LONG DISTANCE CALLING – Trips (InsideOut)

Saturday, 14 May 2016 11:00
Published in Where Prog meets Art

“Ένα ταξίδι από το μέλλον στο παρελθόν ή μήπως το αντίθετο?”

Ελιγμοί, εμπνεύσεις, χαρακτηριστικοί ήχοι, έξυπνες συνθέσεις, όχι στασιμότητα μα τόλμη για την εξερεύνηση και εξωτερίκευση μοναδικών μουσικών. Μαγεία!
Αυτή θα μπορούσε να είναι μια παρουσίαση με λίγα λόγια για την καινούργια δουλειά των LONGDISTANCECALLING (όπως αναγράφονται και επίσημα) χωρίς πολλές κουβέντες. Έλα όμως που το κυνήγι και το ψάξιμο είναι στο αίμα μου πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μικρούς θησαυρούς όπως το “Trips”.

Από την αγκαλιά της InsideOut βγαίνει αυτό το μικρό θαυματάκι των 9 κομματιών. Ανάμεικτες συνθέσεις παίζουν μεταξύ Post, Alternative, σε κάποια σημεία μελωδικό Pop Metal, γλυκό, σκληρό, γρήγορο, ατμοσφαιρικό, instrumental και ότι βάλει ο νους σου φίλε ακροατή. Δεν είναι νεόφερτα τα παλικάρια στην μουσική πιάτσα, όπως και “παλιούς” δεν τους λες. Από το 2006 όμως και εδώ έχουν καταφέρει να αλλάξουν το στυλ τους τόσες φορές όσες άλλες μπάντες δεν έχουν καταφέρει σε όλη τους τη ζωή. Βέβαια παίζουν πολλά ρόλο που δεν θα τα αναλύσω όμως εδώ, αλλά να τονίσω απλά θέλω, την τόλμη τους σε συνάρτηση με την μουσική ιδιοφυΐα. Δεν θα πω ψέματα πως δεν μου ήρθαν στο μυαλό πρώτοι και καλύτεροι οι Anathema. Αλλά και τι σημασία έχει. Τα κομμάτια έχουν το δικό τους χρώμα και ύφος.

Από την αρχή να το πάρεις σίγουρα δεν περιμένεις με το πρώτο κιόλας κομμάτι το “Getaway” να σου δώσουν μια στα πισινά και να σε πετάξουν πίσω στα '80s. Πολλές μπάντες τελευταία έχουν μεταφερθεί εκεί. Για να δούμε τι θα γίνει... Οι επιδέξιοι χειρισμοί όλων των μουσικών οργάνων δείχνουν πείρα και γνώση αν μη τι άλλο. Το “έχουν” γενικά και ειδικά. Οι λίγες αργές μελωδίες είναι απίστευτα ταξιδιάρικες όπως το “Rewind”, αλλά κάποια άλλα κομμάτια είναι σε πιο γρήγορο τέμπο έως και ταχύτατα σαν το “Lines”. Για να λέμε την αλήθεια πάει καιρός από τότε που έχω να ακούσω κάτι “κλασσικό” σαν κι αυτό με τόσο σπιντάτες κιθάρες. Στο “Trauma” μπορείς να αφήσεις το κεφάλι σου να εκδηλωθεί σε ένα ξέφρενο headbanging! Ακολουθούν τα “Presence” και “Momentum“ που σου τάζουν ένα όμορφο instrumental ταξίδι. Την προσοχή όμως πέρα από το “Lines” μου την τράβηξε η έξοδος του άλμπουμ το σχεδόν 13λεπτο “Flux'. Θα το ακούσεις για να καταλάβεις την υπεροχή των LDC και το τι εισέπραξα και εγώ, αν και νομίζω πως αν είσαι ήδη φαν της μπάντας καταλαβαίνεις πολύ καλά.

Δεν υπάρχει ούτε μια μικρή στιγμή σε όλο το άλμπουμ που να μην με κράτησε σε ενδιαφέρον. Έψαξα ξανά το άλμπουμ αλλά...τίποτα. Απλά μοναδικοί και υπέροχοι για άλλοι μια φορά. Βέβαια πάλι και εδώ συμβαίνει όπως κατά καιρούς με πολλές μπάντες και το κοινό τους να τους θέλει κολλημένους σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Δεν έχει σημασία αν κατά εποχές μάζεψαν πολλά από τα καλούδια σχεδόν της μουσικής σκηνής είτε αυτοί λέγονται Peter Dolving, John Bush ή Jonas Renkse. Σίγουρα κάνουν πιο ξεχωριστό το αποτέλεσμα αλλά αν η μουσική είναι αποθεωτική τότε οι συμμετοχές βαράνε στο κόκκινο.

Το βασικό line-up των LONGDISTANCECALLING έχει ως εξής:
David Jordan - guitar
Florian Füntmann -guitar
Janosch Rathmer – drums
Jan Hoffmann – bass

Κάπου εδώ όμως ξεχνάμε τον Martin “Marsen” Fischer στα φωνητικά γιατί την σκυτάλη του συμμετέχοντα σε αυτό το ταξίδι την πήρε ο Νορβηγός Petter Carlsen. Η φωνή του συνοδευτική, όμορφη μεν αλλά χωρίς εκείνη την ιδιαιτερότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει τις συνθέσεις σε εκτόξευση συναισθημάτων μέσω λαρυγγιού να πω? Ναι, θα το πω. Βρίσκεται εκεί και δίνει απλά ένα χρώμα. Αχ...
Ότι αφορά τώρα τους ηλεκτρονικούς ήχους, πλήκτρα, πιάνο έρχονται δια χειρός Fischer.

Απελευθερωμένοι όσο ποτέ από στερεότυπα δεν παραμένουν στατικοί. Χωρίς να έχουν σαν στόχο μια τυπική φόρμα απόδοσης ζωγραφίζουν σε νότες το κάθε απρόσμενο ταξίδι τους στο άπειρο σύμπαν.
Σε κάθε τους άλμπουμ διαφοροποιούνται. Και εδώ με το “Trips” αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την επήρεια τους στην μεταμόρφωση.
Δεν μπαίνουν σε καλούπια, αλλάζουν στυλ και κάνουν πάντα ένα βήμα παραπάνω. Αλήθεια πόσο μπορείς να αντέξεις? Εγώ πάντως θα είμαι κάπου εκεί έξω να τους περιμένω πάντα.
Εκπληκτικό άλμπουμ, μοναδικές στιγμές. Μην το αγνοήσεις!

Αυτοί μπόρεσαν και γκρέμισαν τα θεμέλια του μουσικού μοτίβου τους, γιατί να μην μπορείς και εσύ να γκρεμίσεις τους τοίχους της ακουστικής σου?

Read 309 times