INSPIRED - Music Inspired By Alchemy (MusicOla / Sonic Records) (Progressive, instrumental, rock, new age)

Friday, 29 April 2016 07:08
Published in Where Prog meets Art

“Τα απλά πράγματα είναι τα πιο αξιοσημείωτα και μόνο οι σοφοί μπορούν να τα δουν.”

Η ανάγκη της ανακάλυψης καινοτόμων συνθέσεων στο πέρασμα των χρόνων γίνεται τεράστια αλλά όλες τις φορές αξίζει η αναμονή.
Αν και έχω παραδεχτεί ότι η μουσική εξέλιξη έχει υποστεί μια καθίζηση πάντα υπάρχει κάτι που ξεφυτρώνει σαν ελπίδα.
Μια (ακόμη) βόλτα στην Πολωνική γη με έπεισε πως η μουσική τους θα συνεχίζει να με εκπλήσσει και να με συναρπάζει.

INSPIRED το όνομα τους. Μέχρι χτες κυριολεκτικά δεν είχα ιδέα για την ύπαρξη τους. Ψαχουλεύοντας στα Πολωνικά κιτάπια ανακάλυψα πως δεν είναι η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά. Το 1998 γράφουν ήχους εμπνευσμένους από τις κάρτες Ταρό. Το 2002 εμφανίζονται ξανά και δημιουργούν μουσικές περιτυλιγμένες από τον Ζωδιακό κύκλο. Και τώρα εδώ 14 χρόνια αργότερα αφιερώνουν τις μουσικές τους στην αλχημεία του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης. (Μετά από αρκετό ψάξιμο εντόπισα πως το άλμπουμ αυτό είναι αφιερωμένο στον Piotr Grudziński.)

Το βασικό τρίο είναι οι εξής:
Artur Szolc - drums, percussion
Robert Srzednicki - guitar
Krzysztof Wawrzak - bas
H συμμετοχή τού Mariusz Duda τους έκαναν αντιληπτούς σε ταχύτατο διάστημα στα δικά μου αυτιά τουλάχιστον. Αλλά δεν είναι μόνο ο Duda. Θα παραθέσω όλες τις συμμετοχές γιατί αξίζει να μαθευτούν και να ακουστούν και πιο έξω.

Guests λοιπόν...
Mariusz Duda - vocals (5,9,13)
Anji Orthodox - vocals (7,10)
Ania "Anucha" Piotrowska - vocals (4)
Katarzyna "Dyba" Dybowska - vocals (14)
Daria Druzgała - vocals (14)
Mariusz "Maniok" Kumala - guitar solo (14)
Barbara Piotrowska - cello (1,2,9,13)
Agnieszka Sobolewska - viollin (1,2,11)
Igor Szeligowski - french horn (1,12)
Tomasz Chmielarz - trumpet, flugel horn (1,12)

Όταν μπορείς να εμπιστευτείς τους μουσικούς και το επί χρόνων έργο τους οδηγείσαι με ακρίβεια σε τι άλλο?... σε μικρά μουσικά θαύματα. Το “Music Inspired By Alchemy” με τα 16 παρακαλώ instrumental κομμάτια του θα σε κάνει συνοδοιπόρο στα φανταστικά τους ταξίδια. Κάποιες φωνές παραδοσιακές θα σε ανατριχιάσουν σαν της Anji. Όπως και μικρές λεκτικές αναφορές από την χαρακτηριστική φωνή του Duda. Θα νιώσεις την κουλτούρα της χώρας και όχι μόνο της δικής τους αφού και οι νότες και οι μελωδίες παγκοσμιοποιούνται ολότελα, και ζεις το μεγαλείο μέσα από πειραματισμούς επηρεασμένους από την αλχημεία. Τύμπανα, ηλεκτρικές κιθάρες, κρουστά, πλήκτρα σε όλες τους τις μορφές. Ενορχηστρώσεις με μελωδίες. Οι συνθέσεις δεν είναι περίπλοκες αλλά περίτεχνες ναι. Easy listening άλμπουμ αλλά και ατμοσφαιρικό ταυτόχρονα με αρκετά oriental χρώματα. Όχι σκοτεινό αλλά μυστηριακό κατά κάποιο τρόπο. Αυτήν τη φορά όλα γυρίζουν και αναφέρονται στην αλχημεία γιατί στο μέλλον (που το περιμένω πως και πως) ίσως εμπνευστούν και πάλι ή από την ιστορία, την φιλοσοφία, τους πολιτισμούς, τις τέχνες και μακρύς να είναι ο δρόμος τους και κάποιοι από μας συνοδοιπόροι τους. Το ψάξιμο που έχω κάνει για χάρη τους δεν έχει αποδώσει όπως θα ήθελα αφού τα περισσότερα στοιχεία βρίσκονται στα Πολωνικά και δεν είναι και το καλύτερο μου. Οι φίλοι των soundtacks, των ντοκιμαντέρ, της ταξιδιάρικης μουσικής, των πολιτισμών και των τεχνών, των Indukti, και των Lunatic Soul, της Lisa Gerrard αλλά και τού Jean Michel Jarre. Tων φανατικών του National Geographic και των “ένα σακβουαγιάζ στην πλάτη και έφυγα” ακουμπήστε ελεύθερα. Θα γίνει ο καλύτερος σας φίλος. Θα αναφερθώ και στα κομμάτια έτσι για να πλάσετε με την δική σας φαντασία τον τόπο και τον χρόνο.

1. Alexandria [2:55]
2. Hermes Trismegistos [2:26]
3. Albertus Magnus [3:07]
4. Nicolas Flamel [2:42]
5. Transmutation I [1:43]
6. Trithemius [4:06]
7. Agrippa von Nettesheim [5:00]
8. Transmutation II [0:47]
9. Faustus [3:02]
10. Alexander Seton [3:50]
11. Sendivogius [3:50]
12. Transmutation III [1:17]
13. John Dee [2:15]
14. Edward Kelley [5:04]
15. Transmutation IV [1:06]
16. The Philosopher's Stone [1:56]

Αφεθείτε στις όμορφες μουσικές, αρκετή ασχήμια υπάρχει εκεί έξω και νομίζω πως φτάνει πια...
Ένα πανέμορφο ακουστικό δείγμα εδώ.

https://youtu.be/1gq3_D2-qqE

Read 329 times