HEXVESSEL – Kindred (Svart records/2020)

Tuesday, 07 April 2020 15:18
Published in Where Prog meets Art

Rise, rise my spirit Rise!

 

Συστάθηκαν το 2009 από τον Mat "Kvohst" McNerney. Συστήθηκαν στο ευρύ κοινό με την σφραγίδα HEXVESSEL και από τότε γράφουν τραγούδια βασισμένα στην προφορική παράδοση των παλιών, (και πολλές φορές) αρχαίων τροβαδούρων τής ευρύτατης περιοχής τους. Συνθέτουν ιστορίες για τον κάθε άνθρωπο με απώτατο στόχο να δημιουργούν δυνατούς δεσμούς μεταξύ τού συγκροτήματος και τού ακροατηρίου τους, φέρνοντας ζωντανή την αίσθηση τού κοινού σκοπού και της πνευματικής ιστορίας.
Με τη σύζυγο και συνεργάτη Marja Konttinen, τον ομοϊδεάτη τροβαδούρο και συν-συγγραφέα Kimmo Helén, τον κιθαρίστα Jesse Heikkinen, τους πρωταρχικούς ρυθμούς τού Jukka Rämänen (Dark Buddha Rising) και των αποκρυφιστικών ήχων τού Antti Haapapuro (Aural Hypnox / Arktau Eos), οι HEXVESSELτου Mat McNerney έχουν μετατραπεί “γλαφυρά” σε ένα καυτό λέιζερ ή «σκάφος», ή ένα ισχυρό «εξάγωνο» ξόρκι όπως οι ίδιοι περιγράφουν.
Χρησιμοποιώντας επιρροές από την παλαιότερη λαϊκή σκηνή όπως αυτή των Shirley Collins, Vashti Bunyan, και μεταγενέστερα από folk rock συγκροτήματα όπως Steeleye Span, Fairport Convention, τους έξω-πλανητικούς King Crimson, σε πιο πρόσφατους καλλιτέχνες όπως οι Current93, τον Nick Cave και τους Coil (το Fire of the Mind από το The Ape of Naples του 2005 αποδίδεται εδώ σε μια υπέροχη διασκευή).
Σύμμαχοι με τους Karelian σκανδιναβικούς λαϊκούς ρυθμούς, το συγκρότημα από την Φινλανδία έχει δημιουργήσει έναν ήχο τόσο αρχαίο αλλά και σύγχρονο μαζί.
Οι HEXVESSEL είναι το μέσον για την σύνδεση μας με τις ρίζες, φέρνοντας τα πνεύματα και τις παραδόσεις του παρελθόντος στο προσκήνιο που όλοι ανεξαρτήτως φυλής η δερματικού χρώματος μοιραζόμαστε με ένα πιο μυστικιστικό και εκπληκτικό όραμα για το μέλλον.Όντως συμβαίνει αυτό στο Kindred. Το μέλλον δεν ανήκει σε κανέναν από εμάς. Ανήκει εκεί που το επιτάσσουν οι καιροί. Καμιά κυβέρνηση, θεολογικό δόγμα ή χρηματοπιστωτικό καθεστώς δεν μπορεί να βρεθεί απέναντι στην δύναμη του όλου. Μια αόρατη πανάρχαια ενέργεια οδηγεί με την σοφία της τα γεγονότα. Τα πραγματικά γεγονότα και όχι αυτά που οι άνθρωποι σαν απλοί κομπάρσοι νομίζουμε ότι μπορούμε να παρέμβουμε στην ίδια την εξέλιξη. Αυτή εδώ η μπάντα προκαλεί ερωτηματικά όχι μόνο με την μουσική της, αλλά και με την θεματολογία των στίχων της. Από την αρχή τής καριέρας τους κάθε δίσκος τους είναι ένας αυτοτελές έργο τέχνης. Όμως υπάρχει και σύνδεση μεταξύ τους.
Μια διαδρομή σε δυστοπικούς τόπους και ήχους με τον ανυποψίαστο ακροατή να ακροβατεί επικίνδυνα σε ένα στενό μονοπάτι. Από κάτω μια άβυσσος και δίπλα του ένα κατακόρυφο βουνό το οποίο δεν δύναται να σκαρφαλώσει για να απελευθερωθεί. Οπότε η μόνη λύση είναι να διαβεί τον μόνο δρόμο που του έχει απομείνει. Ευθεία μπροστά ανακαλύπτοντας έτσι την σημασία της ζωής.

Η μουσική των HEXVESSEL είναι από μόνη της μια ανεξερεύνητη ποιοτική πηγή ενέργειας. Όσοι φίλοι έχουν εισέλθει στον κόσμο αυτού του group καταλαβαίνουν τι λέω και θα συμφωνήσουν πιστεύω μαζί μου. Είμαι ίσως από τους τυχερούς εκείνους ανθρώπους που ακούω την νέα τους δουλειά και μπορώ να πω ότι η μπάντα έρχεται με έναν καταπληκτικό νέο δίσκο. Δεν ήμουν κατάλληλα προετοιμασμένος για να μπω στην διαδικασία ακρόασης για το Kindred, το ομολογώ.
Το folk rock αναζητά νέους δρόμους για την επιβίωση του. Αυτή η μπάντα δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με τις μόδες και τις νόρμες τής μουσικής βιομηχανίας. Αποσύρει από μπρός της ότι έχει να κάνει με το εύκολο και ευκαιριακό. Δεν υπάρχει ξεπέτα αλλά όρεξη για τέχνη.
Και αν το Where We Are Death album σε είχε κολλήσει στον τοίχο, τα 10 ολοκαίνουργια κομμάτια του Kindred σού δίνουν την αίσθηση ότι οι μουσικοί αυτοί καλούν τον κόσμο να σκύψει ευλαβικά το κεφάλι και σε τούτες τις δύσκολες ώρες να βρει ψυχική δύναμη που σαφώς χρειάζεται.Το album είναι δύσκολο να το κατανοήσεις και θα χρειαστεί να ασχοληθείς πολύ μαζί του. Πρέπει να απομονωθείς περισσότερο στην πραγματικότητα του. Να αφουγκραστείς μέχρι και τον πιο βαθύ ήχο. Μέχρι και την πιο απόμακρη νότα. Δεν υπάρχουν γέφυρες ούτε solo να σταματούν αυτήν την ιεροτελεστία τού πρωτότυπου κάλους. Μουσική εμπνευσμένη με όργανο την ίδια την φύση. Τεκτονική αλληλεπίδραση μεταξύ πλακών που συγκρούεται το rock με το progressive με την γνησιότητα και των δυο ρευμάτων. Μελωδίες από γήινα αναλογικά όργανα που δεν παράγουν τόνους ηλεκτρικών κυμάτων. Ελάχιστες οι στιγμές εντάσεις. Βαθιές ανάσες στον πλούτο της μουσικής, χωρίς όμως να γίνεται υπερφίαλη και κορεσμένη. Μόνο αυτή η μπάντα στις μέρες μας θα μπορούσε να γράψει τέτοια μουσική.
Έχει σπάσει τα δεσμά της εδώ και χρόνια με το κατεστημένο της μουσικής βιομηχανίας.

Ενώ η ατμόσφαιρα στο Kindred σε παγιδεύει με την αύρα του εκείνο που σου μένει είναι η μια ελεγχόμενη μελαγχολία. Όμως αυτό λειτουργεί ευεργετικά στην ψυχοσύνθεση σου. Με έναν τρόπο αναγκαστικής ψυχανάλυσης σκορπά στις καρδιές των οπαδών συγκίνηση αλλά και χώρο για εξερεύνηση. Η εκφραστικότητα των φωνητικών σου προκαλεί την έκρυθμη μονοτονία σου σε έναν κόσμο μαγικό πέρα από τα πρέπει σου. Αναζητά την ικανότητα του εαυτού σου για μερικές στιγμές ειρήνης με τον εαυτό σου. Και ξανά βουτάς στο κενό σου διάστημα με τις μελωδίες να έρχονται και να φεύγουν. Το ταξίδι σε πελώριο δάσος ψάχνοντας το ξέφωτο για να μείνεις εκεί μόνος σου με τα δέντρα συντροφιά. Εκείνα θα νιώσουν την παρουσία σου προσφέροντας σου την προστασία τους.
Την περίθαλψη που σχεδόν ποτέ δεν τους έδωσες με την στάση σου όλα αυτά τα χρόνια για χάρη του πολιτισμού σου, της αλαζονείας σου και της υποτιθέμενης ανωτερότητας σου από τα αλλά είδη. Κι όμως έχουν μνήμη και δική τους επικοινωνία και το μόνο που έχουν να σου προσάψουν δεν είναι ο θυμός τους αλλά μια ανώτερη σχέση μαζί σου. Αγάπη και φροντίδα. Εκείνα είναι μια εν μέρη πηγή ζωής. Προϋπήρχαν εκατομμύρια χρόνια πριν από σένα.Οι HEXVESSEL σε παρασύρουν με την αγάπη αυτή και τον ψυχισμό τής μουσικής τους σε ανωτέρα επίπεδα γνώσης. Είναι ένα εν δυνάμει ακέραιο rock συγκρότημα που θα σου κρατήσει συντροφιά τις ώρες που αναζητάς τον αιρετικό μέσα σου.
Επειδή η μουσική με κάνει να νιώθω συναισθήματα προσπαθώ πάντα να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται.
Θέλεις φυσικά να μάθεις εάν το Kindred είναι καλό ή όχι και αυτό είναι το φυσιολογικό. Θα σου πω μόνο τούτο. Εάν ποτέ ασχοληθείς με αυτό το συγκρότημα τότε πρέπει να ακούσεις όλα τους τα album. Δεν μπορώ να περιγράψω ακριβώς την ακουστική εικόνα αλλά μπορώ να καταλάβω τι ακούω και αυτό μου αρέσει πάρα πολύ. Εάν είσαι νέος τότε θέλεις πολύ χρόνο να αφομοιώσεις το album. Εάν είσαι πιο ηλικιωμένος τότε πρέπει να βιώσεις την μουσική τους πριν είναι πολύ αργά για σένα.
Για του υπόλοιπους οι όποιοι έχουν ήδη τους HEXVESSEL στην καρδιά τους τότε ας ετοιμαστούν για μια απόπειρα εφαπτόμενη με αυτή που τους έκαναν να λατρέψουν αυτή την μοναδικότητα.
 
Tracklist:
1. Billion Year Old Being
2. Demian
3. Fire Of The Mind
4. Bog Bodies
5. Sic Luceat Lux
6. Phaedra
7. Family
8. Kindred Moon
9. Magical and Damned
10. Joy of Sacrifice
 
Band Members:
Mathew Kvohst McNerney - Vocals, Guitar
Kimmo Helén - Piano, Keys, Viola, Violin, Trumpet, Backing Vocals
Jukka Rämänen - Drums, Percussion, Bass guitar
Jesse Heikkinen - Lead guitar, Acoustic guitars & 12-string guitars, Backing Vocals
Ville Hakonen – Bass
 
 
 
✍Thanasis Tzelas / Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
 
 
 
 
Read 371 times