HAKEN - Virus (InsideOut-Sony Music/2020)

Thursday, 13 August 2020 16:26
Συντάκτης:
Published in Where Prog meets Art
"Ενώ το Virus είναι ένα αυτόνομο έργο, συνδέεται θεματικά και εννοιολογικά με το Vector, πρόθεσή μας είναι να κάνουμε και τα δύο άλμπουμ πλάτη με πλάτη για μια ειδική παράσταση κάποια μέρα."
Αυτά είναι τα λόγια του τραγουδιστή Ross Jennings, για το επερχόμενο άλμπουμ των progressive metallers από το Λονδίνο, HAKEN.

Γράφει  ο Mike Korakis (ECLECTIC SHADOWS Team) 


Η ονομασία του, Virus, και κυκλοφορεί από την InsideOut/Sony Music!
Από την κυκλοφορία του Vector τον Οκτώβριο του 2018, οι HAKEN έχουν ολοκληρώσει μια πρώτη περιοδεία σε όλο τον κόσμο, έπαιξαν σε sold out συναυλίες σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική ως support για τον Devin Townsend!
Επίσης κέρδισαν και ένα Prog Award για τις προσπάθειές τους αυτές. Στην συνέχεια, όλο το υπόλοιπο διάστημα εργάζονταν κρυφά για την ολοκλήρωση του Virus.
Οι HAKEN μας έχουν χαρίσει άρτια και αξιομνημόνευτα άλμπουμ.
Ποιος δεν έχει ανέβει στο πετρώδες και αγέρωχο βουνό τους, το The Mountain του 2013; Κάθε τραγούδι του, είναι και μια παρότρυνση να συνεχίσεις την ανάβαση σου και να θαυμάσεις την ποικιλομορφία και την ομορφιά του συγκροτήματος!
Άσε που είναι και το μόνο βουνό που δεν ιδρώνεις φτάνοντας στην κορυφή του, αφού το ανεβαίνεις ψηφιακά!Ο κιθαρίστας Charlie Griffiths, μας αναφέρει, ότι από τότε που κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο The Mountain, μας ρωτούν πολύ συχνά,
- Ποιος είναι ο Cockroach King;
Αποφασίσαμε να διερευνήσουμε αυτό το ερώτημα μέσω της μουσικής μας. Με επεξεργασία και επέκταση των διαλογικών, αρμονικών, ρυθμικών και λυρικών θεμάτων αυτού του τραγουδιού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα τόξο που εκτείνεται στα δύο άλμπουμ: Vector και Virus.

Και φτάσαμε στο Virus! Οι HAKEN με την ίδια σύνθεση από το Ep τους Restoration, ξεκινούν τον ιό με το Prosthetic.
Αυτό το εναρκτήριο τραγούδι, γεφυρώνει τα δύο άλμπουμ όπου επισημαίνονται τα σημάδια της κατάχρησης των θεσμικών οργάνων. Αυτή η επίθεση 6 λεπτών από το βάναυσο riffing ξεκινά τη διάδοση ενός ιού που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας, είτε είναι βιολογικές, ψυχολογικές, τεχνολογικές, περιβαλλοντικές ή πολιτικές!
Από την εισαγωγή κιόλας του Invasion, αντιλαμβάνεσαι πως ο ιός ήδη κυλάει στις φλέβες σου.
Οι επιρροές από TooL είναι εμφανέστατες. Εδώ, όπως και σε άλλα σημεία του άλμπουμ.
Όπως και στο επόμενο, το Carousel. Εδώ όμως γίνονται πολλά ενδιαφέροντα περάσματα. Εναλλασσόμενα tempos, η μπάντα αναδιπλώνεται, εκδηλώνοντας τις προοδευτικές προθέσεις τους. Μια από τις καλύτερες στιγμές του Virus, με ρεφραινάρα και τον Ross Jennings σε μεγάλα κέφια. Υπέροχο.


Το ταξίδι δεν σταματά, συνεχίζεται με το The Strain, αλλά το Canary Yellow, έρχεται με την σειρά του να ισορροπήσει τα πράγματα. Γεμάτο συναίσθημα και καταπληκτικούς στίχους…a plastic life build for you! (Koen? Μουσικά;)
Aισίως φτάσαμε στην κορυφή του βουνού, στην κορυφή του Virus. Έχεις μεταλλαχθεί τελείως πια. Εκεί στην κορυφή θα συναντηθείς για να αναμετρηθείς με το Messiah Complex! Το έπος!
Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι, αυτή την 17λεπτη σύνθεση θα την ζήλευαν οι Dream Theater παρέα με τους Symphony X. Τραγούδι, το οποίο ο μπασίστας Conner Green δικαίως αποκαλεί το πιο φιλόδοξο και προκλητικό τραγούδι των HAKEN μέχρι σήμερα - είναι το αποκορύφωμα του ιού.

Όλα μοιάζουν να γίνονται ένα, με σένα μοναδικό ακροατή. Δεν σου μένει τίποτα άλλο, παρά να θαυμάσεις! (φτάνουν μέχρι και να blastάρουν). Με τα πολυφωνικά τους σημεία, τιμούν τους λατρεμένους Gentle Giant! Άλλωστε δεν είναι και η πρώτη φορά που το κάνουν. Αυτό που αναγνωρίζω εγώ στην μέχρι τώρα πορεία τους, είναι πως εκτός από τα πολυφωνικά σημεία που αναφέραμε, σχεδόν όλα τα απρόσιτα σημεία στην μουσική τους, ως αφετηρία έχουν τους Gentle Giant. Προσωπική γνώμη.
Το άλμπουμ κλείνει με το Only Stars.

Το Virus είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη που μας αφήνουν οι HAKEN! Ως μουσικοί έχουν δέσει πια, επτάχορδες κιθάρες, εξάχορδα μπάσα, απίστευτα ντραμς, ταρακουνούν και ταλαντεύουν τις γραμμές του μουσικού πενταγράμμου, ξεκλειδώνοντας το κλειδί της Σολ και κάθε soul! Συνεχίζοντας τις ακροάσεις, θα πεισθείς και εσύ πως ο ιός που σε κατατρώει, ονομάζεται HAKEN!

Line Up
Ray Hearne – Drums
Richard Henshall – Guitars, keyboards
Ross Jennings – Vocals
Charles Griffiths – Guitars
Diego Tejeida – Keyboards
Conner Green – Bass

Tracklist
1. Prosthetic
2. Invasion
3. Carousel
4. The Strain
5. Canary Yellow
6. Messiah Complex
i. Ivory Tower
ii. A Glutton for Punishment
iii. Marigold
iv.The Sect
v. Ectobius Rex
7. Only Stars

 
 
Read 229 times