HAKEN – Affinity (InsideOut)

Thursday, 28 April 2016 14:16
Published in Where Prog meets Art

“Ουσιαστικοί μέχρι το κόκκαλο, πηγαίνουν ίσια στον πυρήνα των πραγμάτων και αδιαφορούν για την επιφάνεια”...

HAKEN...Αγγλία, Λονδίνο και πως οι ανάγκες για την εξαφάνιση της γκριζίλας οδηγούν σε μια άλλη κατεύθυνση τον ορισμό progressive που μας αρέσει ή όχι, είναι πια κομμάτι της μουσικής εξέλιξης όσο και αν ερμηνεύεται κοινότυπο από τους “μουσικογνώστες” αφού δεκαετίες τώρα η προοδευτική μουσική έχει υποστεί αλλαγές και διαφοροποιήσεις στο έπακρο.

Οι Βρετανοί είναι πάλι εδώ με το 4 κατά σειρά στούντιο άλμπουμ τους λιγάκι διαφοροποιημένοι αλλά κρατώντας την γνωστή γραμμή - Haken - στυλ. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι πολύ καλο-δουλεμένο το “Affinity”. Έξυπνες συνθέσεις, lyrics που σε πάνε πίσω στο παρελθόν όπως εμφανέστατα και όλο το άλμπουμ ένα πισωγύρισμα στην δεκαετία του '80 το κάνει. Χαρακτηριστικό “πληκτρολογικό” ξεκίνημα/εισαγωγή βάζοντας σε κατευθείαν στο νόημα. Με το “1985” να ακολουθεί που είναι ένα απίστευτο κομμάτι και σε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα '80 τονίζοντας τα πλήκτρα όπου ήταν και το χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής.

Όσοι είστε μεταξύ 35 και 45+ καταλαβαίνεται πολύ καλά τι λέω αφού την έχετε ζήσει από την αρχή της και όχι σε... repeat. 'Όμορφο πάντρεμα παραμορφωτικών κιθαριστικών ριφ με τα πλήκτρα. Τα φωνητικά του Ross Jennings υπογράφουν για άλλη μια φορά το καινούργιο δημιούργημα των Haken και εμένα προσωπικά μου έφεραν στο νου την ελαστικότητα και την ομορφιά της φωνής του Arno Menses (Subsignal). Και ναι, είναι οι μπάντες αυτές του νεο-μοντέρνου fusion/prog rock που δίνουν εκτόξευση στην προοδευτικότητα του ήχου όπως συμβαίνει στο “Lapse” χωρίς να κάνουν περιττή φασαρία. Και ενώ βρίσκομαι στα μέσα περίπου της ακρόασης πιάνω τον εαυτό μου να έχει σταματήσει το γράψιμο αλλά αυξάνοντας την ένταση στο player για να ανακαλύψει πως θα εξελιχτεί το “The Architect”.

Ok, δεν είναι να απορείς γιατί η πορεία τους είναι σταθερά ανοδική στους progressive κύκλους. (Α ρε Arjen μάστορα που έχεις κάνει αιμοδοσία την μοναδικότητα σου!) Οι Haken δεν αντιγράφουν και δεν νομίζω να αντιγραφούν. Τροχός είναι οι μουσικές που γυρνούν και γίνονται όμορφες διαδρομές ή καταστροφικές ανάλογα τους οδηγούς και χειριστές τους. Ανάλογα τις επιρροές και τις αναφορές του παρελθόντος σαν ακουστική, αποδίδονται και οι μουσικές. “Κρυφές” και διακριτικές αναφορές σε μεγάλες προοδευτικές μπάντες του στυλ King Crimson γίνονται και εδώ. Τα growl φωνητικά κάρφωμα στον τοίχο, το γλυκό μα λίγο tragic τέλος η αποκαθήλωση. Η καλύτερη στιγμή του άλμπουμ! Ένας καινούργιος αέρας πνέει στο “Affinity” και με κάνει χαρούμενη η αίσθηση του και το άκουσμα του. Ένα άλμπουμ που σε παρασέρνει και όχι μόνο δεν σε κουράζει αλλά θέλεις να το ξανακούσεις. Τα “Earthrise” και “Red Giant” πιο εύπεπτα και μελωδικά. “The Endless Knot” θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί η πεμπτουσία του synth. Το τελείωμα φτάνει με το πανέμορφο, μελωδικό, νοσταλγικό και αέρινο “Bound By Gravity” και ηχητικά κλείνει όπως ανοίγει το άλμπουμ. Ένα απλό δείγμα πως οι Haken μπορούν να προσαρμόσουν τις μουσικές τους εμπειρίες σε ότι ύφος θέλουν έστω και αν αυτό σε παρασύρει για λίγο σε Anathema-τικές μνήμες και θύμησες. Έστω και για λίγο σε pop/prog ύφος αν μπορούμε να το πούμε και έτσι. Τώρα όσο για την εξωτερική εμφάνιση του “Affinity” έχουμε να κάνουμε με ένα εξ ολοκλήρου ΄80s εξώφυλλο στο πνεύμα του.

Οι / η Blacklake Design έχει αναλάβει το art work όπως και στα “Mountain” και “Restoration”. Ψηφιακές, χρονολογικές αναφορές back in time σε αυστηρά χρώματα. Πράσινο, μαύρο και άσπρο. Θα μπορούσε αλληγορικά να σημαίνει και τα παρθενικά των υπολογιστών χρώματα ή της κονσόλας που ο κάθε 10χρονος και βάλε λάτρεψε 30 χρόνια πριν. 6 πουλιά που είναι στο πέταγμα τους από την βάση προς την εξέλιξη ίσως. 6 και οι πρωταγωνιστές. Οι Haken. Η μπάντα, η παρέα αυτή που είχα τις πρώτες επαφές μαζί τους το 2008. Τότε που οργίαζε το παλιό καλό myspace και έγινε μάρτυρας πολλών γνωριμιών κυρίως με μπάντες και καλλιτέχνες γενικώς. Τότε που σαν από ένστικτο αισθάνθηκα ότι θα είχαν λαμπρό μέλλον και μετά από πολλές φιλικές κουβέντες με Richard Henshall και Ross Jennings μου μίλησαν για το πρώτο και δικής τους παραγωγής demo το “Enter The 5th Dimension” που θα κυκλοφορούσαν. Και που μου το έστειλαν και που είναι δυσεύρετο και γιατί δεν είναι διαθέσιμο πια πουθενά.

Και ... “ΑΝ” υπάρχει, και πραγματικά νιώθω πολύ περήφανη που το έχω στην κατοχή μου γιατί εκεί μέσα αποτυπώνεται όλο αυτό που εσείς ακούτε σήμερα στο “Affinity” σε τεχνικό επίπεδο. Καλή ακρόαση φίλοι μου ή μάλλον, καλό ταξίδι πίσω στον χρόνο.

Read 275 times