WOLVERINE - A Darkened Sun (2020)

Tuesday, 27 October 2020 17:18
Published in Where Prog meets Art

Αλήθεια... έχετε δει ποτέ ένα μουσικό άλμπουμ; Έχετε ακούσει ποτέ ένα φιλμ;
Μέσα σε όλα τα αναπάντεχα αυτής της χρονιάς μια από τις (μετρημένες στα δάκτυλα) αγαπημένες μου μπάντες έρχεται να κάνει τη διαφορά... με διαφορά!

Γράφει η Eleni Liverakou Eriksson (ECLECTIC SHADOWS team)

 
Η πληθώρα των ακατάπαυστων μουσικών κυκλοφοριών με οδηγεί σε τέλμα πολλές φορές. Ακούω και ξεχνάω. Ακούω και δυσκολεύομαι να καταλάβω αν όντως κάτι αξίζει προσοχής. Ακούω και διαπραγματεύομαι με το "φοβερό και τρομερό άλμπουμ τής χρονιάς" που έρχεται μεν αλλά μετά από κάποια ακούσματα φεύγει δε.

Οι Σουηδοί όμως WOLVERINE ανήκουν σε άλλη φάση. Ποτέ δεν μπήκαν σε δισκογραφικά καλούπια και σίγουρες μεθόδους. Δισκογραφούν όταν και μόνο θεωρήσουν πως έχουν κάτι πραγματικά αξιόλογο, ενδιαφέρον και πάνω από όλα διαφορετικό να δώσουν.
Έτσι μετά την τελευταία τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο Machina Viva (2016) εμφανίζονται τώρα -και λίγο πριν κλείσει το 2020- με τον σκοτεινό τους ήλιο.
Αυτό που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες δεν είναι άλμπουμ αλλά έχει μουσική.
Δεν θα κυκλοφορήσει σε φυσική μορφή αλλά θα μπορέσεις να το ακούσεις. Να το δεις και να το ακούσεις ή το αντίστροφο. Αυτό που ήδη γέμισε την ψυχή μου με το οπτικοακουστικό αυτό αποτέλεσμα είναι ίσως η αρχή μιας άλλης εποχής και του πως θα αντιλαμβανόμαστε τις επερχόμενες μουσικές κυκλοφορίες.Ο τίτλος: A Darkened Sun
Εδώ θα σας πω τι δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει album cover. Δεν υπάρχει καμία δισκογραφική εταιρία από πίσω. Δεν υπάρχουν διανομείς και συνεργασίες. Είναι μια εξ' ολοκλήρου δική τους ανεξάρτητη ψηφιακή κυκλοφορία.
Το έβδομο "'άλμπουμ" λοιπόν των Σουηδών στηρίζετε στην ολοκληρωτικά δική τους παραγωγή θα είναι κάτι άλλο από... άλμπουμ.
Μπορείς σίγουρα να ακούσεις μόνο το 28λεπτο μουσικό αποτέλεσμα. Σίγουρα όμως θα χάσεις το 50% της ολότητας του αφού εδώ εικόνα και ήχος συνυπάρχουν.Συνολικά, "Ο Σκοτεινός Ήλιος" (A Darkened Sun) αφηγείται μια ιστορία που περιστρέφεται γύρω από ένα κεντρικό θέμα, το οποίο έχει ήδη εμφανιστεί σε προηγούμενα concept άλμπουμ των WOLVERINE.
Αυτό το εκπληκτικό οπτικοακουστικό αποτέλεσμα έρχεται να καλύψει μια ιστορία που αποτελείτε από τα 4 κεφάλαια. Η μουσική τρέχει, το ίδιο και η πρωταγωνίστρια (Rebecca Evans). Σε έναν κόσμο σκοτεινό, σε μια αλληγορική πραγματικότητα. Σε κάποια αδιέξοδα προσπαθώντας να βρει την δική της έξοδο κι ας χρειαστεί χρόνος ή πόνος.
(Στο βίντεο εμφανίζονται και τα μέλη της μπάντας σε διάφορες στιγμές και ρόλους.)Η μουσική ντύνει υπέροχα αυτό που μοιάζει σαν μουσικό βίντεο αλλά αγγίζει μια ταινία μικρούς μήκους. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις τα μάτια σου από αυτό. Μια διαρκής εγρήγορση που συντονίζεται άψογα από την ηχητική κάλυψη των WOLVERINE.
Κάτι, που οι φίλοι που παρακολουθούν την πορεία της μπάντας θα γευτούν με ευχαρίστηση το αποτέλεσμα μιας και ο ήχος παραμένει πότε σκοτεινός και πότε μελαγχολικός. Ένα μείγμα ήπιας ακρόασης αλλά όταν φτάσει η κατάλληλη στιγμή τα βαριά riffs δεν κάνουν πίσω. Μεταλλικά doomy / prog στοιχεία δεμένα με την απίστευτη φωνή του Stefan Zell. Όσο για τα lyrics και την παραγωγή των visuals ρίξτε το χειροκρότημα στον Thomas Jansson (bass). Όλοι μαζί και ξεχωριστά ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Υπέροχο "κινηματογραφικό" drumming από τον Marcus Losbjer, καταλυτικές οι κιθάρες του Jonas Jonsson και μελωδική, στενάχωρη ή και "βιομηχανική" υπόκρουση από τα πλήκτρα τού Per Henriksson.Με το A Darkened Sun δεν τίθεται θέμα νομίζω του στυλ, "τρέξτε και αγοράστε από δισκοπωλεία και μουσικές πλατφόρμες".
Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα προοδευτικό βαρύ και σκοτεινό οπτικοακουστικό θέαμα που αν μη τι άλλο στα τελευταία του δευτερόλεπτα θα ανακαλύψεις πως τελικά (ίσως) και να μην είναι όλα τόσο σκοτεινά, τόσο μαύρα.

Αυτό θα το δεις μόνος σου στην επίσημη παρουσίαση του βίντεο στης μπάντας το website στις 31 Οκτωβρίου 2020.
Να είσαι εκεί!


Band:
Per Henriksson - keyboards
Thomas Jansson - bass
Marcus Losbjer - drums
Jonas Jonsson - guitars
Stefan Zell - vocals

Songs:
PHOENIX SLAIN
THE BREACH
DEAD AS THE MOON
HIBERNATOR
(LYRICS: THOMAS JANSSON)

Facebook: @wolverinetheband
 
Instagram: @wolverine.the.band
 
Read 483 times