GRIOT - Elisabeth (Music Kickup under license from GRIOT/2020)

Monday, 29 June 2020 08:45
Συντάκτης:
Published in Where Prog meets Art

We were refugees of conflicts with so much to be sorry for. Now we're all but convicts with an empty soul to restore. Betrayed and wronged, all of us roamed alone in search of a place that we soon could call home. (Lights Out)

Γράφει  ο Mike Korakis (ECLECTIC SHADOWS Team)

 

Οι GRIOT είναι ένα πολυεθνικό rock συγκρότημα που δημιουργήθηκε από τους μουσικούς João Pascoal και Sérgio Ferreira το 2014. Από την Λεϊρία της Πορτογαλίας.
Ο ήχος των Griot δημιουργεί ένα στυλ προοδευτικού rock που εξερευνά και δημιουργεί διαφορετικές υφές και ηχητικά τοπία.
Το στιλ γραφής τραγουδιών περιστρέφεται γύρω από την αυτοδημοσιευμένη λογοτεχνία που περιλαμβάνεται στην ιδέα κάθε άλμπουμ. Όταν συνεργάζονται οι τέχνες μεταξύ τους, καταλαβαίνετε πως το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό!

Το Elisabeth είναι ένα πρωτότυπο άλμπουμ που είναι το συμπέρασμα της ιστορίας που ξεκίνησε στο πρώτο άλμπουμ Gerald. Απεικονίζει την ανατροφή της Ελισάβετ και της ζωής της στη μεγάλη πόλη.
"Όπως ίσως γνωρίζετε, οι GRIOT δεν είναι σίγουρα μόνο οι δυο μας, αλλά είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν όλοι εκείνοι που έχουν συνεισφέρει από την αρχή. Είμαστε ο πυρήνας της μπάντας αλλά δεν είμαστε, σε καμία περίπτωση, η μπάντα. Οι GRIOT είναι ο καθένας που μας βοήθησε να κυκλοφορήσουμε το Elisabeth, Elisabeth's Live Session και Gerald."
Αυτά, αυτούσια είναι τα λόγια του João Pascoal, μπασίστα και του Sérgio Ferreira, ντράμερ, που δηλώνουν ανθρώπους, συνειδητοποιημένους, οραματιστές και πάνω από όλα δημιουργικότατους!Η Elisabeth, απαρτίζεται και φιλοξενεί 19 μουσικούς, παρέα με τους παραπάνω δύο. Είναι σχεδόν όλοι επί 3, δηλαδή 3 στα φωνητικά, 3 στα βιολιά, 3 στα πλήκτρα, 4 κιθαρίστες, ένα φλάουτο, ένα κλαρινέτο, ένα alto σαξόφωνο, ένα βιολοντσέλο!!
Η μίξη και το mastering έγινε από τον Tiago Mesquita στα Nox Messor Sound Studios.

Το άλμπουμ ξεκινά με το A Weak Foundation,να σε βάλει σιγά, σιγά στο κλίμα της Elisabeth. Η μουσική είναι όσο τέλεια, μπορεί να υπάρξει. Θεϊκό σόλο στην κιθάρα!
Το Lights Out, μοιάζει σαν να σφυρίζει την έναρξη του μουσικού πανδαιμόνιου, που πρόκειται να ακολουθήσει. Βαριές κιθάρες, γρήγορες εναλλαγές μουσικής και συναισθημάτων. Στο Atonement, μαγεύεσαι από την αρχή με το mellotron να διαδέχεται το κλαρινέτο. Είναι πραγματική εξιλέωση και εξίσωση μουσικών οργάνων.
Αν και έχουμε τρεις στα φωνητικά, στα περισσότερα πρωταγωνιστεί η Maria Branco, η Elisabeth δηλαδή. Η Maria έχει μια πολύ ζεστή φωνή, που σε παρασέρνει από τις πρώτες στιγμές στο χορό της. Για παράδειγμα στο Retrospection, νοσταλγεί την μητέρα της, που έχει χάσει και μοιάζεις να συμπάσχεις και εσύ μαζί της. Ο João Rodrigues κάνει μια υπέροχη δουλειά στα δεύτερα φωνητικά, όντας πιο μελωδικός. Απολαύστε τον στο τελευταίο τραγούδι του δίσκου, στο Introspection, όπου δίνει μαθήματα ερμηνείας.
Οι στίχοι είναι γεμάτοι πάθος, άσβεστη δίψα για την ζωή, απώλεια. Πραγματική ποίηση (για μένα τουλάχιστον).

We were refugees of conflicts with so much to be sorry for. Now we're all but convicts with an empty soul to restore. Betrayed and wronged, all of us roamed alone in search of a place that we soon could call home. ( Lights Out)Όσον αφορά την μουσική, το rhythm section της μπάντας είναι ανυπέρβλητο. Ο Sérgio πίσω από την ντραμς του, ακούγεται σαν χταπόδι, με οδηγό τον João στο άρτιο μπάσο. Πότε οδηγεί ο ένας, πότε ο άλλος!
Είναι progressive rock υψηλών προδιαγραφών, χωρίς να μένουν εκεί, αφού τζαζάρουν και fusion, το λες.
Στο Unearthing the Past, από την μέση και μετά, μου θύμισαν τους Gentle Giant! Ίδια περίπου πλάκα έπαθα με το The Leap, που με πήγαν στους Caravan, και συγκεκριμένα στο The Love In Your Eye, ως προς το συναίσθημα. Σε άλλες στιγμές, φώναζα μόνος μου Sieges Even! Όλα αυτά, όμως, έχουμε ξαναπεί είναι υποκειμενικά.
Το Making Amends, σου σκαλώνει στον εγκέφαλο, από τις πρώτες ακροάσεις, για την μουσική του, για την ρεφραινάρα του.

Ο João Pascoal και ο Sérgio Ferreira, μοιάζει να έχουν δώσει την ψυχή τους, για αυτό το δημιούργημα! Αυτοί οι δύο είναι οι ρίζες ενός πανέμορφου δένδρου, που απαρτίζεται από πολλαπλά κλωνάρια, άνθη και καρπούς, παρομοιάζοντας τους υπόλοιπους 17 μουσικούς. Άνθη που μυρίζει, καρπούς που γεύεται με ευχαρίστηση, η ίδια η Elisabeth, καθήμενη κάτω από το δένδρο, να δροσιστεί και να ονειρευτεί καλύτερες μέρες για εκείνη και τον λαό της. Και μην με ρωτήσετε πως ονομάζεται το δένδρο αυτό! GRIOT, εννοείτε!

Παράλληλα με την κυκλοφορία του άλμπουμ, περιλαμβάνεται ένα περιοδικό περιορισμένης έκδοσης που εξερευνά τον κόσμο της Elisabeth μέσα από τα μάτια της. Μια ιστορία 60 σελίδων που επίσης περιέχει αποκλειστικά έργα τέχνης του Miguel Coelho.
Θέλω να πιστεύω, πως θα πάρουν, θα κερδίσουν την αναγνώριση που τους αρμόζει, γιατί δεν βγαίνουν κάθε μέρα τέτοιες κυκλοφορίες!

Tracklist
01 A Weak Foundation (Chapter I Pt.I)
02 Lights Out (Chapter I Pt.II)
03 Atonement (Chapter II Pt.I)
04 Retrospection (Chapter II Pt.II)
05 Intertwined (Chapter III Pt.I)
06 Unearthing the Past (Chapter III Pt.II)
07 Parted Ways (Chapter IV Pt.I)
08 Making Amends (Chapter IV Pt.II)
09 The Leap (Chapter V Pt.I)
10 Introspection (Chapter V Pt.II)
 
The Musicians (βαθιά ανάσα και πάμε…)
João Pascoal – Bass Guitar, Electric Guitar, Programming and Composing (tracks 1,2,3,4,5,6,7,8,9 and 10)
Sérgio Ferreira – Drums, Percussion, Programming and Composing (tracks 1,2,3,4,5,6,7,8,9)
Maria Branco – Vocals (tracks 1,2,3,4,5,6,7,8,9)
João Rodrigues – Vocals (tracks 2,3,5,8 and 10)
Mariana Moreira - Backing Vocals (track 4)
Matilde Esperança – Violin (tracks 1,3,6,9,10)
Pedro Marques – Violin (track 9)
Luzia Lapo – Violin (tracks 1,3,6,9 and 10)
Isaac Santos – Violoncello (tracks 1,3,6,9 and 10)
Paulo Bernardino – Clarinet (track 3,5 and 6)
Arnaud António – Alto Saxophone (track 6 and 9)
André Loureiro – Flute (tracks 1 and 9)
João Baião – Acoustic Guitar (track 1,2,3,6,8 and 9)
Gonçalo Crespo – Electric Guitar (tracks 1,2,3,4,5,6,7,8 and 9)
Bruno Lousada – Electric Guitar (track 1,2,3,5,6,7, and 9)
Pedro Joaninho – Electric Guitar (track 5)
Vikram Shankar – Keyboards (track 2,3,9 and 10)
Mario Yetatore – Keyboards (track 1,3,4,6,8,9)
Bosco Aguilar – Keyboards (track 8)
 
 
 
 
 
Read 354 times