SUNS OF THE TUΝDRA – Murmuration (Bad Elephant Music/2019)

Friday, 06 December 2019 15:20
Published in Where Prog meets Art

Ερχομός τής αέναης και άτμητης μουσικής μέσω των παιδιών τής φυσικής υπόστασης τού υπαρκτού κόσμου.

 

Το να αποδεχθείς τον μουσικό πλούτο ενός σχήματος σαν και των SUNS OF THE TUΝDRA πρέπει πρώτα να ακροβατείς σε σχοινί χωρίς βοηθήματα ανάμεσα σε δυο βασικούς πυλώνες.
Ο πρώτος πυλώνας έχει τις ρίζες του στο παρελθόν τού progressive rock και ο άλλος στην σημερινή του εκδοχή που για πολλούς ονομάζεται neo prog. Η διαφορά τής μιας πλευράς από την άλλη καλύπτει έναν δρόμο 5 ολόκληρων δεκαετιών πειραματισμών και μας έχει απασχολήσει ουκ λίγες φορές.
Έχει χυθεί πολύ αίμα και μελάνι για να φτάσουμε ως εδώ. Από την μια βρίσκονται οι λάτρεις της εποχής εκείνης του πρώτου πυλώνα. Εκείνοι δεν μπορούν να αντέξουν τον σκληρό ήχο με τίποτα ενώ ξεχνούν πόσο ακραία ηχούσαν τα υπερμεγέθη συγκροτήματα τής εποχής αυτής. Και οι σημερινοί ακροατές αγνοούν μερικώς ή και παντελώς εκείνες τις εποχές. Δικαιολογημένα μερικές φορές γιατί κανείς δεν τους δίδαξε τι σχέση έχουν οι σημερινοί ήχοι με την μουσική παρακαταθήκη τού τότε. Η άγνοια εκατέρωθεν είναι εχθρός μας και ποτέ δεν θα γίνει σύμμαχος μας.
Τι γίνεται όμως με το σχοινί και την ανθεκτικότητα του. Εκεί λοιπόν βρίσκεται ο συνδετικός μας κρίκος. Είτε είσαι μουσικός, είτε αισθάνεσαι οπαδός δεν μπορείς παρά να επιχειρήσεις να ακροβατείς. Να ξέρεις ότι είναι τόσο ανθεκτικό που δεν πρόκειται ποτέ να κοπεί στην μέση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχει κάποιες ταλαντώσεις που μπορεί να μην τις αντέχεις, αλλά θα συνεχίσεις τον δρόμο σου χωρίς να κοιτάς κάτω την άβυσσο. Όταν μιλάμε για μουσική καλά μου παιδιά τίποτα δεν είναι επικίνδυνο.
 
 
Οι Λονδρέζοι SUNS OF THE TUΝDRA σχηματίστηκαν από τις στάχτες των Peach πίσω στην επικίνδυνη ζώνη του 2000.
Μπασίστας τότε ήταν ο πολύς Justin Chancellor των Tool.
Μετά την αποσύνδεση του από την μπάντα εκείνοι προχώρησαν στο επόμενο τους βήμα. Έτσι το νέο συγκρότημα θα αποτελείτο από τους Simon Oakes (φωνητικά και κιθάρα), Andrew Prestidge (τύμπανα), Andy Marlow (μπάσο) και Mark Moloney (κιθάρα).
Στο ενεργητικό τους έχουν το ομώνυμο ντεμπούτο τους (Suns of the tundra)το (2004), το Tunguska (2006), και το concept album Bones of Brave Ships του (2015).
Το Murmuration τούς βρίσκει υπό την στέγη τής Bad Elephant και θα είναι το πρώτο τους για αυτή την εταιρία.

Το Εγγλέζικο προοδευτικό ταμπεραμέντο των SUNS OF THE TUΝDRA εκδηλώνεται μέσα από 7 συνθέσεις. Η αγάπη τους για την Pink Floyd αντίδραση, εποχής τού ημίθεου Syd Barret, τους οδηγεί σε κάθε τους νότα. Το πνεύμα της ενότητας δυο κόσμων τόσο απομακρυσμένων όπως είναι αυτή της επιστήμης και της θεολογίας. Όμως όλα καταλήγουν σε έναν κοινό τόπο. Συνδέουν την άγνοια μας με την καθαρότητα της υλικής δομής της μουσικής. Δεν υπάρχουν διαχωρισμοί του τότε με το τώρα γιατί αυτό που θα ακούσεις στο Murmuration δεν έχει σκοπό να σε μπερδέψει.
 
Ο δάσκαλος και μαθητής γίνονται ένα και το αυτό. Δεν είναι ιεροσυλία αυτό, αλλά μετατρέπεται σε ιεροτελεστία. Όταν η παραγωγή, σου το επιτρέπει να ηχείς τόσο φρέσκος και εσύ ο ακροατής να ξεχωρίζεις την δυναμική των οργάνων δεν μπορεί παρά το περιεχόμενο τού album να παίρνει άλλη διάσταση στα αυτιά σου.
Στρωτά φωνητικά να ακολουθούν τις αρμονίες και να γίνονται ένα επιπλέον όργανο έτσι ώστε να ντύνουν κατάλληλα τον κόσμο σου στην παρούσα φάση, πραγματικά δεν θέλεις τίποτα άλλο, παρά μόνο ελεύθερο χρόνο να το απολαύσεις από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Από τις ελεύθερες συγκαταβατικές μελωδίες μέχρι την έξαρση των μεταλλικών σου εξάρσεων γίνεσαι ένα με αυτό που ονομάζουμε ιστορία του progressive rock.
Δεν μου αρέσει να συγκρίνω δίσκους μεταξύ τους αλλά θα κάνω μια εξαίρεση εδώ. Το πιο κοντινό συγκρότημα ηχητικά και τεχνικά που θα μπορούσα να αναφερθώ για τους SUNS OF THE TUΝDRA είναι οι TOOL και λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία έμπνευσης. Μην νομίζεις όμως ότι υπάρχει κλοπή. ΙΣΑ – ΙΣΑ που υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των δυο.

Πρώτον γιατί το Murmuration είναι ανεξάρτητο σαν άκουσμα και δεύτερον γιατί διαθέτει συνθέσεις που θα σου μείνουν στο μυαλό και θα του δώσεις μεγαλύτερη προσοχή. Είναι πολύ καλύτερο από το Fear Inoculum. Και μάλιστα σε όλους τους τομείς. Να με συγχωρούν οι πολυπληθείς οπαδοί των TOOL αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Για τώρα, για σήμερα.
Δεν περιμένω να συμφωνήσει κανείς μαζί μου, όμως τουλάχιστον για φέτος που έχουμε καλώς κατακλυστεί από υπέροχες κυκλοφορίες, ο πήχης ανεβαίνει και θέλουμε λαίμαργα όλο και περισσότερα.
Η ατμόσφαιρα των SOTT μπορεί να σε φέρει μπροστά σε αυτόν τον παραλληλισμό των γεγονότων και χωρίς να το καταλάβεις άμεσα. Δεν είναι ντροπή αυτό, αλλά εξέλιξη.
 


Κρατάμε την απόλαυση μας στο υψηλότερο σημείο που μπορούμε με την δική μας κρίση. Προσέξτε αυτήν την λέξη εννοιολογικά και όχι την καλοπροαίρετη η κακοπροαίρετη κριτική. Δεν είναι αιρετικό να πούμε ότι κατά κάποιο περίεργο τρόπο οι μαθητές ή εάν οι συνοδοιπόροι ξεπερνούν για μια στιγμή τους δάσκαλους. Η σκυτάλη περνά ομοιόμορφα από γενιά σε γενιά και αυτό δεν πρόκειται ποτέ κάποιος να το σταματήσει.
Είναι νόμος της φύσης και τις εξέλιξης των πάντων. Όποιος μπει ανάμεσα σε αυτό το δίπολο με σκοπό να το καταργήσει, ρέπει επικίνδυνα στον αφανισμό του.

Οι SUNS OF THE TUΝDRA κυκλοφόρησαν μια δισκάρα για το 2019. Η ένσταση μου αυτή την φορά θα πάει σε εμάς τους ακροατές.
Αλήθεια, τι πρέπει να γίνει για να πάψουμε να ασχολούμαστε με αυτό που μας χαλά την διάθεση και την μέρα? Πότε θα σταματήσουμε να αναπαράγουμε τα κακώς κείμενα κάνοντας τους διαφήμιση και όχι δυσφήμηση όπως λανθασμένα νομίζουμε? Γιατί να κρίνουμε πάντα με χολή όλα αυτά και να μην ασχολούμαστε λιγάκι με αυτά που μας ευχαριστούν και να το δείχνουμε στον άλλον?

Ξύπνα Άνθρωπε και μείνε όρθιος επιτέλους! Το rock είναι η ουσία και ο λόγος που δημιουργήθηκε είναι η δική σου ώρα! Συνείδηση λέγεται και είσαι εσύ ο ίδιος…
 
Track list:
1. Murmuration
2. Each Of Us
3. Sunflower
4. Four Corners
5. Echo Of An Angel
6. Survive Just Fine
7. Pond Life
 
Band Members:
Simon Oakes (guitars, vocal, keys),
Andrew Prestidge (Drums, Percussion, keys),
Mark Moloney (guitars),
Andy Marlow (bass guitar),
Hanna Pettersson (saxophone)
 
 
 
 
Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 425 times