WARDRUNA – Runaljod / Ragnarok (By Norse Music)

Wednesday, 02 November 2016 09:28
Published in Where Prog meets Art

...Απορείς αν η Σκανδιναβική αρχαιότητα μπορεί να αποτυπωθεί μουσικά στο σήμερα?
Ο Einar Selvik μπορεί να στο αποδείξει αυτό...

Κάποτε ένας συγγραφέας κατέθεσε με παράπονο σε μια συνέντευξή του ότι χαίρεται πραγματικά όταν τελειώνει ένα βιβλίο του αλλά συγχρόνως λυπάται γιατί δεν ξέρει κατά πόσο ο όποιος αναγνώστης καταφέρει να κατανοήσει το βιβλίο και το νόημα του όπως ο δημιουργός του το έπλασε.
Έτσι και εδώ με το Runaljod / Ragnarok του Νορβηγού Einar Selvik και της μπάντας του WARDRUNA. Κάπως έτσι αναρωτιέμαι και εγώ πως αλήθεια μπορεί να εισχωρήσει αυτό το αρχέγονο ακουστικά αριστούργημα στα μουσικά γούστα του κάθε ακροατή τόσο σαν ηχητική όσο και σαν κουλτούρα.
3 ολοκληρωμένα άλμπουμ λοιπόν που στηρίζονται στο Ρουνικό αλφάβητο και στους ήχους που μπορούν να γεννηθούν από αυτό.

Το περίμενα με αγωνία το άλμπουμ να κυκλοφορήσει. Το Runaljod / Ragnarok ήρθε να συμπληρώσει αλλά και να κλείσει την τριλογία Runaljod.

Στο πρώτο μέρος της τριλογίας έχουμε το “Gap Var Ginnunga” / 2009 (το οποίο έχει γραφτεί πάνω σε 8 Ρουνικούς ήχους με θεματολογία το δέντρο τη ζωής και η δημιουργία του).
Το “Yggdrasil” ακολουθεί το 2013 με ολόιδια μυστικιστική ηχητική μαγεία δίνοντας βάρος στην ενδυνάμωση του δέντρου της ζωής και την συνέχεια του.
(Σύμφωνα με τη Σκανδιναβική μυθολογία, ο αρχηγός όλων των Θεών, Όντιν, θέλοντας να αποκαλύψει τη σημασία των Ρούνων, κρεμάστηκε επί 9 μέρες στην ιερή φλαμουριά Yggdrasil, διαπερνώντας το σώμα του με το δόρυ του. Σε αυτές τις 9 μέρες που έμεινε έτσι κρεμασμένος, αποκάλυψε τη σημασία τους).

(Οι Ρούνοι είναι το αρχαίο αλφαβητικό σύστημα γραφής των λαών της Βόρειας Ευρώπης. Ήταν τα ιερά σύμβολα των Κελτών και αποτελούσαν ένα πλήρες σύστημα φιλοσοφίας και μαγείας. Το χρησιμοποιούσαν οι Γερμανικοί / Τεύτονες και οι Σκανδιναβικοί λαοί / Βίκινγκς πριν αποκτήσουν το Δυτικό αλφάβητο.
Το Αρχαίο Ρουνικό αλφάβητο ονομάζεται Φούθαρκ, (Futhark) λόγω των έξι πρώτων Ρούνων. Και αποτελείται από 24 γράμματα ή σύμβολα.
Η λέξη Ρούνος «rune», με βάση την ινδοευρωπαϊκή ρίζα ru, σημαίνει ψίθυρος, μυστικό. Αυτό συνεπάγεται και από την πρωταρχική χρήση που είχαν παράδοσή τους που ήταν προφορική και μεταδιδόταν από το μάγο της φυλής Σαμάνο ή Δρυίδη στον μαθητευόμενο και μόνο. Όταν γραφόταν αυτό συνήθως γινόταν πάνω σε ξύλινες επιφάνειες και μετά αυτό καιγόταν.)

Οι γνώσεις που μπορεί κάποιος να αποκομίσει με την συλλογή όλων αυτών των πληροφοριών είναι τεράστιες και κάνουν το άκουσμα της τριλογίας ακόμα πιο συναρπαστικό.
Αν ρίξεις μια εμπεριστατωμένη ματιά σε αναφορές της μπάντας όσο και προσωπικές του Selvik θα καταλάβεις αμέσως ότι δεν πρόκειται για μια μόδα, ή για έναν μουσικό που κάποιοι τον νομίζουν εποχιακά αρεστό αφού και η συμμετοχή κάποιων κομματιών του στη γνωστή σειρά “Vikings” τον έκαναν ακόμα πιο διάσημο. Οι Wardruna δεν είναι περιθωριακοί. Κολυμπούν ολάκεροι στην Νορβηγική αρχαία παράδοση και αυτό γιατί ο Selvik όχι είναι μόνο γνώστης της αλλά έχει εντρυφήσει και σε πάρα πολλά αρχαία μουσικά όργανα και στην λειτουργία τους σε σημείο να έχει πολύ δυνατό όραμα – όπως λέει - για το πως ακριβώς πρέπει να ηχούν.
Εμμονή? Ναι. Γιατί μόνο έτσι βγαίνουν τέτοιες δημιουργίες.

Η βασική τριάδα των Wardruna έχει ως εξής:

Einar Kvitrafn Selvik (Γράφει όλες τις μουσικές και τους στίχους όπως και τραγουδά και παίζει σχεδόν τα περισσότερα όργανα).
Lindy-Fay Hella (που ντύνει με τα αιθέρια φωνητικά της τις πιο πολλές συνθέσεις.)
Kristian Espeda - Gaahl (με συνεισφορά στα φωνητικά)
Δεν λείπει βέβαια το ολοκληρωμένο σχήμα (Arne Sandvoll - Eilif Gundersen - H.C. Dalgaard - Jørgen Nyrønning) σε live εμφανίσεις όπως και τα χορωδιακά που τα συναντάμε και στο καινούργιο άλμπουμ.
Οι Wardruna χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον παλαιά και ιστορικά όργανα όπως πρωτόγονα τύμπανα καλυμμένα από δέρμα ελαφιού, Kraviklyra, Tagelharpe, Mouth harp, Goat horn, Lur.
(Μην ψάχνεται και για μετάφραση τώρα, στα περισσότερα δεν υπάρχει Ελληνική αντιστοίχιση, μπορείτε όμως με ένα κλικ στο Google να τα δείτε σε εικόνες). Εκεί δε που δεν χρησιμοποιούνται όργανα έχουν παρθεί από την φύση ήχοι όπως το θρόισμα των φύλλων από τα δέντρα, βράχια, το νερό που τρέχει από τις πηγές, τα ζώα. Άλλωστε μεγάλο ποσοστό των ηχογραφήσεων έλαβε χώρα σε απόλυτα φυσικό περιβάλλον.

Έτσι όλα αυτά τα στοιχεία, μαζί με τις μελωδικές φωνές, τους ψιθύρους και άλλοτε τις ισχυρές χορωδίες ήρθαν να δέσουν αρμονικά και υφασμένα προσεκτικά σε ένα πλούσιο μουσικό τοπίο.

Το άλμπουμ περιβάλλεται από αρχαιότητα και μυσταγωγία τόσο βέβαια στο ηχητικό μέρος όσο και στο οπτικό, αυτό που έχει να κάνει με το art-cover, το εσωτερικό και τις φωτογραφίες. Οι στίχοι αποδίδονται σε ποιητικά μέτρα στην μητρική τους γλώσσα ή στα αρχαία Νορβηγικά.
Στο εσωτερικό μπορεί κάποιος να διαβάσει τους στίχους και στα Αγγλικά, πράγμα που το κάνει ευκολότερο και πιο κατανοητό για αυτούς που θέλουν το κάτι παραπάνω.


Σήμερα λοιπόν το “Runaljod” κλείνει αυτόν τον κύκλο που εξυμνεί την έννοια της αναγέννησης μέσα από το τέλος. Το τέλος που ξανά με την σειρά του γεννά κάτι καινούργιο.
Η τριλογία «Runaljod» είναι μια μουσική απόδοση των 24 ρούνων.

Αν σκεφτεί κανείς πως ένα ζευγάρι Lur 3.000 χρόνων παλαιότητας (τα τεράστια πνευστά που ακούγονται χαρακτηριστικά και στο άλμπουμ το τελευταίο) ανακατασκευάστηκαν και δίνουν αυτή την περήφανη παρουσία τους στο μουσικό αυτό ταξίδι και στήνονται με ευλάβεια στις μουσικές σκηνές από όπου περνούν οι Wardruna... θα καταλάβει γιατί αυτές οι συναυλίες – γεγονότα και μαγικές στιγμές θα πω εγώ - δεν πρέπει πραγματικά να χάνονται ειδικά όταν αυτές πραγματοποιούνται μπροστά στο μεγαλοπρεπές 1100-χρόνων πλοίο Gokstad στο Μουσείο των Βίκινγκς στη Νορβηγία για παράδειγμα.

Είναι αυτό που ο ίδιος ο Einar λέει... “εμπειρία που πρέπει να ζήσεις”.

Read 546 times