BIG HOGG - Pageant Of Beasts (Bad Elephant Music/2021)

Wednesday, 14 July 2021 14:25
Published in Where Prog meets Art

Μουσική για το μυαλό και το σώμα.
 
Γράφει η Ελένη Λιβεράκου Eriksson

Ανάγκη μεγάλη που επιβάλλεται η καλή, η ποιοτική μουσική. Εκείνη που έχει να δώσει (και όχι να πάρει), εκείνη που πραγματικά εξυψώνει την ψυχή, εξαϋλώνει το σώμα και κάνει το πνεύμα να ίπταται. Εκείνη που είναι πλούσια από ανθρώπινη καλλιτεχνική παρουσία, γεμάτη συναισθήματα και χρώματα. Νότες και πολυμορφία.

Οι BIG HOGG από την Γλασκώβη έχουν να τα δώσουν όλα αυτά με το τρίτο τους άλμπουμ, “Pageant Of Beasts” και ίσως ακόμα περισσότερα. Ανοιχτός να είσαι, και αυτό φτάνει.

Ο Canterbury ήχος είναι η αρχή τού όλου επιχειρήματος. Οι αβίαστοι ρυθμοί τρέχουν, όπως το πολυμελές σχήμα έχει επιλέξει για να κινηθούν. Σε μια υπέροχη παραγωγή που θυμίζει εκείνες τις παλιές “αληθινές”, τα μουσικά όργανα μπαίνουν σε έναν πολύχρωμο και χαρούμενο χορό. Είναι από αυτά τα άλμπουμ που σε εκπλήσσουν και απλά σου θυμίζουν πως τελικά υπάρχει πανέμορφη μουσική εκεί έξω. (Ο αιφνιδιασμός ξαφνιάζει απλά εκείνους που δεν παρακολουθούν.)

Δώδεκα (12) πανέμορφες διαφορετικές συνθέσεις, πλουμιστές από αντρικές και γυναικείες φωνές, αδιαπραγμάτευτο ηλεκτρισμό, και αξιαγάπητα πνευστά. Αίσθηση που βγαίνει από την δεκαετία του ’70 και που σίγουρα σε ένα απρόβλεπτο πισωγύρισμα τού χρόνου, οι BIG HOGG θα έκαναν συναυλίες με τα μακροβιότερα σχήματα (σήμερα) που άφησαν γερές μουσικές σφραγίδες σε ράφια βινυλίων των μουσικόφιλων.
Οι BIG HOGG θα μπορούσαν να συνυπάρξουν αρμονικά με τους Caravan, Soft Machine, Robert Wyatt, Egg, Khan, National Health, Gong, Camel και άλλους τόσους.



Χαρακτηριστικό το δέσιμο τού progressive rock, folk, jazz με την ψυχεδέλεια και τον πειραματισμό. Όλο αυτό μοιάζει σαν να ντύνει μια θεατρική παράσταση για ακροατές. Οι jazz γραμμές είναι η κορώνα.
Τρία (3) χρόνια πήρε η δημιουργία τού “Pageant Of Beasts” και αν μη τι άλλο η μαγεία που απλώνεται μέσω τής μουσικής του είναι μοναδική.

Οι BIG HOGG απλά ανοίγουν ένα καινούργιο μονοπάτι στους από χρόνια χορταριασμένους δρόμους τής Γλασκώβης.
Ένα πραγματικά αξιοπρόσεχτο άκουσμα.

Justin Lumsden - Electric Guitar and Vocals
Sophie Sexon - Flute and Vocals
Ross McCrae - Trombone and Electric Piano
Richard Merchant - Trumpet, Cornet and Flugelhorn
Nick Gaughan - Drums, Percussion, Synthesizers and Backing Vocals; Guitars, Bass and Keybaords on 'All Alone Stone'
Martin Beer - Electric Bass, Double Bass and Autoharp
 
Lavinia Blackwall - Vocals
Mike Hastings - Acoustic Guitar, Space Guitar on All Alone Stone
Phil Cardswell - Trumpet solo on 'Red Rum'
Rory Clark - 2nd Flugelhorn on Red Rum
Georgia Seddon - Chant
Ian Sexon - Spoken Word
 
 
Read 351 times