GREEN CARNATION - Leaves of Yesteryear (Season of Mist/2020)

Friday, 08 May 2020 09:00
Published in Where Prog meets Art

2020, μια χρονιά που θα θυμόμαστε (σίγουρα) για πολλούς λόγους.
Ένας από αυτούς και η επιστροφή των Νορβηγών “δικών μας” GREEN CARNATION.
Αυθαίρετα αλλά με σεβασμό, οικειοποιούμαι κτητικά το Leaves of Yesteryear.
14 ολόκληρα χρόνια αναμονής.
Εν τω μεταξύ στο μικρό κύκλο που ανήκουμε οι φανατικοί, παραμείναμε καιρό απέξω περιμένοντας στωικά αλλά ταυτόχρονα ακούγοντας συνέχεια τη δισκογραφία τους σαν να κάναμε τίποτα ξόρκια με την επιθυμία να περάσουν οι μέρες και να ακούσουμε το καινούργιο υλικό. (Επιτέλους!)
Είναι ήδη αρκετός και ο καιρός που το πρώτο single του άλμπουμ, Leaves of Yesteryear κυκλοφόρησε και από τότε τρελαθήκαμε.
Μια επιστροφή μετά από διάλυση. Αλλαγές και προοπτικές χωρίς υποσχέσεις. Αναδρομές στην καριέρα τους και ένας φόρος τιμής στο παρελθόν και στους ήρωες τους ξαναηχογραφόντας το αρχαίο My Dark Reflections of Life and Death όπως και μια διασκευή πάνω στο Solitude των BLACK SABBATH.
Τι άκουσα μέσα στο Leaves of Yesteryear? Ένα άλμπουμ που μόλις (δεν) ακουμπά τα 45 λεπτά με απίστευτη παραγωγή (Endre Kirkesola (ABBATH, IN VAIN, SOLEFALD) και φυσικά αυτά τα παιδιά που τα αγαπώ πολύ (Kjetil Nordhus - Terje Vik Schei - Bjørn Harstad - Stein Roger Sordal - Kenneth Silden - Jonathan Alejandro Perez) να μου αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πόσο μα πόσο μεγάλοι μουσικοί είναι. Δεν έχει... “αλλά” ούτε “μα” ούτε “δεν”.
“οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ”.
Ανοίγουμε τα χέρια για να τους αγκαλιάσουμε, να τους χειροκροτήσουμε με ότι μας δίνουν.
1990 - 2020. Άπυρα χρόνια μουσικής. Μην μας υποσχεθείτε τίποτα. Σας ευχαριστούμε μόνο που ακόμα υπάρχετε και κάνετε τον μουσικό μας κόσμο ακόμα πιο μεταλλικά προοδευτικό.

Εισαγωγικό σημείωμα:  Eleni Liverakou Eriksson

 Από το Kristiansand τής Νορβηγίας, είχαν ιδρυθεί ήδη από το 1990. Ηχογράφησαν το demo Hallucinations of Despair το 1991 το οποίο παρουσίαζε μια άκρως άλλη μορφή ακατέργαστου progressive death metal, πέρα απ’ ότι γνωρίζουμε σήμερα για το συγκρότημα, ήταν και τότε εξαιρετικοί σε αυτό που έκαναν.
Αφού το ιδρυτικό μέλος Tchort εντάχθηκε στους θρυλικούς EMPEROR και συνέχισε στους επίσης τεράστιους SATYRICON και EINHERJER.
Το συγκρότημα αναπαύθηκε μέχρι το ντεμπούτο άλμπουμ τους, A Journey To The End Of The Το Night το οποίο κυκλοφόρησε το 2000. Μετά από μια περίοδο με αλλαγές στο line-up του, το 2001 σηματοδότησε την κυκλοφορία τού επικού άλμπουμ Light of Day, Day of Darkness. Ένα από τα πιο αντιεμπορικά albums στην ιστορία των μουσικών τεχνών. Ένα και μοναδικό τραγούδι διάρκειας μια ολόκληρης ώρας, ένας δίσκος σταθμός για τους οπαδούς αλλά και την μπάντα.
Αυτό το επικό μουσικό ταξίδι παραμένει μέχρι και σήμερα αναλλοίωτο στον χρόνο. Η ιστορία που κρύβεται πίσω από την θεματολογία του είναι τραγική.

Με τα albums, A Blessing in Disguise (2003) και The Quiet Offspring (2005) στράφηκαν προς ένα πιο ροκ προσανατολισμένο στιλ, προτού μας εκπλήξουν όλους με τον απογυμνωμένο δίσκο Acoustic Verses το 2006.
Την ίδια χρονιά συμβαίνει ίσως μια από τις πιο εντυπωσιακές μεταλλικές ιστορικές εγγραφές τους σε DVD. Το συγκρότημα έπαιξε μια παράσταση στα βουνά, κάτω από το φράγμα Nåvatn ύψους 30 μέτρων που βρίσκεται κεντρικά και νότια στη Νορβηγία. Έτσι το μοναδικό αυτό οπτικοακουστικό χωρίο τους, κυκλοφορεί επίσημα την πρώτη μέρα του Φλεβάρη το 2007. Μόνο ένα χρόνο αργότερα οι GREEN CARNATION διαλύθηκαν. Δημιούργησαν έπη και η λατρεία των οπαδών τους έμεινε ενώ αυτοί περίμεναν καρτερικά έστω για ένα σημάδι τους. Ένα τεράστιο κενό.
Το κενό αυτό θα κλείσει φέτος επίσημα φέτος με νέο δίσκο. Οι prog / avant-garde metallers GREEN CARNATION ανακοίνωσαν την επιστροφή τους στη διεθνή μεταλλική σκηνή για την επέτειο του λατρευτικού - κλασικού τους album Light of Day, Day of Darkness το 2016.
Αφού έπαιξαν την πρώτη ζωντανή εμφάνιση το 2016 έπεσε σαν ιδέα και τα επόμενα χρόνια οι μουσικοί αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να γράψουν νέο υλικό. Στο τέλος του 2019, οι GREEN CARNATION μπήκαν στo dub στούντιο με τον παραγωγό Endre Kirkesola (ABBATH, IN VAIN και SOLEFALD), για να ηχογραφήσουν το Leaves of Yesteryear το οποίο κυκλοφορεί σήμερα 8 Μαΐου του 2020.
Έτσι λοιπόν μετά από μια επιτυχημένη επιστροφή με εμφανίσεις σε φεστιβάλ και ειδικές εκπομπές τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική, οι Νορβηγοί κυκλοφορούν τον πρώτο τους νέο δίσκο μετά από 14 χρόνια. Αυτή ήταν η κλωτσιά στον εγκέφαλο ή ανάμεσα στα πόδια που χρειάζονταν για να γίνει μια νέα αρχή για τους ίδιους αλλά και η χαρά που πήραν οι οπαδοί τους με αυτή την ανακοίνωση ήταν απερίγραπτη.Το πρώτο ομώνυμο κομμάτι του δίσκου έχει αναρτηθεί από την Season of Mist ήδη από τις 4 Μαρτίου, ακριβώς λίγο πριν ξεσπάσει στην Ευρώπη η καραντίνα και τα δωμάτια των μουσικόφιλων, ξάφνου παίρνουν λίγο φως αισιοδοξίας. Δεν θα ξεχάσω την αποδοχή που είχε και έχει το συγκεκριμένο τραγούδι. Καθάριος ήχος, γνήσιου προοδευτικού rock με μεταλλικές εξάρσεις. Ένα τραγούδι με το κάλος του κλασικού τους ύφους και με κρυστάλλινη παραγωγή. 8 μόλις λεπτά χρειάστηκαν οι οπαδοί να κλείσουν πληγές καρτερώντας για μια συνάντηση τους με έναν φίλο που είχαν να δουν και να ακούσουν αρκετά χρόνια.
Το Sentinels για μένα είναι η επικότερη στιγμή του δίσκου με αυτήν την doomy εισαγωγή του και την ατμόσφαιρα να καλεί όλους τους οπαδούς με τον ξέφρενο ρυθμό του. Απίστευτη σύνθεση με τον Kjetil Nordhus να αναδύεται με την φωνάρα του. Θα ξαναπώ ότι η δουλειά στην παραγωγή είναι εκρηκτική.
Κλασσικές heavy metal φόρμες με τον ήχο τους να γίνεται πιο βατός σε όλους. Στο album θα βρείτε την νέα εκτέλεση του δεκαεξάλεπτου My Dark Reflections of Life and Death. Είναι συγκινητική η ατμόσφαιρα του τραγουδιού έτσι και αλλιώς. Όπως επίσης και την εκπληκτικά όμορφη διασκευή στο Solitude των Black Sabbath.
Το δεκάλεπτο Hounds είναι ακριβώς στο ύφος της μπάντας και ένα τραγούδι άξιο τέκνο αυτής της μουσικής ιδιοφυΐας που ακούει στο όνομα GREEN CARNATION. Ατμοσφαιρικό στην αρχή του και συνάμα προσφιλές για όλους τους ακροατές μέχρι να ξεσπάσει ο πρώτος ηλεκτρικός αφανισμός. Μια σύνθεση που αποκτά νόημα μετά από ακροάσεις. Αποτελεί ευεργέτημα και πολυτέλεια να έχουμε μαζί μας τέτοια συγκροτήματα που δίνουν πνοή στις μέρες μας και ειδικά στον χώρο που κινείτε. Αυτός ο χώρος είναι ιδιαίτερα απαιτητικός. Χρειάζεται οδηγούς και όχι απλούς αντιγραφείς.

Το μόνο που ίσως θα έπρεπε να γίνει σαφές σε όλους είναι ότι η μπάντα αυτή επέστρεψε και πιστεύω ότι θα μείνει για να μας χαρίσει περισσότερο από τον πλούτο της στο άμεσο μέλλον. Μέχρι το επόμενο τους βήμα το Leaves of Yesteryear παίρνει την θέση του επάξια στην δισκογραφία τους και αναμένουμε το επόμενο με καρτερικότητα και υπομονή. Πάρα πολύ καλό και αξίζει να δώσετε χρόνο σε αυτό.

✍ Thanasis Tzelas/ Halo Of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team) 
 
Track List:
1. Leaves of Yesteryear (08:03)
2. Sentinels (05:42)
3. My Dark Reflections of Life and Death (15:36)
4. Hounds (10:10)
5. Solitude (05:05)
Total: 0:44:36
 
Line-up:
Vocals - Kjetil Nordhus
Guitars - Terje Vik Schei
Guitars - Bjørn Harstad
Bass - Stein Roger Sordal
Keyboards - Kenneth Silden
Drums - Jonathan Alejandro Perez
Recording studio: dUbStudios

Producer / sound engineer: Endre Kirkesola

Mixing studio and engineer: dUbStudios / Endre Kirkesola

Mastering studio and engineer: Maor Appelbaum Mastering // Maor Appelbaum

Cover Art: Nikas Sundin // Cabin Fever Media
  
 
 
Read 466 times