ARABS IN ASPIC - Madness and Magic (Karisma Records/2020)

Friday, 12 June 2020 08:51
Published in Where Prog meets Art

Αξιοπρέπεια μέσα από την τρέλα και την μαγεία ενός συγκροτήματος που δεν δέχεται κριτικής. Ο νέος τους δίσκος δεν θα αλλάξει την ιστορία του rock αλλά θα σε κάνει να νοιώσεις άνθρωπος με το Α κεφαλαίο. Μεγάλη μπάντα δεν είναι αυτή των πωλήσεων. Είναι αυτή που το μεράκι της, φέρει την σφραγίδα των συντελεστών και του αέρα της.

Γράφει ✍ ο Thanasis Tzelas / Halo Of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Από την παλιά πρωτεύουσα των Viking (Trondheim) της κεντρικής Νορβηγίας, οι ARABS IN ASPIC μουσικά κινούνται εμπνευσμένοι από την τεχνοτροπία της δεκαετίας των '70. Έχουν περιγραφτεί ως ένα από τα πιο προοδευτικά rock και πρώτο-hard rock συγκροτήματα τα τελευταία 15 χρόνια στην χώρα τους.
Η δισκογραφία τους αποκαλύπτει ένα γλυκό μείγμα δυνατών, βαριών ηλεκτρικών κιθάρων και ντραμς. Ακουστικές επιφάνειες με δώδεκα χορδές, funky μπάσο και κρουστά, ευφάνταστα οργανικά μέρη με hammond, soft Rhodes πιάνο, mellotron και 70s Synth μαζί με κορυφαίες φωνητικές αρμονίες να ολοκληρώνουν το puzzle του πλούσιου κόσμου τους.

Πριν μπω στον ευχάριστο κόπο να παρουσιάσω το νέο τους λεύκωμα τραγουδιών, θα προτείνω σε όλους σας να ρίξετε έναν ενδελεχή έλεγχο στην δισκογραφία τους. Είναι πλέον ένα ηλικιωμένο σχήμα ανθρώπων με την προοπτική τους να μην σταματά με την πάροδο των ετών. Αφροδισιακοί για το μυαλό και το πνεύμα, εγείρουν τα αφτιά αν και εφόσον ο ακροατής έχει εκπαιδευμένη τάση στο να ανακαλύπτει περισσότερο τον εαυτό του με μοναδικό μέσο την μουσική.
Το ολοκαίνουργιο Madness and Magic ξεκινά από το σημείο όπου τελείωσε ο προηγούμενος δίσκος τους Syndenes Magi του 2017. Προβάλλοντας περισσότερο την ακουστική πλευρά του συγκροτήματος χωρίς να χάσει καμία βαρύτητα σε ήχο αλλά και στην ποιητικά αποτελεσματική εκτελεστική τους δράση. Αυτό είναι εμφανές στο γεγονός ότι το Madness and Magic είναι το πρώτο τους άλμπουμ γραμμένο και ηχογραφημένο με δύο μοναδικούς ντράμερ.Ο Eskil Nyhus (drums, cymbals) και Alessandro G. Elide (percussion, gongs) συνεργάζονται θαυμάσια σε όλη την διάρκεια του album παραδίδοντας μαθήματα το πώς μπορούν κατά κάποιο τρόπο τα κρουστά να κλέψουν τις εντυπώσεις αλλά και να δέσουν άψογα με αυτό το κομψοτέχνημα ιδεών αλλά και έντονης νοσταλγικής διάθεσης που τείνουν να κερδίζουν οι ARABS IN ASPIC.
Το Madness and Magic περιέχει 6 συνολικά συνθέσεις.
Ταξιδεύεις μαζί τους αναπολώντας την εποχή που οι Pink Floyd ήταν λίγο πριν την απογείωση τους με το Animals και το Wish you Are Here.
Την (ας μου επιτραπεί η έκφραση) ‘ανωμαλία’ των King Crimson και την αφέλεια μιας ολόκληρης σκηνής που προϋπήρχε δεκαετίες πριν, ανακαλύπτοντας την μέρα με την μέρα, μιας και ηλικιακά δεν μπορέσαμε να την εντάξουμε αμέσως στις προτιμήσεις μας. Δεν πρόκειται για μια μπάντα που ανακαλύπτει ξανά τον τροχό. Η δημιουργικότητα τους σέβεται τις αρχές εκείνης της περιόδου αλλά κυρίως σέβεται τον οπαδό και τον νεοσύλλεκτο εισελθόντα νου, προσπαθώντας να αποσπάσει το ενδιαφέρον του κάνοντας τον να σκεφτεί λίγο παραπάνω το τώρα και τις στιγμές.
Μουσική και άνθρωπος, εντροπία. Φέροντας στο προσκήνιο με την θεματολογία τους ένα επίκαιρο καυτό θέμα.

Οι στίχοι του Madness and Magic αντικατοπτρίζουν το πόσο εύκολα επηρεάζονται τόσο τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες στην ψηφιακή εποχή που βιώνουμε. Το πόσο αβοήθητοι είμαστε όταν πρέπει να βάλουμε τις ζωές μας στα χέρια των ειδικών. Των σφετεριστών εκείνων που έχουν εκπαιδευτεί για να μην μοιράζουν την καθαρή γνώση αλλά μια πλαστή και εικονική πραγματικότητα. Παλιά το λέγαμε αποχαύνωση. Οι προθέσεις τους δεν είναι και τόσο αγνές δεν νομίζετε;
Το μήνυμα του album είναι σαφές αν και ο κόσμος έχει πολύπλευρα προβλήματα στην καθημερινότητα του. Σε ατομικό επίπεδο κλείνουμε τα μάτια προσπαθώντας να ελέγξουμε τον μικρόκοσμο μας αδιαφορώντας για την συλλογική ευθύνη στην χρήση της τεχνολογίας η οποία με τεχνάσματα υποδουλώνει τον άνθρωπο τάχα χαρίζοντας του απεριόριστες δυνατότητες και ευκολίες. Σε έναν κόσμο που η τεχνολογία θα έπρεπε να είναι διαθέσιμη σε όλους κάποιοι λίγοι την χρησιμοποιούν εγγαστρίμυθα παραπλανώντας και αλλάζοντας την πραγματικότητα μας. Με έναν ας το πούμε καυστικό τρόπο και με χιουμοριστική διάθεση (όπως πάντα) οι ARABS IN ASPIC προβληματίζουν, όχι μόνο με την μουσική τους, αλλά και με την θεματολογία τους. Το μήνυμα του Madness and Magic εξαρτάται από τον ακροατή να αποφασίσει στην τελική.
Καταλήγοντας οι ίδιοι να ρωτούν ευθέως: “Επειδή είσαι ικανός να σκεφτείς τον εαυτό σου λίγο, έτσι δεν είναι;”

Η παραγωγή αναδεικνύει την φιλοσοφία των τραγουδιών. Αποσπά το άριστα μιας και όλα ακούγονται καθαρά δίνοντας την ευκαιρία στην μουσική τους να ακούγεται σύγχρονη αλλά και λαμπάτη ταυτόχρονα. Όλες οι λεπτομέρειες, όλες οι φαντασιώσεις που θα προκαλέσει το νέο τους album είναι απερίγραπτα όμορφες. Όλα τα όργανα ακούγονται στο επίπεδο που αρμόζει σε μια κυκλοφορία όπως αυτή. Αν και οι επιρροές τους είναι σε επικίνδυνο βαθμό εμφανείς η μπάντα δείχνει ότι συνεχίζει την ιστορία και δεν αντιγράφει τους συντελεστές της. Υπάρχουν ονειρικά μέρη πριν ξαφνικά εκεί που δεν το περιμένεις έρχονται βαριά μέρη να ξεσηκώσουν την κατάσταση. Να σε ξυπνήσουν από το όμορφο όνειρο οι Black Sabbath καθαριστικές εξάρσεις. Οι ανατριχιαστικές ωμές μελωδίες των Scorpions των του Flying to The Rainbow επί Ulrich Roth στα πιο ψυχεδελικά τους χωρία.


Δεν θεωρώ ότι θα έπρεπε ντε και καλά να αποκαλούμε τους ARABS IN ASPIC μια prog rock μπάντα. Έχει τον χαρακτήρα αυτόν αλλά αυτό χαλά την εικόνα τους και την πολύπλευρη μουσική τους. Ότι έχει αλλαγές στο ύφος και εμπλέκεται διαρκώς με διάφορες μουσικές τάσεις δεν θα πρέπει να το βαφτίζουμε αμέσως προοδευτικό. Άλλο πράγμα έχω στο μυαλό μου όταν μιλώ για progressive rock για να μην παρεξηγούμε τις έννοιες και τις ταμπέλες.
Συγκαταλέγεται η μουσική τους εκεί, αλλά για μένα είναι πολύ περισσότερα από αυτά τα στενά όρια που αντιλαμβανόμαστε. Οι μελωδίες, οι φωνητικές γραμμές, τα κρουστά, οι περίτεχνες δομές, και στην κορύφωση όλων η ατμόσφαιρα δεν είναι συγκυριακή.
Το μυαλό τούτων εδώ των μουσικών είναι παράξενα όμορφο. Και εάν κρίνω από το ότι καμιά από τις δουλείες τους δεν είναι -ούτε καν- μέτρια, θα προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους σας το album αυτό.
Όχι δεν είναι για σκληροπυρηνικούς ιμπεριαλιστές του σκληρού ήχου. Ανήκει στην μερίδα εκείνη των ανθρώπων που ζουν για το κλασσικό rock και την φωτιά του που δεν θα σβήσει ποτέ από τις καρδιές τους.

Την funk έκδοση που σου δίνει αντί να ζητά πίσω ανταλλάγματα με το ανήσυχο μπάσο να κεντά σαν σύγχρονος αργαλειός.
Την pop έκφραση αλλά με μοναδικότητα χωρίς να γίνεται αυτοσκοπός, γιατί εάν ήταν στην λάθος κατεύθυνση θα έτυχαν μεγαλύτερης απήχησης.
Οι δαιδαλώδεις διάρκειες των κομματιών δεν τείνουν στον χαρακτήρα του pop αλλά η αισθητική.
Την progressive λάμψη μια απέθαντης εποχής που δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ.
Το heavy rock και την ψυχεδελική του υποτέλεια.
Το bossanova και τον χορευτικό του χαρακτήρα και πολλά περισσότερα από αυτό.

Ένα συγκρότημα και όχι μόνο αυτό καθεαυτό το άλμπουμ τους, σας περιμένει να το ανακαλύψετε. Τίμιος για να μην πω απαραίτητος δίσκος και δικό σας για πάντα γιατί απλά αυτοί οι δίσκοι δεν πρόκειται να παλιώσουν ποτέ.

TRACKLIST:
I Vow to Thee, My Screen
Lullaby for Modern Kids, Part 1
Lullaby for Modern Kids, Part 2
High-Tech Parent
Madness and Magic,
Heaven in Your Eye

Band members:
Jostein Smeby / guitars, vocals
Stig Jørgensen / organs, vocals
Erik Paulsen / bass, vocals
Eskil Nyhus / drums, cymbals
Alessandro G. Elide /percussion, gongs 
 
 
 
 
 
Read 683 times