VENUS PRINCIPLE - Stand in Your Light (PROPHECY PRODUCTIONS 2022)

Monday, 23 May 2022 16:45
Published in Where Prog meets Art

Σε έναν αναβράζοντα κόσμο.

Γράφει η Ελένη Λιβεράκου Eriksson 


Σε αυτόν τον κόσμο λοιπόν, μόλις γεννήθηκε κάτι όμορφο. Στην τέχνη γενικότερα, ή κάτι θα σου αρέσει πολύ ή καθόλου. Το ίδιο ισχύει και στη μουσική. Τα γούστα πολλά και διαφορετικά, που όμως πολλές φορές μπορεί να σκοντάψουν ή στην αδιαφορία ή στην ελαφρότητα τής βιασύνης.
Η μουσική είναι κάτι που αναπλάθεται και πολλαπλασιάζεται στη επανάληψη τής ακρόασης της. Ποτέ δεν είναι αρκετό το λίγο. Αντίθετα με το πολύ, που μπορεί να σε βγάλει σε περίεργες και άγνωστες ακτές κάθε φορά.
 
Το συγκεκριμένο άλμπουμ που γίνεται αναφορά εδώ, μου δημιούργησε ήδη μια εικόνα πριν ακόμα την πρώτη ακρόαση. Σε όλο αυτό βέβαια συνέβαλε πρωτίστως το label από το οποίο βγαίνει, και δεν είναι άλλο από την PROPHECY PRODUCTIONS που την ακολουθώ και την στηρίζω πολλά χρόνια, μιας και τα “παιδιά” που έχει κάτω από τις φτερούγες της γράφουν μουσικές εκπληκτικές.
Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό δεδομένο είναι οι καλλιτέχνες που βρίσκονται στο "Stand in Your Light". Ένα ντεμπούτο άλμπουμ που -σίγουρα- σου λέει με βεβαιότητα πως θα είναι μέσα στα καλύτερα τής χρονιάς που διανύουμε, και ας ακούγεται λιγάκι γραφικό.
Ποιοι είναι όμως οι VENUS PRINCIPLE? Τι τους κάνει τόσο μοναδικούς από την αφετηρία?
 
 
Είναι μια βρετανο-σουηδική κολεκτίβα με ένα αρκετά βαρύ μουσικό παρελθόν που άλλοτε οι δρόμοι τους συναντήθηκαν και ίσως και όχι. Κάποιες παλιές συνεργασίες έσπασαν. Τα κομμάτια τους μαζεύτηκαν και κολλήθηκαν σε μια υπόσχεση με μέλλον, και το όνομα αυτής, VENUS PRINCIPLE. Ώριμοι μουσικοί που δίνουν στο άλμπουμ τις γνώσεις των χρόνων τους, σε ένα πολύπλοκο, πολύμορφο και έντονα συναισθηματικά μουσικό πεδίο. Με γνώμονα μπάντες που έχουν χαράξει πορεία στο παρελθόν, δεν κρύβουν τις επιρροές τους που είναι παρμένες από KING CRIMSON, PINK FLOYD, BLACK MOUNTAIN, GENESIS, FLEETWOOD MAC (Bob Welch era), αλλά και πόσων άλλων μεγάλων μουσικών, που είναι μακριά η λίστα για να γίνει αναφορά.
 
Σε έναν κόσμο αντιθέσεων μεγαλώνει το "Stand in Your Light". Στη σκιά και στο φως. Στον πόνο που συνθλίβεται θριαμβευτικά, στο σκοτάδι που εκχύνει άπλετα τις άγνωστες πτυχές του στις ζωές. Eίναι ένα άλμπουμ ζωής. Ένα άλμπουμ αγάπης ζωγραφισμένο από τις προσωπικότητες των συμβαλλόμενων. Αντρικά και γυναικεία φωνητικά, πότε μεμονωμένα και πότε σε μια διφωνία εκπληκτική. Κιθάρες που σε τραβούν μέσα στη Γη. Στιγμές που ένα σαξόφωνο και μια pedal steel κιθάρα μπορούν να σε διαμελίσουν. Ρυθμοί που σε περπατούν (σε παραμορφωτικές μπασογραμμές) σε μια γλυκόπικρη άγνωστη μακρινή διαδρομή ζωής. Με τις τυμπανοκρουσίες να σε οδηγούν μεθυστικά σε ένα άγνωστο βάθος.
 
 
Ένας απίστευτος σκοτεινός ερωτισμός ξεχύνεται από τα 11 κομμάτια, πότε μελωδικά και πότε άγρια. Με διακυμάνσεις και εντάσεις. Με το rock να επιβάλλεται στην ολότητα του και σε άπειρες παραλλαγές. Πάρα ταύτα, υπάρχουν και ψήγματα metal αναφορών. Αλλά, αλήθεια, ποιος μπορεί να νοιαστεί για το τι “είδος” μουσικής ακούει, την στιγμή που έχει μπροστά του ένα πραγματικό πολύτιμο λίθο. Έστω, μια αναφορά μπορεί να γίνει. Μελωδικό αρτίστικο rock με αρκετή ψυχεδέλεια, βάρος και συναίσθημα. Βρετανικός ήχος με Σουηδική καλλιτεχνία.
 
Δεν είναι εύκολο να περιγράψει κάποιος τους ήχους και το μόνο που μπορεί να κάνεις είναι να ακούσεις. Να ακούσεις δυνατά, απομονωμένα. Να προσπαθήσεις να αφουγκραστείς τις φωνές από τις ανάσες, να ακούσεις τους στίχους, να αφεθείς και να εγκύψεις στις μελωδίες των οργάνων. Το Stand in Your Light δεν είναι ένα εύκολο άλμπουμ (ευτυχώς) και αυτό το χρωστάμε στο σεξτέτο VENUS PRINCIPLE.
To "Stand in Your Light" είναι η μουσική που βάζεις να ακούσεις, και περιμένεις τις συνθέσεις να ανταποκριθούν στα απύθμενα της ψυχής σου.
 
Daniel Änghede - Vocals/Guitar
Mark Furnevall - Keys/Guitar/Vocals
Daisy Chapman - Vocals/Piano
Jonas Stålhammar - Guitar/Keys
Ben Wilsker - Drums
Pontus Blom - Bass
 
Instagram - venus.principle
 
 
 
Read 21 times