DIAGONAL – Arc (Cobblers Records/2019)

Tuesday, 03 December 2019 12:10
Published in Where Prog meets Art

Αυτή την φορά θα στεριώσουν γιατί το αξίζουν!

 

Ομολογώ ότι άργησα χαρακτηριστικά να αναφερθώ στην συγκεκριμένη κυκλοφορία των Άγγλων DIAGONAL.
Πάντοτε υπήρχε ένας λόγος που με κρατούσε πίσω. Έλλειψη χρόνου ή άλλες επί πλέον ανούσιες υποχρεώσεις τής καθημερινότητας μου. Όμως κάτι με έσπρωξε στο να δώσω στο Arc την απαιτούμενη προσοχή που του αξίζει. Συχνά πυκνά έτρεχα να ακούσω την νέα τους δουλειά για να χαλαρώσω με το περιεχόμενο της.

Η μπάντα έφτασε να βρίσκεται σε νέα εταιρία και πλήρως απελευθερωμένη από τις απαιτήσεις της γνωστής σε όλους Rise Above με την οποία κυκλοφόρησαν τον προηγούμενο τους δίσκο πριν από 7 ολόκληρα χρόνια. Ενώ τα ερωτηματικά μου θα μείνουν αναπάντητα για την φυγή τους από αυτήν την στέγη, μπορώ εκ του ασφαλούς πλέον με την σειρά μου να γράψω για ένα album εσωτερικού progressive rock. Και λέω εσωτερικού μονομιάς, γιατί οι επιρροές τής μπάντας ερεθίζουν τους ίδιους στο να κάνουν την μουσική βατή για όλους. Είναι πλούσιοι σε ήχους και μεστοί χωρίς να βάζουν με το ζόρι τον επίδοξο ακροατή στην διαδικασία της φουτουριστικής επεξεργασίας των οργάνων τους.
 

Το Arc είναι ένα ταξίδι από το χθες μέχρι το σήμερα. Φαντάσου μια ευθεία γραμμή σε έναν κύκλο που ενώνει 2 σημεία του και σχηματίζει ένα τόξο. Η επιφάνεια που μένει στο νέο μας γεωμετρικό θόλο έστω και εάν δεν φαίνεται με γυμνό μάτι είναι η ιστορία του ιδιώματος. Εκεί μέσα στο κάθε μη ορατό σημείο μπορούμε να βάλουμε ότι εμείς θέλουμε και να το εμπλουτίσουμε ανάλογα. Οι μελωδίες στο νέο δίσκο των DIAGONAL θα σε πάρουν μαζί τους σε τόπους απλησίαστους για τον νου.
 
Χαρούμενος μπορώ να διαβώ μέσα από 8 άρτια δομημένα τραγούδια και να βγω στο τέλος κερδισμένος μαζί με την μπάντα που δεν φοβάται να προσφέρει την ποιότητα της απλόχερα.
Και αν στο The Second Mechanism του 2012 ηχούσαν κάπως πιο βιομηχανικοί με το νέο τους album έρχονται να προσγειωθούν σε πιο γήινες καταστάσεις. Το progressive jazz psysh rock τους δεν αναγεννά το είδος αλλά ο στόχος τους είναι να το εμπλουτίσουν με την παρουσία τους.
Οι ενορχηστρώσεις πλέκουν από το κουβάρι της λήθης μας νότες και ήχο-τόπια δημιουργούνται από το πουθενά. Έχουν την τάση της μελαγχολίας και του ονείρου όμως αυτό σε συνεπαίρνει σε κάθε αλλαγή και σε κάθε τέμπο. Δεν θα σε κουράσει εάν είσαι φίλος τής μουσικής. Λέμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε όλα όμως δεν ξέρω εάν πραγματικά το εννοούμε.Η παραγωγή που έχει κάνει ο Alex Crispin είναι δυνατή και πεντακάθαρη. Είναι ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος οπότε γνωρίζει που ακριβώς να παρέμβει ώστε το αποτέλεσμα να βγει ακριβώς όπως το θέλουν οι υπόλοιποι.
Εγγυούνται μια καθόλα ακουστική εμπειρία στον ακροατή και εάν κρίνω από μένα που προτίμησα την έκδοση του βινυλίου, θα πρότεινα το ίδιο να κάνετε και εσείς.
Οι σειρήνες έχουν ήδη αρχίσει εδώ και μερικούς μήνες το τραγούδι τους. Έρχονται και σου λένε ότι το Arc είναι μέτριο και άλλες τέτοιες μπούρδες.
Λες και το progressive rock έχει εμάς μόνο ανάγκη για να μεγαλουργήσει. Τόσο τους κόβει, τόσο λένε και γράφουν. Αυτό το μουσικό κομμάτι δεν είναι κανενός τσιφλίκι. Εάν μπορείτε κύριοι του εσωτερικού ή του εξωτερικού ας βγάλετε και εσείς τέτοια μουσική και μετά μιλήστε να σας βγάλω το καπέλο κιόλας.

Η τελική κρίση πρέπει να είναι πάντα δική σου. Εσύ γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα τι είναι αυτό που σου γεμίζει την ψυχή και τι όχι. Έχεις το μαχαίρι και το καρπούζι. Απορρίπτεις ή αγκαλιάζεις, μέση λύση δεν υπάρχει.
Εύγε παιδιά των DIAGONAL για τον νέο σας δίσκο και εύχομαι ότι καλύτερο για την συνέχεια. Είσαστε τα φώτα μας σε δρόμους πραγματικά σκοτεινούς.

Track list:
1. 9-Green
2. Stars Below
3. Citadel
4. The Spectrum Explodes
5. Warning Flare
6. Arc
7. The Vital
8. Celestia
 
Line-up:
Alex Crispin(Baron) - Organ, Electric Piano, Vocals
Luke Foster(Autumn Chorus, Baron) - Drums, Percussion
Ross Hossack - Synthesiser
Daniel Pomlett - Bass, Vocals
Nicholas Whittaker - Alto Saxophone, Vocals
David Wileman – Guitars
 
 
 
 
Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
 
Read 380 times