AYREON – The Theater Equation (CD / DVD / BLU-RAY) InsideOut Music (Progressive Metal / Rock - Musical)

Sunday, 10 July 2016 16:57
Published in Where Prog meets Art

“Ακόμα και σήμερα που γράφω αυτό, είμαι κατάπληκτος και συγκινημένος για το πόσο σκληρά δούλεψε ο καθένας και πόσο πολύ αγάπη και φροντίδα έδωσαν γενναιόδωρα για να το κάνουν να συμβεί. Μερικές φορές το όνειρο γίνεται πραγματικότητα”.

Τάδε έφη ο “Ιπτάμενος Ολλανδός”, ο “Δεν έχω σταματημό ότι αφορά την μουσική”, ο “Εξαφανίζομαι γιατί δημιουργώ, παρακαλώ μην ενοχλείται” Arjen Anthony Lucassen. Πολλές φορές αναρωτήθηκα με την πάρτη του αν εκεί πάνω, τόσο ψηλά που βρίσκετε ο εγκέφαλος του συμβαίνει κάτι που εμείς οι πιο...επίγειοι δεν μπορούμε να πάρουμε χαμπάρι. Όπως και να έχει το όνειρο του αλλά και το δικό μας έγινε πραγματικότητα.

 

Το “The Human Equation” (2004) το πασίγνωστο πια στους Progressive Metal κύκλους concept άλμπουμ του έγινε musical και έλαβε χώρα που αλλού, στην Ολλανδία, στο Nieuwe Luxor Theater στο Rotterdam. Τον Σεπτέμβρη του 2015 έγιναν 4 – φυσικά sold out - παραστάσεις ξεπερνώντας κάθε προσδοκία τόσο του δημιουργού όσο και του κοινού του. Άλλωστε το ίδιο το φανατικό από χρόνια κοινό του, τού έδωσε το έναυσμα για την πραγματοποίηση τού The Theater Equation και η αρχική σκέψη ήταν να πρωταγωνιστήσουν οποιοιδήποτε άλλοι από τους αρχικούς συντελεστές διότι φάνταζε λιγάκι ακατόρθωτο να μαζευτούν όλοι. Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι, αφού σιγά – σιγά οι πρώτοι και γνήσιοι πρωταγωνιστές (εκτός ολίγων διαφοροποιήσεων που θα δούμε πιο κάτω) δήλωσαν παρόντες. Έτσι ένα ολοκληρωμένο σχήμα από τραγουδιστές πρωτίστως, μουσικούς και την 19 ατόμων Epic Rock χορωδία γέμισαν το θέατρο.
Το εγχείρημα αυτό κυκλοφόρησε επίσημα στις 17 Ιουνίου. Το DVD το είδα σχεδόν 20 μέρες πριν, ήθελα όμως να μην κάνω την “τυπική κατά promo παρουσίαση” και έτσι μπήκα στην διαδικασία του περίμενε για να το λάβω στην πραγματική του μορφή. Αυτό φυσικά μου έδωσε την δυνατότητα αναλυτικών ξεψαχνίσεων. Να δω και να ακούσω τα πάντα όπως θα πρέπει. Έτσι η special edition μπήκε στο player και το ταξίδι άρχισε.

Να ρίξουμε όμως μια ματιά στο “σενάριο” σε περίπτωση που κάποιου του διαφεύγει ή και το αγνοεί (!) κιόλας.

Ένας πανίσχυρος 30φεύγα επιχειρηματίας και ενώ βρίσκετε μόνος στο αυτοκίνητο του, πέφτει θύμα ενός μυστηριώδους τροχαίου. Θα βρεθεί στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση. Στο πλευρό του κι για 20 ημέρες η γυναίκα του και ο καλύτερος του φίλος. Εκείνος και εκείνη που ίσως να ήταν η αιτία που ο “Me” βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Τις ημέρες που θα ακολουθήσουν το θύμα ζει σε μια άλλη μη ορατή πραγματικότητα, αυτή του μυαλού, της ψυχής, των συναισθημάτων. Θα δοθεί σε έναν αγώνα με τον φόβο, την οργή, την αγωνία, την αγάπη, το πάθος,, την λογική, την υπερηφάνεια προσπαθώντας να γλιτώσει από την φυλακή του μυαλού του. Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που τον περιμένει. Μπορεί όμως? Θέλει?

Τους ρόλους εδώ λοιπόν αναλαμβάνουν κατά την πλειοψηφία οι ίδιοι που είχαν ακουστεί στο The Human Equation. Μια σύντομη αναφορά στους τραγουδιστές / ηθοποιούς λοιπόν.

James LaBrie : Me
Marcela Bovio : Wife
Jermain "Wudstik" van der Bogt : Best Friend ( Στο στούντιο άλμπουμ έχει αποδοθεί από τον Arjen Lucassen)
Mike Mills : Rage & Father  
Magnus Ekwall : Pride
Irene Jansen : Passion
Heather Findlay : Love
Eric Clayton : Reason
Anneke van Giersbergen : Fear (Στο στούντιο άλμπουμ έχει αποδοθεί από τον Mikael Akerfeldt)
Devon Graves : Agony
Anita van der Hoeven : Mom
Peter Moltmaker : Doctor
Nienke Verboom : Nurse
Katinka van der Harst : Nurse
Epic Rock Choir  
Ο Mike Baker που η απουσία του είναι εμφανής εδώ... και όχι μόνο όπως και ο Devin Townsend έχει αντικατασταθεί από τον Mike Mills. Ο μοναδικός Arjen Anthony Lucassen : Forever of the Stars δεν εμφανίζεται καθόλου εδώ παρά μονάχα στο τέλος βγαίνοντας από μια κάψουλα που την ανεβάσουν 2 άτομα από το χορωδιακό σχήμα.

Μια αναφορά στους μουσικούς που έλαβαν μέρος κάτω από την φροντίδα του μουσικού συντονιστή Joost van den Broek.

Ed Warby : drums
Jeroen Goossens : flutes & woodwinds
Marcel Coenen : guitar
Freek Gielen : guitar
Johan van Stratum : bass
Erik van Ittersum : keyboards
Ruben Wijga : keyboards
Ben Mathot : violin
Maaike Peterse : cello

Οι αναφορές στα ονόματα των συμμετεχόντων εδώ είναι απλά ενδεικτικές αφού το κυρίως θέμα μας είναι το DVD, oι κάποιες διαφοροποιήσεις στο cast φυσικά, και το γίνεσθαι της παράστασης όμως για περισσότερες λεπτομέρειες ανατρέξτε σε αναρτήσεις που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο.

Να σταθούμε όμως στο τι βλέπουμε στο DVD. Πρώτο βήμα για την σωστή οπτική απόδοση της παράσταση είναι φυσικά ένας πολύ καλός δέκτης και ταυτόχρονα ηχεία που μπορούν να δώσουν σωστά αποτελέσματα τόσο στους τραγουδιστές, στα όργανα όσο και στα χορωδιακά.

Αν το δει κάποιος σε υπολογιστή, λάπτοπ, τάμπλετ και τα λοιπά...χάνει πάρα πολύ.

Το ημίφως (να μην πω το σκοτάδι) επιβάλλεται στο χώρο που θα το δεις αφού υπάρχουν πολλά σημεία που βγαίνουν λίγο θολά και άτονα και αυτό χωρίς να χρειάζεται να είσαι μάντης γιατί η θεματολογία πολύ απλά απαιτεί ατμόσφαιρες. Ανάλογα βέβαια της “ημέρες” που διαδραματίζονται τα γεγονότα και τα “συναισθήματα” αλλάζει άμεσα και ο φωτισμός και τα σκηνικά τα οποία βρίσκονται σε 3 επίπεδα. Λειτουργούν όλοι και όλα αρμονικά χωρίς μπερδέματα. Ο κάθε χαρακτήρας έχει τον χώρο του και οι λήψεις από τις κάμερες είναι πολλές. (Οι φωτογραφίες δε στην special έκδοση στο εξώφυλλο, στο εσωτερικό και στο booklet είναι απίστευτες!...πολλές λεπτομέρειες από την άλλη ότι αφορά την εκτέλεση του ονείρου αυτού από την αρχή του μέχρι και το θέαμα, δεν λείπει τίποτα και κανείς που να μην έχει αναφερθεί.)

Η ουσία παραμένει το παίξιμο των τραγουδιστών σε ρόλο ηθοποιού. Δεν είναι πάντα δυνατόν και αυτό ήταν ένα επιχείρημα που είχε ρίσκο από τη μία αλλά και 100% επιτυχία όπως αποδείχτηκε.

Ξέροντας ήδη τους ρόλους από το The Human Equation και τις αλλαγές που έχουν αναφερθεί πιο πάνω στην θεατρική παράσταση θα ήθελα να μείνω στις εκπληκτικές ερμηνείες.... της πάντα γλυκιάς και υπέροχης φωνής Heather Findlay (Love), της λατρεμένης από χρόνια Anneke van Giersbergen (Fear), εκείνου του απρόβλεπτου James LaBrie (Me) που όλη η παράσταση αν το καλοσκεφτείς στηρίχτηκε στις πλάτες του και ήταν όχι μόνο πολύ καλός στα φωνητικά αλλά το έχει και με την ηθοποιία. Από την πλευρά των φωνητικών να σταθώ στους Clayton και Ekwall. Τώρα αυτός που με συγκλόνισε με φωνή και ερμηνεία είναι ο Devon Graves (Agony). Εντάξει, δεν μπορώ να το περιγράψω. Υποθέτω πως όσοι ήδη έχετε τις δημιουργίες του Lucassen, δεν θα το παραλείψετε. Αν πάλι όχι, αξίζει να το αποκτήσετε σαν ενθύμιο. Δεν γίνονται κάθε μέρα τέτοια..αν και κάτι μου λέει πως κάτι πάλι ετοιμάζει ο “ψηλός”, πολύ ησυχία έχει πέσει... τι να σκέφτεται? Περιμένουμε και βλέπουμε.

Σσσσ, η παράσταση αρχίζει...

Read 427 times