QUEEN - Queen On Air / The Complete BBC Sessions (Virgin/EMI)

Tuesday, 22 November 2016 14:17
Published in Where Prog meets Art

Μάννα εξ Ουρανού τούτη η πλουσιότατη κυκλοφορία για τους αμετανόητα ερωτευμένους με το αλλόκοσμο κουαρτέτο!

Και δεν αναφέρομαι μονάχα στη συλλεκτική πλούσια έκδοση έξη δίσκων ακτίνας που σφύζει από δωράκια ανεκτίμητης αξίας, ούτε για το τριπλό βινύλιο που ήδη παραγγέλνουμε οι περισσότεροι, μιλώ για αυτό καθαυτό το ιστορικό απόβαρο της συλλογής. Γεμάτο πρώιμα έως και άγουρα καμώματά τους, ξεχειλίζει αυθεντικότητα & πρωτοπορία – τα δυο σημαντικότερα όπλα δηλαδή των τεσσάρων χαρισματικών μουσικών που τους ήθελαν εν τέλει ανάμεσα στους κορυφαίους των κορυφαίων της rock’n’roll εποποιίας! Ξεκινώντας από τον μακρινό Φεβρουάριο του 1973 - πέντε μήνες πριν την επίσημη κυκλοφορία του ντεμπούτο τους - τούτο το απόκτημα φτάνει έως και τον Αύγουστο του 1992 με μια μεταθανάτια, συναισθηματικά φορτισμένη συνέντευξη του ηγετικού Brian May στο BBC 2, γεγονός που το κατατάσσει ανάμεσα στα πιο αξιόλογα ανθολόγια εγκυκλοπαιδικής σημασίας, για βαμμένους γνώστες και αδιάβαστους μα πρόθυμους νεαρούς!...

Τα έξη ιστορικά BBC Sessions δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά εμπεριέχοντας πρωτόγνωρες εναλλακτικές εκτελέσεις αγαπημένων μας συνθέσεων. Καταλληλότερος άνθρωπος από τον στενό συνεργάτη τους Kris Fredriksson υπήρχε ώστε να αναπλάσει ηχητικά τις ηχογραφήσεις αυτές;;; Οι περισσότεροι δεν θα μπορούσαμε να ονειρευτούμε κάποιον πιο ενδεδειγμένο, κι ας φιμώνω μια φωνή μέσα μου που φωνάζει για άλλη μια φορά “Steven Wilson και ξερό ψωμί”!... Ο Kris υπήρξε μηχανικός ήχου για την τετράδα και ξέρει εκ των έσω τα ζητούμενα. Όσο για το εξίσου σημαντικό mastering, ο βραβευμένος με Grammy Adam Ayan φαντάζομαι πληρώθηκε αδρά, όμως χαλάλι εκ του αποτελέσματος!... Και στο σημείο αυτό εξηγούμαι για να μην παρεξηγηθώ: οι γνώστες της μηχανικής του ήχου θα αντιληφθούν την απίστευτη δουλειά που έκανε το παραπάνω δίδυμο. Οι υπόλοιποι ίσως μείνουν ανικανοποίητοι συγκρίνοντας ανόμοια πράγματα, αφού το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα δεν κοντράρει τις υπερ-παραγωγές που πραγματοποίησαν εντός των τειχών οι Mercury/May/Deacon/Taylor… Ξεχνάτε μωρέ πως μιλάμε για ζωντανές ουσιαστικά ηχογραφήσεις;;;

Το συλλεκτικό box set συμπληρώνεται καίρια με τέσσερα επιπλέον cds που περιέχουν τα εξής όμορφα:

Ένα cd ονομαζόμενο “Queen Live On Air” το οποίο περιέχει τρεις ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας που μεταδόθηκαν ζωντανά από ραδιοφώνου, δηλαδή την εμφάνισή τους στο “Golders Green Hippodrome” του Λονδίνου στις 13 Σεπτεμβρίου 1973, στο “Estádio Do Morumbi” του São Paulo της Βραζιλίας στις 20 Μαρτίου 1981 και στο “Maimmarktgelände” στο Mannheim της Γερμανίας στις 21 Ιουνίου 1986.

Τρία cds γεμάτα σπάνιες ραδιοφωνικές συνεντεύξεις όλου του σχήματος μα και ξεχωριστών μελών του σε επώνυμους ραδιοφωνικούς παραγωγούς του BBC και του Capital Radio που απλώνονται από το 1976 έως και το 1992. Μιλάμε για τρισίμηση ώρες με «μαθήματα άνευ διδασκάλου» για όποιον ψάχνει σαν κι εμέ «Ανέκδοτες Ιστορίες για Αγρίους», ανάμεσα στις οποίες και η τελευταία συνέντευξη που έδωσαν όλοι μαζί στον Mike Red με επετειακό τίτλο εκπομπής “Queen for an Hour” για τις ανάγκες προώθησης του φρεσκότατου τότε “The Miracle”!

Κερασάκι σε αυτή την ονειρική τούρτα αποτελεί τέλος ένα παχουλό booklet γεμάτο προσωπικά ευρήματα & «μουσειακά» εκθέματα (ναι, για φωτογραφίες, εισιτήρια & αφίσες μιλώ) του βαρεμένου συλλέκτη των Βρετανών Greg Brooks, δίπλα σε πολύτιμες μνήμες θρυλικών ραδιοφωνικών παραγωγών όπως οι Jeff Griffin, Bernie Andrews, John Peel & Bob Harris.

Κάτσε ντε, πού πας τρεχάτος; Υπάρχει και online!...

Read 242 times