LESS IS LESSIE – The Escape Plan (Self release / 2021)

Monday, 26 April 2021 10:11
Published in Where Prog meets Art

Μια διαδρομή στην πόλη σου. Με ένα σάκο στην πλάτη που θα γεμίζει με κομμάτια από τη ζωή σου σε κάθε σου βήμα. Ακουστικά, και το πλάνο τής απόδρασης γραμμένο από σένα.

Γράφει η Ελένη Λιβεράκου Eriksson


Μια βόλτα στην Πολωνία και στην Wroclaw, στην όμορφη αυτή πόλη θα ταξιδέψουμε με ξεναγούς τούς LESS IS LESSIE.
Και δεν είναι ούτε απλοί ξεναγοί, αλλά και το οδοιπορικό ξεπερνά τις “τυπικές” διαδικασίες των διαδρομών όπως αυτές τις έχουμε συνηθίσει.Πριν λίγες ημέρες δέχτηκα μηνύματα από φίλους Πολωνούς για να με ενημερώσουν για την κυκλοφορία αυτή. Αν και οι LESS IS LESSIE εμφανίστηκαν το 2015, ομολογώ πως η ύπαρξη τους μου είχε διαφύγει εντελώς. Έτσι, το
“The Escape Plan”, μπήκε στο στόχαστρο αφού χαρακτηρίστηκε σαν το “next big thing” της Πολωνικής μουσικής σκηνής από τους ίδιους τους συμπατριώτες τους. Με 5 βασικά μέλη, το συγκρότημα απλώνεται χωρίς φόβο σε οτιδήποτε ηχεί. Μια παρέα καλεσμένων με φωνητικά και διάφορα μουσικά όργανα, κάνει το “πλάνο αυτό της απόδρασης” συγκεκριμένο και συναρπαστικό.
Φωτογραφίες πανέμορφες, τραβηγμένες από ψηλά, πανοραμικές (ασπρόμαυρες) κοσμούν το δισκάκι, τόσο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό του. Ακόμα πιο μέσα δε, υπάρχει ένας χάρτης. Ανοίγω προσεκτικά και ξεδιπλώνεται η πόλη Wroclaw. Από την μια μεριά υπάρχουν λήψεις (λεπτομέρειες) από κτίρια σημαντικά της πόλης με συντεταγμένες, και από την άλλη υπάρχει ο χάρτης της διαδρομής που μπορείς να ακολουθήσεις ακούγοντας το cd, που λίγο ή πολύ, καλύπτει χρόνο 70 λεπτών. Όσο δηλαδή θα χρειαστεί να καλύψεις κι εσύ τις συγκεκριμένες διαδρομές και τα σημεία από όπου θα περάσεις, με αφετηρία την Γοτθική εκκλησία.Στα 18 κομμάτια / σταθμούς που θα περάσεις θα ακούσεις τα πάντα. Αν και “στα χαρτιά” η μπάντα είναι progressive rock, αυτοί δεν μένουν μόνο σε αυτό. Θα ακούσεις και experimental, acoustic, ambient, electro-acoustic, πάρα πολλούς ήχους που δημιουργούν εξέγερση τής φαντασίας. Ήχοι βιομηχανικοί, κίνηση στους δρόμους, καμπάνες, ομιλίες, αυτοκίνητα, αέρας και βροχή. Και πόσες άλλες ακόμα λεπτομέρειες που κάνουν το άλμπουμ να ηχεί πραγματικό.
Ο αφηγητής δίνει μια υπέροχη παραστατικότητα τής κίνησης στην πόλη και η ακολουθία των κομματιών δένει ρεαλιστικά με το οδοιπορικό μέχρι και το τελευταίο κομμάτι. Μιας και είπα για τελευταίο κομμάτι. Το “Blue Steel (Less Is More)”, είναι πραγματικά υπέροχο. Στηριγμένο σε βιολί και πιάνο δίνει στην έξοδο, έναν δραματικό τόνο. Η συμμετοχή δε τού Michał Wojtas, σφραγίζει με επιτυχία το τέλος τής διαδρομής. Ποιος είναι ο Michał Wojtas? Τραγουδιστής / κιθαρίστας των AMAROK. Στο ίδιο κομμάτι, η επίσης μέλος των AMAROK, Marta Wojtas, έχει γράψει τους στίχους.

Σε όλα τα άλλα κομμάτια που προηγούνται, η ακουστική απόλαυση είναι δεδομένη. Μουσική που γράφτηκε από τους ανθρώπους τής πόλης. Ο αφηγητής, μάς οδηγεί σε κάθε σταθμό και οι LESS IS LESSIE πότε με τη μουσική τους μόνο και πότε με τα lyrics, μας καθοδηγούν ανάλογα. Συνοδοιπόροι σίγουρα και οι εκλεκτοί καλεσμένοι με τα φωνητικά τους ή με έξτρα όργανα που προσθέτουν ακόμα πιο έντονη ατμόσφαιρα στο όλο θέμα. Πιάνο, κιθάρα, βιολί, ακορντεόν, τρομπέτα, φυσαρμόνικα, μια μικρή αναφορά. Με σιγουριά θα πω πως, η ακρόαση του άλμπουμ ενδείκνυται με την παρουσία και του χάρτη που εσωκλείεται στο εσωτερικό τού cd. Τότε θα καταλάβετε την διαφορά και στον ήχο και στο όλο concept.Γνωρίζω ασφαλώς πως είναι αδύνατον σχεδόν (και κυρίως τις ημέρες που διανύουμε) να έχετε άμεσα στην κατοχή σας το άλμπουμ στη φυσική του μορφή. Εντούτοις, δεν χάνετε και τίποτα να προσπαθήσετε. Αν πάλι θέλετε να το ακούσετε άμεσα (και το συνιστώ), υπάρχει ήδη στη σελίδα τους στο
bandcamp.

Εν κατακλείδι. Οι LESS IS LESSIE μόλις έφτιαξαν ένα άλμπουμ που ήδη έχει συζητηθεί στη χώρα τους. Πολύ καλή δουλειά, επαγγελματισμός στις λεπτομέρειες. Ένα concept άκρως ενδιαφέρον που φέρνει τον ακροατή / πεζοπόρο αντιμέτωπο με την πραγματικότητα του. Όποια κι αν είναι αυτή. Μικρές διαδρομές με μεγάλες ιστορίες ζωής.
Θα είσαι ο “τουρίστας” που θα κοιτάς γύρω σου τα πάντα με ενδιαφέρον και εντυπωσιασμό ή ο “δραπέτης” που θα τρέχεις να ξεφύγεις -μεταφορικά ή αλληγορικά- από τις δυσφορίες τής πραγματικότητας?

Less Is Lessie - Blue Steel (Less Is More) feat. Michał Wojtas
Less Is Lessie - One Minute At A Time
Less Is Lessie - Fast And Furious

 

 

Read 219 times