IN MOURNING - Monolith (Re-Release-Agonia Records/2020)

Monday, 03 August 2020 16:46
Συντάκτης:
Published in Where Prog meets Art

Το Monolith κυκλοφόρησε πάλι σε CD και LP μέσω τής Agonia Records στις 24 Ιουλίου 2020. Αρχικά κυκλοφόρησε το 2010 σε CD και LP. Δεδομένου ότι και οι δύο μορφές ήταν δύσκολο να βρεθούν, η ζήτηση για επανέκδοση έγινε εμφανής.

Γράφει  ο Mike Korakis (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Σε απάντηση στα αυξανόμενα αιτήματα, η Agonia Records θα διαθέσει ξανά το Monolith σε CD και LP, αλλά αυτή τη φορά με μια διαφορά. Το επίκεντρο αυτής της επανέκδοσης θα είναι ένα βινύλιο διαθέσιμο σε τρεις χρωματικές διαμορφώσεις.
Ενώ το αρχικό LP παρουσίασε μόνο έναν φορέα ήχου, η επανέκδοση (η οποία θα περιλαμβάνει περικοπή υψηλής έντασης) θα χωριστεί σε δύο ξεχωριστούς δίσκους, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ήχου του άλμπουμ.

Οι IN MOURNING μας έρχονται από την Σουηδία. Έχοντας κυκλοφορήσει πολλαπλά demos, το 2008 μας χάρισαν το εξαίσιο Shrouded Divine, το οποίο αγκάλιασε αρκετός metal κόσμος.
Το 2010 όμως, ήταν το έτος κυκλοφορίας του Monolith.
Οι IN MOURNING παίζουν progressive melodic death metal και ο δίσκος αυτός, ήταν το επόμενο βήμα, τίναγμα, που έμελλε να τους πετάξει στην κορυφή των προτιμήσεων των οπαδών τους.
Ήταν το επόμενο βήμα, ο προάγγελος αν θέλετε, για τα μελλοντικά αριστουργήματα, που κυκλοφόρησαν από εκεί και ύστερα.Το εναρκτήριο τραγούδι For you to know, είναι ότι και η μετάφραση του. Είναι για σένα για να ξέρεις τι επρόκειτο να ακολουθήσει.
Τα φωνητικά είναι ένα μείγμα από Σουηδικά death metal φωνητικά (a la... Dark Tranquility, At The Gates), μερικά hardcore φωνητικά και μερικά υπέροχα brutal death metal φωνητικά που ολοκληρώνουν τον ήχο.
Στο Debris που ακολουθεί, οι πρώτες ριφολογίες σε προτρέπουν στους Metallica, για να εξελιχθούν στην συνέχεια σε βαρύτερες death metal μελωδίες (πέρασαν από το μυαλό μου και οι Amorphis). Τρομερά δεμένη μπάντα! Προς την μέση του τραγουδιού, σε αφήνουν να ταξιδέψεις σε άλλες διαστάσεις με το ακουστικό τους σημείο.
Αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλο το άλμπουμ, με αυτά τα σημεία! Παθαίνεις ένα aeropause!!!

Κομμάτια όπως το The Poet and the Painter of Souls παρουσιάζουν τi έξυπνες συνθέσεις μπορεί να γράψει η μπάντα, εναλλάσσοντας τα τέμπο τόσα εύκολα που σε κάνει να απορείς!
Μία από τις αγαπημένες στιγμές τού Monolith -γράφοντας προσωπικά- είναι όσο διαρκεί το The Smoke. Γιατί είναι τόσο ποικιλόμορφο και πιασάρικο. Γιατί δεν είναι μονότονο. Γιατί μέσα στα οκτώμισι λεπτά που διαρκεί, η μπάντα δεν σταματάει να χτίζει ριφάρες. Γιατί είναι υπέροχο το ακουστικό σημείο με τα καθαρά φωνητικά του. Γιατί έχει υπέροχους στίχους.

When you are lost in your own escape
You wish upon another star and the tears starts falling
So you do it once again to ease your sorrow
Why do you bother, the pain will not be gone tomorrow

Γιατί το κομμάτι διαθέτει μερικές πραγματικά υπέροχες μελωδίες κιθάρας για το τελευταίο τέταρτο του τραγουδιού. Ώχ, ακόμα για το The Smoke γράφω; Ναι!Το επόμενο A Shade of Plague, είναι το μικρότερο σε διάρκεια τραγούδι του Monolith, χωρίς να στερείται από ομορφιά και ευρηματικότητα.
Άλλο ένα που ξεχώρισα είναι το With You Came Silence. Ο χρόνος γίνεται μάλλον παιχνιδάκι στα χέρια των IN MOURNING, αφού δεν τον καταλαβαίνεις πως περνά, ακούγοντας τους!
Οι αξιοσημείωτες μελωδίες ακολουθούν την σειρά τους στο Pale Eye Revolution. Ενδιαφέροντα στυλ κιθάρας και progressive, death progressive.
Το άλμπουμ κλείνει με το έπος, το The Final Solution (Entering the Black Lodge). Με διάρκεια 13΄22΄΄. Ένα ατελείωτο ταξίδι ομορφιάς και συνθέσεως! Τα συναισθήματα αλλάζουν το ένα πίσω από το άλλο. Φανερώνονται οι Opeth καταβολές τους. Από την άλλη όμως, αισθάνομαι ότι τους αδικώ, γράφοντας πως μοιάζουν με αυτούς ή με τους τάδε.

Αυτό ήταν και το πρόβλημα μου, ξεκινώντας να γράφω αυτή την δισκοκριτική. Για τον λόγο ότι είναι σπουδαία μπάντα, υπέροχοι και ευρηματικοί μουσικοί.
Τελειώνοντας να γράψω πως η κίνηση τής Agonia Records, να επανακυκλοφορήσει το Monolith ήταν σπουδαία, για να μπορέσουν να το προμηθευτούν και όλοι εκείνοι που το έχασαν όταν είχε κυκλοφορήσει. Τέτοιοι δίσκοι δεν πρέπει να λείπουν από μία δισκοθήκη!

Και δύο λέξεις για τους In Mourning... For those about to Prog, we salute you!!!
 
Tracklist
01 For You to Know
02 Debris
03 The Poet and the Painter of Souls
04 The Smoke
05 A Shade of Plague
06 With You Came Silence
07 Pale Eye Revelation
08 The Final Solution (Entering the Black Lodge)
 
Line Up
Tobias Netzell – vocals, guitars
Björn Pettersson – guitars
Tim Nedergård – guitars
Pierre Stam – bass
Crille Netzell – drums
 
 
 
Read 305 times