσικά εννοώ ότι από την εποχή τού βινυλίου και του δισκάδικου περάσαμε στα διαδικτυακά μαγαζιά και στα mp3 κτλ.
Σιχτιρίζουμε την ώρα και τις εποχές αυτών των αλλαγών στο κομμάτι που μας ενδιαφέρει άμεσα. Δεν μπορέσαμε να το αποτρέψουμε και δεν κάναμε τίποτα για να προστατέψουμε αυτή την σύνδεση μας και απόλαυση στην τελική. Είναι σαν να μας βλέπω όλους κολλημένους στην οθόνη μιας συσκευής, με ακουστικά ή ηχεία να προσπαθούμε να βρούμε κάτι που να μας θυμίσει την αγνή μας αγάπη για ένα άκουσμα που να γίνει ένα με μας.
 
 
Επίσης η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα μας στους ήχους της εποχής που ζούμε έχει μετατραπεί σε γάγγραινα. Έχουμε το βήμα τις υποτιθέμενης δημοκρατίας μας να λέμε ότι θέλουμε όποτε το θέλουμε και να κρίνουμε ψευδή ή αληθή γεγονότα κατά το δοκούν. Νομίζουμε έτσι, ότι ανταποκρινόμαστε στις καταστάσεις ή ότι με αυτό που θα γράψουμε θα ανατρέψουμε μια κατάσταση – γεγονός. Μάλλον την αυτοπροβολή σου θες άνθρωπε του 21ου αιώνα.
Να το κοιτάξεις αυτό γιατί δεν σε βλέπω καλά.
 
Αυτές οι σκέψεις περνούν από το μυαλό μου ακούγοντας μουσική. Ήχους και μελωδίες οι οποίες με φέρνουν κατά κάποιο τρόπο στην θέση μου και σε αυτό που θέλω να είμαι. Ένας ελεύθερος άνθρωπος κάτω από την αόρατη μπότα τού ζυγού μου.
Το τρίτο album των BASK από την Νότια Καρολίνα των Η.Π.Α έρχεται να μου ανταποδώσει λίγα λεπτά αποτοξίνωσης από την τρέλα που ζω. Και δεν αποτελεί κανένας εξαίρεση απ’ αυτόν τον κανόνα. Ζούμε στον παραλογισμό μας και χρειαζόμαστε την μουσική όπως το αέρα για να αναπνεύσουμε και το νερό για να ξεδιψάσουμε.
Όταν οι πρώτες νότες του Three White Feet με καλωσορίζουν στον κόσμο της μπάντας ανατριχιάζω. Η μελωδικά στρωτή φωνή του Zeb Camp αρχίζει να ερωτοτροπεί αρμονικά με τους ήχους των υπολοίπων μουσικών. Ανασυντάσσομαι γιατί ξέρω ότι αυτό που βγαίνει από τις ψυχές τους είναι κάτι πιο μεγάλο από αυτό που δείχνει και ακούγεται. Το εύρος τής μουσικής παιδείας ενός συγκροτήματος είναι αυτό που το οδηγεί με μεγαλοπρέπεια στον τελικό στόχο.
 

Δίσκος βουτηγμένος μέσα στα καζάνια του hard rock, dark Americana, stoner rock, progressive rock και melodic rock. Με εξάρσεις heavy rock σπαρμένες παντού. Μοναδικότητα και λάμψη.
Και εάν σε κούρασε η εισαγωγή μου πιο πάνω, κάτσε και σκέψου το γιατί, ακούγοντας μια από τις πιο ποιοτικές δουλειές για το 2019. Δεν θέλω να χάσω την σύνδεση μου με την μια και μοναδική αγάπη που μου έχει απομείνει όρθια όλα αυτά τα χρόνια. Εκείνη που μου στέκεται στα δύσκολα και με κάνει να αναθεωρώ σκέψεις και βιώματα. Τον φίλο που με αγγίζει στον ώμο στοργικά και μου λέει… έλα πάμε παρακάτω.
 
Μουσικοί όπως οι BASK πρέπει να ανταμείβονται με κάτι πολύ περισσότερο από τα υλικά αγαθά του κόσμου μας. Γιατί ευχαριστούν με τον τρόπο τους κάποιους ανθρώπους εδώ στην Γη. Αγαλλιάζουν τις ψυχές και τις κάνουν να νοιώθουν όμορφα συναισθήματα. Τους ανοίγουν την κλειστοφοβική εσωτερικότητα τους. Ο κόσμος τού καθενός μας είναι μοναδικός και αυθεντικός. Χρειάζεται την έπαρση και όχι την υποτέλεια.

Είχα πολύ καιρό να νιώσω έτσι κατά την ακρόαση ενός νέου δίσκοι. Μου έφτιαξε την διάθεση και με απογείωσε πραγματικά. Έχει όλα αυτά τα ιδανικά της υπόστασης της μουσικής μας χωρίς απώλειες. Τρομερή παραγωγή και τραγουδάρες. Εναλλαγές συναισθημάτων και τεχνοτροπίας.
Πλουσιοπάροχο, ανατρεπτικό, ατίθασο, πλουραλιστικό και εύστοχο σαν album το οποίο δεν πρέπει να λείπει από καμιά δισκοθήκη. Η Season of Mist έχει ένα ακόμα πραγματικό στολίδι στην αγκαλιά της.

Track list:
Three White Feet
New Dominion
Stone Eyed
Rid of You
Noble Daughters I: The Stave
Noble Daughters II: The Bow
Maiden Mother Crone
 
Band members:
Jesse Van Note
– bass
Scott Middleton – drums
Ray Worth – guitar
Zeb Camp – guitar/vocals 
 
 
 
Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 340 times