DEJA VU – MMXXII (2022)

Thursday, 19 January 2023 16:37
Published in Where Prog meets Art

Μελέτησε το παρελθόν αν θες να ορίσεις το μέλλον. -Κομφούκιος 

Παρουσιάζει η Ελένη Λιβεράκου Eriksson  


Μια φορά και έναν καιρό, παλιά δηλαδή, εκεί κάπου στα ΄70, υπήρχε μια Νορβηγική μπάντα με το όνομα Høst. Με 3 χρόνια στην δισκογραφία και 3 άλμπουμ έγιναν ευρέως γνωστοί στον κύκλο τού hard rock και τού progressive rock.
Το 1975 τρία μέλη τής μπάντας αποχωρούν και δημιουργούν τους DEJA VU, οι οποίοι έμελλε να γράψουν ιστορία στους πιο underground progressive classic rock κύκλους ever! Το άλμπουμ αυτό ονομάζεται
Between The Leaves και ηχογραφήθηκε ένα χρόνο αργότερα. Το ότι κυκλοφόρησε στην αγορά το 1995 (!) αυτό και αν είναι παράδοξο.
Οι DEJA VU υπήρξαν αυτό που λέμε... “διάττοντες αστέρες”. Βγάζουν κάποια λίγα demos (στο προσωπικό στούντιο του κιθαρίστα SVEIN RØNNING) για να τα μοιράσουν εδώ και εκεί και να προμοτάρουν τότε την μπάντα, κάνουν τρεις μόνο live εμφανίσεις, τα original tapes καταστρέφονται και δείγμα δουλειάς τους δεν υπάρχει πουθενά. Τα λιγοστά αντίτυπα που υπάρχουν ακόμα είναι ιδιαίτερα περιζήτητα από συλλέκτες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το ρεκόρ τιμής στη Νορβηγία είναι 25.000 NOK για ένα αντίγραφο, (!) γεγονός που καθιστά αυτόν τον έναν από τους πιο ακριβούς δίσκους στη Νορβηγία.
 

Ο μπασίστας PER LANGSHOLT, αν και αυθεντικό μέλος τής μπάντας στην ηχογράφηση του άλμπουμ δεν υφίσταται και την θέση του την παίρνει τότε ο PER AMUNDSEN. Το 1994 ο τραγουδιστής τής μπάντας φεύγει από τη ζωή και προφανώς τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο αβέβαια. Έχοντας κρατήσει τότε η μπάντα, παρά ελάχιστα κομμάτια σε μορφή βινυλίου, κάποιος αποφασίζει να κάνει κάποιες ελάχιστες κόπιες σε μορφή cd και έτσι το άλμπουμ βγαίνει στο φως το 1995! (Αφιερωμένο στον τραγουδιστή τους KAI GRÖNLI.)
Εμφανίστηκαν λοιπόν, έκαναν την έκρηξη τους και εξαφανίστηκαν για τα μετέπειτα χρόνια. Απορίας άξιο, πολλά ερωτηματικά έπεσαν στο τραπέζι χωρίς να βρουν απαντήσεις και έτσι έγιναν θρύλοι αφήνοντας ένα και μόνο πραγματικό διαμάντι προοδευτικής μουσικής. Aυτή ήταν μια μικρή περίληψη για το τι συνέβη σχεδόν μισό αιώνα πριν.
 
 
Βρισκόμαστε ήδη στο 2023. Οι τεχνίτες αυτοί τής μουσικής, συνεχίζουν να κάνουν συναυλίες κι απ’ όπου περνούν ο κόσμος τους λατρεύει. Δεν είναι θέμα παρελθοντολαγνείας. Είναι η μουσική τέτοια, το συναίσθημα που εξωτερικεύουν μέσα από τα περίτεχνα τραγούδια τους. Είναι η άρτια τεχνική τους και ο άπειρος σεβασμός που δείχνουν στο κοινό τους.
Λίγο πριν το τέλος τής χρονιάς που έφυγε κυκλοφόρησαν το MMXXII (ο αριθμός 2022 στα Ρωμαϊκά). Το άλμπουμ βρίσκεται στη δισκοθήκη μου σε βινύλιο και cd και δεν χορταίνω να το ψάχνω και να το ακούω ξανά και ξανά. (Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κιθαρίστα SVEIN RØNNING που με αυτή την απέραντη ευγένεια ψυχής που τον διακατέχει φροντίζει πάντα να μου στέλνει την απίστευτη μουσική τους.)
 

Το MMXXII είναι ουσιαστικά η επανηχογράφηση τού υλικού, -αλλά πάνω σε μια πιο φρέσκια δομή- που υπάρχει στο
Between The Leaves - εκτός από 2 νέα τραγούδια. Το “Peace And Love”, ένα υπέροχο ορχηστρικό κομμάτι, και το “In My Mind”, ένα καταιγιστικό rock, με τα σκληρά του και τις ευαισθησίες του. Με έναν λυρισμό που θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τους μουσικούς ήρωες τής εποχής τους, εκείνης πίσω στα ‘70ς.
Οι DEJA VU δένουν το παρελθόν με το παρόν κόμπο. Όλα κινούνται απίστευτα όμορφα, μελωδικά, αρμονικά και progressive rock για όσο κάποιος αντέχει. Υπάρχουν φορές που έχω την ανάγκη να γράψω κάτι πιο απλό για κάποιες μοναδικές μπάντες, όπως… “ξέρετε κάτι, ό,τι και να σας πω εγώ λίγο είναι. Πατήστε το ‘τάδε’ link, μπείτε μέσα και ακούστε δυνατά ένα υπέροχο και ιστορικό άλμπουμ.”
 
Ναι, αυτό είναι ακριβώς, γιατί κάποιες στιγμές στον χρόνο που καταγράφονται μουσικές σαν κι αυτές είναι σημαντικές από μόνες τους, για αυτό και γράφουν ιστορία.
 
 
Read 55 times