SHAMAN ELEPHANT – Wide Awake but Still Asleep (Karisma Records/2020)

Thursday, 28 May 2020 10:59
Published in Where Prog meets Art

Καλά κρυμμένο μυστικό από αυτά που μεταδίδονται από στόμα σε αφτί όσος χρόνος και εάν χρειαστεί, αρκεί το συγκρότημα των Νορβηγών SHAMAN ELEPHANT να συνεχίσει να εκπλήσσει με τέτοιες κυκλοφορίες.

Γράφει  ο Thanasis Tzelas / Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Από το Bergen, την βασιλεύουσα του black metal αναδύεται το πιο καυτό όνομα τής χώρας των fjord. Τελείως σε διαφορετική κατεύθυνση και μουσική προσέγγιση οι 4 αυτοί rockers γίνονται παράδειγμα, για το πως ανάμεσα σε κολοσσιαίους βράχους μπορεί να ανθήσει το πιο σπάνιο λουλούδι.
Ηχητικά έχουν τον αρχαίο αέρα σύμμαχο τους αναλαμβάνοντας την κληρονομιά των Motorpsycho, Bushman's Revenge, Elephant9 και Mahavishnu Orchestra. Τον αναμιγνύουν με μια δόση Jimi Hendrix και Steely Dan και δημιουργούν μια πολύ ξεχωριστή έκφραση τού ήχου τους ως προς το σύγχρονο rock.

 
Μετά το εξαιρετικό ντεμπούτο άλμπουμ Crystals το 2016, η μπάντα έχει βάλει τις βάσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό παίρνοντας πολύ καλές κριτικές και έχει μπει στις καρδιές των μέχρι τώρα οπαδών που τους έχουν πλησιάσει κάνοντας το όνομα τους γνωστό στο underground οικοδόμημα.
Οι ενεργές συναυλιακές δραστηριότητες τόσο σε Νορβηγία όσο και σε Ευρώπη έχουν δώσει στο κουαρτέτο την φήμη ότι είναι ένα από τα ωραιότερα πράγματα που ακούγονται από την βόρεια -ηλεκτρικά ιονισμένη- ατμόσφαιρα.
Σαφώς κατέχουν το τόπι και σύντομα πιστεύω ότι οι δυνατότητες τους είναι για ακόμη ψηλότερα επιτεύγματα. Θα εισακουστούν από μεγαλύτερο κοινό, γι αυτό δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Αν προσεγγίσεις την μουσική τους, αυτή έχει την σπάνια ικανότητα να σε εγκλωβίζει με την ομορφιά και την σοφία της.
Το ντεμπούτο τους ήταν μια σπάνια ηχογράφηση σαν και αυτές που ερεθίζουν τους ανυπότακτους εγκεφάλους. Αυτοί οι ανεξάρτητοι ήχοι θα διαμορφώσουν το ρεύμα και με το δεύτερο ολοκαίνουργιο album τους, γιατί είναι το εξελικτικό στάδιο της απογείωσης τους.
 
Το Wide Awake but Still Asleep είναι φορτισμένο με έναν ανεξάρτητο ήχο στις κιθάρες. Ψυχεδελικοί τόνοι και γυρίσματα. Ένα τζαμάρισμα χωρίς προηγούμενο το εναρκτήριο ομώνυμο τραγούδι. Τύμπανα και μπάσο σε εγρήγορση, μαζί με τα κραταιά πλήκτρα τού Jonas, στρώνουν ένα ψυχεδελικό χαλάκι στα πόδια, ωθώντας τον ακροατή να δώσει προσοχή σε αυτό το μικρό ασκέρι των μουσικών.
Ο Eirik Sejersted Vognstølen είναι ένας από τους πιο εκφραστικούς σύγχρονους τραγουδιστές. Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που μου ήρθαν στο μυαλό οι εποχές των παλιών Soundgarden με τον αείμνηστο Criss Cornell στις εξάρσεις του. Καθαρά μελωδικός frontman κατέχει την τέχνη να μεταδίδει την ένταση χρωματίζοντας τις συνθέσεις.Εκτός του ομώνυμου εναρκτήριου θα βρείτε άλλα 6 τραγούδια συνολικής διάρκειας 40 λεπτών. Όλα τους αποτελούν ένα highlight από μόνα τους. Το σχεδόν progressive ψυχεδελικό μοτίβο τους, ανανεώνει την άποψη μας για την σημερινή μουσική στον χώρο. Όταν υπάρχει τέτοιο ταλέντο τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει. Οι μελωδίες λουσμένες από το φως της ικανότητας και της αυθεντία τους.
Η ομορφιά τής μπάντας φαίνεται στο κομμάτι Ease of Mind που αποτελεί και ένα από τα single στο Wide Awake but Still Asleep.

Τέλος με τα πολλά λόγια.
Έχουμε ένα καταπληκτικό συγκρότημα έτοιμο να ξεφύγει από τα στενά όρια του underground. Σύντομα και εάν η τύχη ευνοήσει θα τους δούμε σε πολύ μεγάλη εταιρία.
Όχι ότι η Karisma είναι καμιά αμελητέα ποσότητα, αντιθέτως! Πάντα μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί οτιδήποτε κυκλοφορεί από το label αυτό.
Απλά η διαίσθηση μου, λέει ότι οι SHAMAN ELEPHANT έχουν στόφα μεγάλης μπάντας. Η μουσική τους ακούγεται φρέσκια και θα παραμείνει αναλλοίωτη στο χρόνο. Και μην κρίνεται από το εξώφυλλο γιατί εσείς θα χάσετε.
 
Track List:
1. Wide Awake But Still Asleep (8:05)
2. H.M.S: Death, Rattle and Roll (4:11)
3. Steely Dan (3:56)
4. Ease of Mind (3:24)
5. Magnets (3:56)
6. Traveler (11:28)
7. Strange Illusions (5:15)
 
Line-up:
Eirik Sejersted Vognstølen / guitar, vocals
Jard Hole / drums
Ole-Andreas Sæbø Jensen / bass
Jonas Særsten / keyboards
 
 
 
Read 529 times