CYNIC – Ascension Codes (Season Of Mist/2021)

Friday, 03 December 2021 17:01
Συντάκτης:
Published in Where Prog meets Art

Άλλο ένα μαγευτικό ταξίδι στην στρατόσφαιρα των CYNIC…

Γράφει ο Μιχάλης Κοράκης 


Οι CYNIC έχουν αντιμετωπίσει με την πάροδο των χρόνων, σειρά προκλήσεων. Προκλήσεις και εμπόδια που ποτέ όμως δεν απείλησαν το μέλλον αυτής της μπάντας. Μιας μπάντας που παρέμεινε και παραμένει εμπνευσμένη για δημιουργία και επαγρύπνηση. Μιας μπάντας που το όνομά της είναι συνώνυμο, του τι σημαίνει να είσαι πραγματικά προοδευτικός στη μουσική. Μιας μπάντας που το έργο της δείχνει διασταυρώσεις με death metal, prog rock, thrash metal, πειραματισμούς, new age, jazz fusion και μυριάδες άλλες ηχητικές εκφράσεις! CYNIC!
 
Το ντεμπούτο άλμπουμ, "Focus" (1993), θεωρείται πλέον ένα κλασικό κειμήλιο progressive death metal/fusion. Στην συνέχεια μεταμορφώθηκαν στους εξαίσιους Portal, με μία ακόμα περαιτέρω διάσπαση προς τους Aeon Spoke. Αλλά η μετέπειτα εποχή της επανένωσης των CYNIC τους βρήκε αγκαλιασμένους με τρόπο που αποδεικνύει πόσο μπροστά ήταν από τις εποχές των ‘90s. Έτσι, τους ξαναγκαλιάσαμε και εμείς. Με άλμπουμ μνημεία όπως τα "Traced in Air" (2008) και "Kindly Bent to Free Us" (2014), τα Ep’s "Carbon Based Anatomy" και "Re-Traced" και το single "Humanoid" του 2018, η κυνική κληρονομιά παραμένει αμύθητη. Αποδεικνύοντας μας, τον τρόπο να μπορείς να ακροβατείς πάνω στο μουσικό πεντάγραμμο και να φτάνεις στην απέναντι μεριά ολόρθος και αλώβητος.
 
Ετοιμάζοντας το τέταρτο full length άλμπουμ τους, οι CYNIC βίωσαν φρικτά γεγονότα που δοκίμασαν την αποφασιστικότητα της μπάντας. Το έτος 2020 θα μείνει στην ιστορία ως μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για τον παγκόσμιο ανθρώπινο πληθυσμό. Για την κυνική οικογένεια, ο αγώνας δεν περιορίστηκε μόνο σε μια πανδημία. Ήταν δύο εντελώς παράλογες απώλειες που έριξαν τις άμεσες ανησυχίες του συγκροτήματος στο παρασκήνιο: το πρόωρο θάνατο του ντράμερ Sean Reinert τον Ιανουάριο, σε ηλικία 48 ετών, και του μπασίστα Sean Malone τον Δεκέμβριο, ηλικίας 50 ετών, ήταν συγκλονιστικοί και αδιανόητοι. Ο Reinert, ιδρυτικό μέλος των CYNIC από την ίδρυσή τους το 1988, άσκησε μεγάλη επιρροή σε πολλούς νέους ντράμερ. Η δουλειά του στο άλμπουμ των Death το 1991, "Human", τον βρήκε να σμιλεύει ακραίο τεχνικό metal με jazz fusion προσέγγιση. Τώρα μπορεί να θεωρείται δεδομένη αυτή η προσέγγιση, αλλά, αναμφίβολα τα εύσημα ανήκουν στον Reinert. Αν και από το 2015, δεν ανήκε στις τάξεις των CYNIC, το αποτύπωμά του είναι αναπόδραστο. Ο θάνατος του Sean Malone, τον μήνα Δεκέμβρη του 2020, ήταν άλλη μια τραγική απώλεια. Άλλος ένας ηγήτωρ και νεωτεριστής που επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει χιλιάδες μπασίστες ανά τον κόσμο. Ανυπέρβλητος.
 
 
Έτσι, σήμερα το μέλλον του CYNIC φαντάζει ασαφές; Το "Ascension Codes" σηματοδοτεί την τελική φάση ανάπτυξής τους; Όχι βέβαια! Ο τρίτος αυτής της παρέας, ο κύριος Paul Masvidal ή αλλιώς ο αριστοτεχνήτωρ της εξάχορδης θεάς, συνθέτης, παραγωγός, στιχουργός, μαζί με τους Dave Mackay στο bass, synthesizer, keyboards και τον Matt Lynch στα drums κυκλοφορούν το Ascension Codes από την Season Of Mist. Συνεχίζει την κυνική παράδοση. Το τέταρτο, χρονολογικά, άλμπουμ των CYNIC, είναι γεγονός. Το "Ascension Codes" είναι ένα εξαιρετικά εκτεταμένο έργο. Τα εννέα κύρια τραγούδια του είναι εμποτισμένα με εκρήξεις χρώματος και ενέργειας! Υπάρχουν επίσης άλλα εννέα τραγούδια, που λειτουργούν ως πρελούδια για τα κύρια τραγούδια του δίσκου.
 
Η μουσική, τους βρίσκει να χαράσσουν ένα πιο φιλόδοξο μονοπάτι πνευματικού ηχητικού ταξιδιού, χωρίς να λείπουν αυτά που αγαπήσαμε από εκείνους. In A Multiverse Where Atoms Sing. Σε ένα πολυσύμπαν, όπου τα άτομα τραγουδούν, είναι μια προσέγγιση, για να καταλάβεις τι γίνεται μέσα "Ascension Codes" … Πάντοτε, μένεις μαγεμένος με το παίξιμο του Paul Masvidal. Ένα ύφος αναγνωρίσιμο, πλέον, σαγηνευτικό όμως, κάθε φορά που τον ακούς. Δημιουργεί έναν αέρα απώλειας, λαχτάρας και ενθουσιασμού που είναι απαράμιλλος στον συγκεκριμένο τομέα της μουσικής αυτής. Οι μουσικοί που τον πλαισιώνουν είναι καταπληκτικοί.
Εκεί που συνυπάρχουν σαν συνθέσεις τα Architects Of Consciousness, Aurora, 6th Dimensional Archetype, The Winged Ones, Diamond Light Body, ε τότε το ταξίδι μόνο μαγικό, μπορεί να χαρακτηριστεί!
 
Αυτό είναι και το "Ascension Codes", άλλο ένα μαγευτικό ταξίδι στην στρατόσφαιρα των CYNIC, με προορισμό το άπλετο φως και απώτερο σκοπό την ανάληψη της ψυχής…
 
Track list: Mu-54*, The Winged Ones, A'-va432, Elements and their Inhabitants, Ha-144, Mythical Serpents, Sha48*, 6th Dimensional Archetype, DNA Activation Template, Shar-216, Architects of Consciousness, DA'z-a86.4, Aurora, DU-*61.714285, In a Multiverse Where Atoms Sing, A'jha108, Diamond Light Body, Ec-ka72
 
Recording line-up:
Paul Masvidal - Guitars, vocals, lyrics
Dave Mackay - Bass, synthesizer, keyboards
Matt Lynch – Drumscapes
Guest musicians: Guitar Codes Artifacts: Dark Voice Code Activations: Anrita Melchizedek Reptilian Collective: Max Phelps TWO Soloscape: Plini Crystal Bowl Attunements: Michael Devin Light Language Teachers: Amy Correia ^ Joshua Leon DLB MetaTerrestrial: Ezekial Kaplan
Cover artwork artist: The Landing ^ Triptych ^ Martina Hoffmann
Photographer: Katerina Gorbacheva bxw
Producers: Paul Masvidal / Warren Riker
Mixer: Warren Riker
Mastering studio and engineer: Georgetown Masters / Andrew Mendelson
 
Links:
 
 
Read 157 times