LEPROUS - Live At Rockefeller Music Hall [Ltd. DVD+2CD, DVD, 2CD, 3LP, Digital Download] (Century Media)

Thursday, 26 January 2017 11:46
Published in Where Prog meets Art

...In my room where I lay, Demons tend to rise...

Τον Ιούνιο που μας πέρασε οι Νορβηγοί Leprous μεταφέρουν την μουσική τους τέχνη και εμπειρία μέσω του νεο-μοντέρνου prog – metal ήχου τους για πρώτη φορά σε εικόνα.
Το πρώτο τους live στην πατρίδα τους αποτυπώνεται στην πολυεπίπεδη κυκλοφορία που βγήκε λίγο πριν φύγει ο χρόνος.
DVD+2CD, DVD, 2CD, 3LP και Digital Download.

 

Οι Leprous έπαιξαν μέσα στο σπίτι τους στην κυριολεξία. Πράγμα που θα μπορούσε να κάνει το live να απογειωθεί και όλο το Oslo να το θυμάται για χρόνια και πόσο μάλλον όταν ο frontman και τραγουδιστής / πληκτράς της μπάντας Einar Solberg δήλωσε από την αρχή στο κοινό του ότι η συναυλία θα βιντεοσκοπηθεί. Μπα, χαμπάρι τα Νορβηγάκια. Εντάξει τι να πω, έχω βρεθεί σε συναυλίες στην Σκανδιναβία και απλά το κοινό σίγουρα δεν μπορεί να φτάσει την θέρμη, τον ενθουσιασμό και την ενέργεια που βλέπει και νιώθει κάποιος στην κεντρική και νότια Ευρώπη...
Τον Σεπτέμβρη του 2013 είδα τους Leprous πρώτη φορά στο Γκέτεμποργκ / Σουηδία (Ο λόγος βέβαια ο μέγας που βρέθηκα εκεί ήταν οι Riverside αλλά και οι 3 μπάντες που έπαιξαν εκείνο το βράδυ ήταν μαγεία συμπεριλαμβανομένων των άλλων Νορβηγών Vulture Industries) για να είμαι ειλικρινής δεν είδα και πολλές διαφορές σε ότι έχει να κάνει το όλο image, σκηνικό, ύφος και ήχο.
Ας αρκεστώ όμως στο τι γίνεται εδώ.

Έχουμε λοιπόν τους...

Einar Solberg – Vocals & Keys
Tor Oddmund Suhrke – Guitar & Backing Vocals
Øystein Landsverk – Guitar
Simen Børven – Bass & Backing Vocals
Baard Kolstad – Drums

...να καταλαμβάνουν τη σκηνή του Rockefeller Music Hall χωρίς να την στολίσουν με κάποιο χρώμα ή ιδιαίτερο φως μιας και η μπάντα έχει τα τελευταία χρόνια το μαύρο χρώμα δεύτερη φύση της. Έτσι κοιτώντας το DVD (για να δω και να γράψω δηλαδή, αλλιώς μια χαρά θα μου αρκούσε και σαν audio) δεν μπορώ να πω ότι το ευχαριστήθηκα και 100% γιατί πολύ απλά δεν μπορούσα να απολαύσω την οπτική πλευρά του θέματος. Μοβ και μπλε φωτισμός, η αποκορύφωση!
Σαν εικόνες τα πλάνα περνούν αρκετά γρήγορα δίνοντας και καλά έμφαση στο ρυθμό του ντράμερ. (..ο οποίος το σκίζει το θέμα κανονικά...! μικρός Θεούλης και αυτός...).

Μαύρα ρούχα, μαύρα σκηνικά, κοντοκουρεμένα ξανθά κεφάλια με μακριές φράντζες που βοηθούν πολύ στην έμφαση του headbanging και για να λέμε και τα πράματα με το όνομα τους η σκηνική τους παρουσία είναι μοναδική ειδικά τραγουδιστής και ντράμερ...άστα!
Βιομηχανικό συναίσθημα κατά τα άλλα σε πολλά σημεία τόσο ηχητικά (οι “παραμορφώσεις” δεν μου πάνε πολύ τελευταία μάλλον...) όσο και οπτικά. Δεν είναι καθόλου εύκολο σε οθόνη να ζεις αυτό που κάποιοι άλλοι το έχουν απευθείας. Δεν γίνεται. Εκεί που κεντράρεις εσύ την “κάποια” στιγμή και σε εξιτάρει, κάποιος άλλος το ίδιο δευτερόλεπτο ή την έχει χάσει ή αποθεώνει κάτι άλλο. Υποκειμενικότητες δηλαδή.

Στο DVD αυτό λοιπόν έχουμε όλο το live που διαρκεί 1 και 43'.

Τα κομμάτια που παίζονται είναι τα εξής:
1. The Flood (08:28)
2. Foe (03:08)
3. Third Law (06:13)
4. Rewind (07:16)
5. The Cloak (04:11)
6. Acquired Taste (06:52)
7. Red (06:39)
8. Slave (09:05)
9. The Price (05:18)
10. Moon (08:02)
11. Down (06:25)
12. The Valley (09:31)
13. Forced Entry (10:43)
14. Contaminate me (11:39)

 

Αυτά που ξεχώρισα σαν απόδοση και ένταση είναι μερικά όπως τα:

Rewind, που βγάλανε και τις μπρουταλιές τους, το The Cloak για την ήρεμη δύναμη του, το Acquired Taste για το δράμα του και το έπαιξαν απίστευτα όμορφα, το Slave που έκανε την έκπληξη του με 2 ντράμερ (στα σημεία όπου εμφανίστηκε και ο δεύτερος ντράμερ δεν ήταν άλλος από τον προηγούμενο που είχαν τον Tobias Ørnes Andersen) όπως και στα Forced Entry και Contaminate me (...καλά εδώ έγινε πιο μεγάλος χαμός αφού φωνητικά / κιθάρα έχει αναλάβει ο Ihsahn (βλέπε Emperor) και όλοι μαζί απογείωσαν το κλείσιμο του live αυτού. Ο Håkon Aase επίσης έβαλε και αυτός τις πινελιές του με το απίθανο βιολί του.
Στιγμές βέβαια σαν τις The Price και The Valley κορυφαίες.
Το πακέτο όμως της κυκλοφορίας δεν κλείνει εδώ. Εκτός από το live, bonus υλικό συμπληρώνει την οπτικοακουστική πανδαισία. Υλικό που δεν έχει μοιραστεί ξανά στο κοινό και αποτελείτε από...

1. Behind The Scenes (05:23)
2. Slave (Lyric Video) (06:37)
3. Restless (Video Clip) (03:43)
4. The Cloak (Video Clip) (04:15)
5. The Price (Video Clip) (05:22)
6. Leprous At Rockefeller 13 Years Earlier (08:55)

...χρόνο να έχεις με λίγα λόγια να βλέπεις και να ακούς.

Το αυτί μου έπεσε όμως κιόλας σε στιγμές που μαρτυρούσαν πως τα φωνητικά του Solberg δεν ήταν και σε ιδιαίτερη φόρμα από το ξεκίνημα, στα ήπια σημεία έβγαινε λιγάκι εκτός, στα ψηλά όμως δεν είχε τελειωμό.
Από το πέμπτο κομμάτι και μετά (The Cloak) τα πράγματα έστρωσαν ουσιαστικά.

Ο ίδιος δηλώνει πως έχουν τελειοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις ζωντανές τους εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια και αισθάνθηκαν πως ήταν έτοιμοι για να πραγματοποιήσουν αυτή την live κυκλοφορία. Είναι μια μπάντα που κοιτάει μπροστά, στην εξέλιξη, μια ομάδα που είναι ζωντανή και δεν ανήκει μόνο στο στούντιο. Έχουν χτίσει την σκηνική τους παρουσία στο stage και μέσα στο Live At Rockefeller Music Hall φαίνεται αυτό.
Αναμφίβολα βρίσκονται στο ζενίθ της καριέρας τους με πολύ όρεξη αλλά και πολύ μεγαλύτερες αντοχές αφού βρίσκονται σε τουρ... μέχρι τελικής πτώσης.
Από τις 28 Ιανουαρίου μέχρι και τις 10 Μαρτίου οργώνουν τα σανίδια με Devin Townsend Project & Between The Buried And Me και συνεχίζουν 12 με 13 Μαρτίου με Devin Townsend Project & Tesseract. (Άλλοι αυτοί! Τι να πεις...)

Σίγουρα όμως θα προστεθούν και άλλες ημερομηνίες.
Δεν έμεινε και κάτι άλλο να αναφέρω, την στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές (τέλη Ιανουαρίου) ήδη έχουν “ανέβει” στο internet αρκετά αποσπάσματα από το live, ρίξτε μια ματιά και πράξτε.
Ακολουθούν κάποιοι σύνδεσμοι σε περίπτωση που θέλετε να το ψάξετε πιο πολύ.

www.leprous.net
www.facebook.com/leprousband

...Let us know where Demons are...

 

 

Read 318 times