PSYCHOTIC WALTZ – God-Shaped Void (Inside Out Music/2020)

Thursday, 30 January 2020 07:19
Συντάκτης:
Published in Where Prog meets Art

Μια δισκογραφική επιστροφή που έχει ταράξει τα μουσικά νερά τουλάχιστον 10 χρόνια πριν πραγματικά συμβεί. Υποκλινόμαστε με σεβασμό μπροστά στο μοναδικό φαινόμενο που ονομάζεται “The Strange World of PSYCHOTIC WALTZ”!

 

Θα ξεκινήσω, θα αναπτύξω και θα ολοκληρώσω το κείμενο αυτό πλημμυρισμένος από έντονα συναισθήματα, σκέψεις και διάφορα άλλα ψυχοσωματικά «περίεργα» που ξεκίνησαν να μου συμβαίνουν από την ώρα που η ευχή – επιθυμία – προσδοκία - προσευχή ετών για νέα μουσική από τους Psychotic Waltz άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.
Αυτό, για να γνωρίζετε όλοι ότι οι γραμμές που διαβάζετε περικλείουν ακραία υποκειμενικές κρίσεις οι οποίες -δυστυχώς για τους λίγους θέλω να πιστεύω αντιρρησίες- πατάνε σε μια αδιαπραγμάτευτη αντικειμενική αλήθεια.
Την μυθική υπόσταση μιας πραγματικά κολοσσιαίας μπάντας που επιβεβαιώνουν τα τέσσερα άλμπουμ / κεφάλαια τής σύντομης δισκογραφικής της παρουσίας.
Το ότι θα αιμορραγούσαμε (Bleeding) όλοι ακατάσχετα για δύο και πλέον δεκαετίες μέχρι την στιγμή αυτή, δεν θα μπορούσε να το προβλέψει ούτε ο πλέον απαισιόδοξος οπαδός των Psychotic Waltz, πόσο μάλλον τα ίδια τα μέλη τής μπάντας που αμφιβάλλω αν συνειδητοποίησαν ποτέ πλήρως την κομβική συμβολή τους στην προοδευτική πλευρά τής σκληρής μουσικής.
Επίσης ριγώ στην σκέψη ότι τα 23 χρόνια και 6 μήνες είναι τόσος πολύς χρόνος που οι πιθανότητες να μην βρίσκομαι σήμερα εν ζωή είτε από φυσικά είτε από ανωτέρας βίας αίτια ήταν τόσο αυξημένες που χωρίς υπερβολή είμαι ευγνώμων που μπορώ να απολαύσω το απωθημένο νέας μουσικής από αυτούς.
 
 
Η παρέα από το San Diego τής Καλιφόρνια ουδέποτε προδόθηκε στις συνειδήσεις μας, ουδέποτε επικρίθηκε και ουδέποτε κατακρίθηκε για τον εντελώς αναπάντεχο και απρόσμενο τρόπο που μας αποχαιρέτισε το 1997. Ξεθώριασε (Faded), εξατμίσθηκε και τελικώς χάθηκε κάτω από περίεργες συνθήκες και για λόγους που ουδέποτε υπήρξαν πειστικοί. Προφανώς κάποια ανώτερη δύναμη συντέλεσε σε αυτό με αποτέλεσμα να φτωχύνει η μουσική ακόμη περισσότερο σε μια περίοδο έντονης δοκιμασίας και ανακατατάξεων στον χώρο το σκληρού ήχου.
Ωστόσο πρέπει να ειπωθεί πως οι Psychotic Waltz ήταν οι μοναδικοί που το έργο τους δεν συντέλεσε στην δημιουργία βιομηχανίας κλώνων. Όχι γιατί έκαναν κάτι για να το αποτρέψουν αλλά γιατί ήταν αδύνατο να κλωνοποιηθούν. Έμειναν ανέγγιχτοι, απρόσιτοι και ακοπιάριστοι. Ο λόγος απλός και καθαρά συνθετικός. Οι παρτιτούρες μελετώνται και ξεσηκώνονται εύκολα και γρήγορα, αρκεί να διαθέτει κάποιος τις γνώσεις και την τεχνική…
Ο νους, η ψυχή και οι εγκεφαλικές εκκρίσεις είναι μηχανισμοί που δεν αντιγράφονται και δεν αποκωδικοποιούνται (τουλάχιστον ακόμα).
Και το πιο σπουδαίο; Έγραψαν μουσική μπροστά από την εποχή τους, χάραξαν νέους δρόμους και “προόδευσαν” καταφέρνοντας να παντρέψουν την καινοτομία με την Metal κουλτούρα διατηρώντας την αμεσότητα. Την ζητούμενη αμεσότητα, το μαγικό συστατικό που λείπει χαρακτηριστικά από τις μπάντες και τους καλλιτέχνες που διαπραγματεύονται σήμερα την προοδευτική πλευρά της σκληρής μουσικής.
 
 
Το 2010 η είδηση της επαναδραστηριοποίησης τού αυθεντικού, με την έννοια τού πιο αναγνωρισμένου και καλλιτεχνικά παραγωγικού line up, αναζωπύρωσε την άσβεστη φλόγα και δίψα για κάτι νέο και μοναδικό από τον τέταρτο πυλώνα τής προοδευτικής αφρόκρεμας τής δεκαετίας τού ‘90. Queensryche, Fates Warning, Dream Theater και οι «αγοραφοβικοί» Psychotic Waltz συνέθεσαν ένα ονειρικό κουαρτέτο που απογείωσε με τα έργα του ένα ολόκληρο μουσικό είδος. Η όποια καχυποψία και επιφυλακτικότητα διαλύθηκε δια παντός και για τους Έλληνες οπαδούς με τις δύο εμφανίσεις ορόσημα το 2012 στην χώρα μας όπου και από τις δύο πλευρές απλά επιβεβαιώθηκε η βάσιμη υπόθεση ότι ακόμη μπορούν και το οριστικό τέλος δεν ήρθε (My Grave).
Μια τετριμμένη τεχνοκρατική ανάλυση ενός καλλιτεχνικού έργου όπως το God-Shaped Void είναι ικανή να σκοτώσει ακαριαία ότι περιέχεται μέσα σε αυτό, ξεκινώντας από την ψυχή των συντελεστών του και καταλήγοντας στο καθεαυτό μουσικό του περιεχόμενο. Δεν πρόκειται για άποψη αλλά για πεποίθηση και επεκτείνεται από την χειρότερη έως και την καλύτερη δυνατή κριτική, καθώς η συγκεκριμένη κυκλοφορία κουβαλά στις πλάτες της 23 χρόνια και 6 μήνες σιωπής (Sleep) και καρτερίας τόσο από τα μέλη τής μπάντας όσο και από το ευλαβικό κοινό της.
Το αποτέλεσμα των ικανοτήτων των πέντε μυαλών που αποτελούν τους Psychotic Waltz το είδαμε στο παρελθόν και μας στοίχειωσε για το υπόλοιπο της ζωής μας. Οι ίδιοι μέχρι και πρόσφατα συνέχισαν να κρατούν χαμηλό προφίλ –άλλωστε δεν μπορούν και καλύτερα– διαμηνύοντας με τον τρόπο τους ότι υπάρχει τουλάχιστον μία εκκρεμότητα και ανάγκη (Need) να ικανοποιήσουν πριν κλείσει οριστικά ο κύκλος.
Δηλώνω λοιπόν με άκρατο ενθουσιασμό ότι το πέμπτο άλμπουμ / κεφάλαιο του, God-Shaped Void αποτελεί ξεκάθαρα και με τον πλέον αποστομωτικό τρόπο το άλμπουμ κάθαρση του συγκροτήματος για το οποίο έφτασε η ώρα τής πολυπόθητης απελευθέρωσης (Freedom) από τα φαντάσματα τού παρελθόντος.
 
 
Η καλλιτεχνική προσέγγιση των Psychotic Waltz τόσα χρόνια μετά, προκαλεί μόνο δέος! Το God - Shaped Void ακούγεται τόσο φρέσκο και σύγχρονο όσο και απόλυτα συνδεδεμένο με τον μέχρι χθες τελευταίο κρίκο τής αλυσίδας πίσω στο μακρινό 1996. Ανεπηρέαστοι από ότι συνταρακτικό έχει συμβεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες δεν παρεκκλίνουν σπιθαμή από την πορεία που αναίτια διέκοψαν, αλλά πιάνουν το νήμα από την άκρη του και συνεχίζουν την ύφανση ενεργοποιώντας τον αραχνιασμένο αργαλειό (Skeleton) καθώς είναι βέβαιο ότι οι νέες τεχνολογικές ευκολίες δεν μπορούν να δώσουν το ίδιο ποιοτικά απαιτητικό αποτέλεσμα.
Έντεκα απόλυτα αναγνωρίσιμα Psychotic Waltz κομμάτια κοιτούν κατάματα το σήμερα με σεβασμό στο νεανικό παρελθόν αλλά με την σοφία και τις ρυτίδες που ενέσκηψαν ως φυσιολογική εξέλιξη στα χρόνια που μεσολάβησαν, να λειτουργούν εξυψωτικά σε ένα καλλιτέχνημα το οποίο θα αποτελέσει θέμα συζήτησης για πολλά χρόνια.
Η πρόοδος όπως την αντιλήφθηκαν τα μέλη τής μπάντας από την αρχή τής ιστορίας της ήταν πέρα από ρεύματα και κατευθύνσεις, πάνω και έξω από τα πρέπει των εξελίξεων.
Τα στοιχεία του συναισθήματος και της αμεσότητας χρησιμοποιούνται με μαεστρία αποφέροντας το επιθυμητό αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει πρωτίστως την καλλιτεχνική ανησυχία.
 
 
Η ωριμότητα τού κοινού που θα επενδύσει πάνω στο συγκεκριμένο άκουσμα δεν είναι δεδομένη. Αυτό που μετράει στην τελική δεν ανήκει στο τώρα και στο σήμερα. Όταν περάσει η σύντομη περίοδος της δημοσιότητας, όταν πέσουν τα φώτα, όταν κλείσουν τα μικρόφωνα, όταν στερέψει το μελάνι των παρουσιάσεων/κριτικών τότε πρέπει να γίνει η καταγραφή τού αποτελέσματος. Άξιζε τελικά η προσμονή και σε ποιο βαθμό;
Αν φιλοσοφήσουμε το ερώτημα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η ίδια η ζωή είναι από την γέννηση ως και τον θάνατο μια αέναη προσμονή. Προσμονή για το καλύτερο, προσμονή για την δικαίωση, προσμονή για την πνευματική κορύφωση.
Όσοι είναι σε θέση να ελέγξουν και να φιλτράρουν τα “θέλω” προσαρμόζοντας τις προσδοκίες τους όσο πιο κοντά γίνεται στην γήινη πραγματικότητα θα δουν καθαρά την σημαντικότητα του God - Shaped Void στο μουσικό μας γίγνεσθαι.
Η σημαντικότητα αυτή θα μεγαλώσει και θα ριζώσει με το πέρασμα του χρόνου στις συνειδήσεις των μουσικόφιλων και θα τοποθετήσει το άλμπουμ επαναδραστηριοποίησης των Psychotic Waltz στο ύψος που του αξίζει.
Το πόσοι θα ενστερνιστούν αυτή την άποψη δεν είμαι σε θέση να προβλέψω. Λαμβάνοντας υπόψη όμως τα δεδομένα των καιρών μάλλον το αποτέλεσμα δεν θα είναι το δικαιότερο γιατί αυτό επιβάλλουν οι περίεργες εποχές μας... Ποσώς!
 
 
Άλλωστε οι όποιες αλλαγές επήλθαν στην ανθρώπινη κοινωνία προήλθαν μέσα από επίπονη προσπάθεια και άλλοτε αναπόφευκτες καταστροφές (Locust). Η μοίρα μας που αποτελεί και επιλογή μας, είναι εκ των πραγμάτων η μοίρα των λίγων. Η μουσική που αποφασίσαμε να υπηρετήσουμε απ' όποιο μετερίζι ο καθένας, στερείται ρηχότητας και πολλές φορές μας βουτάει σε σκοτεινά ανεξερεύνητα νερά. Το επιδιώκουμε και το συντηρούμε με την βοήθεια και την ενέργεια που περνάει από τον ένα στο άλλο με κορυφή της πυραμίδας τους μπροστάρηδες που δεν είναι άλλοι από τους καλλιτέχνες.

Γι' αυτό και μόνο επιβάλλεται ο σεβασμός και πολλές φορές η υπόκλιση. Και στην περίπτωση μας, αυτός αξίζει απόλυτα, μπροστά στο μοναδικό φαινόμενο που ονομάζεται “The Strange World of PSYCHOTIC WALTZ”!

(*) H χρήση τίτλων κομματιών από το άλμπουμ Bleeding (1996) έχει σημειολογική σημασία καθώς κατά την κρίση του συντάκτη εξελίχθηκαν ως προφητικοί με βάση τα γεγονότα που ακολούθησαν και σχετίζονται με τους Psychotic Waltz.

Tracklist:
1. Devils And Angels (06:29) 2. Stranded (04:49) 3. Back To Black (03:52) 4. All The Bad Men (03:59) 5. The Fallen (05:49) 6. While The Spiders Spin (05:49) 7. Pull The String (04:54) 8. Demystified (05:12) 9. Season Of The Swarm (05:57) *** Bonus Track 10. Sisters Of The Dawn (06:41) 11. In The Silence (05:16)

Line-Up:
Devon Graves – Vocals
Dan Rock – Guitars & Keys
Brian McAlpin – Guitars
Ward Evans – Bass
Norman Leggio – Drums

Psychotic Waltz Discography:
A Social Grace (1990)
Into The Everflow (1992)
Mosquito (1994)
Bleeding (1996)
The God-Shaped Void (2020)
 

Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)
 
 
 
Read 871 times