LONELY ROBOT - “The Big Dream” (InsideOut Music)

Wednesday, 29 March 2017 16:56
Published in Where Prog meets Art

...Domo Arigato Mr Roboto...

Γράφει η Ελένη Λιβεράκου Eriksson

John Mitchell ή αλλιώς ο άνθρωπος που δεν μπορεί να σταθεί ήρεμος μια στιγμή.
Δεν θα κρύψω την ανησυχία που ένιωσα μόλις έλαβα αυτό το promo για την ακρόαση του και τα επακόλουθα.
Γράφω και ακούω. Μου αρκεί η “πρώτη” για να μου κάνει το κλικ το ναι ή το όχι.
(Όταν ακολουθούν πολλές ακροάσεις είναι ή για απόλαυση ή έχουμε να κάνουμε με ένα αριστούργημα αλλά και δύσκολη κατά τα άλλα ακρόαση).

Για την ιστορία και πολύ σύντομα. Τον John Mitchell πέρα από το “Please Come Home” του 2015 και debut album των LONELY ROBOT, τον συναντούμε εδώ και εκεί. Άλλοτε σε πολύ ενδιαφέρουσες μπάντες με υπέροχα ακουστικά αποτελέσματα και πότε σε πιο πειραματικά κόλπα που ή σου αρέσουν τα περίεργα και τον γουστάρεις ή πας παρακάτω.
Κάποιες από τις μπάντες – projects που είχε και έχει: It Bites, Frost*, Kino, Arena, The Urbane.

Και επειδή είμαι ειλικρινής το τελευταίο των Frost* μπορεί για κάποιους να ήταν αλμπουμάρα και καλά, αλλά εμένα με κούρασε απίστευτα.
Εδώ – ευτυχώς – δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι εξεζητημένο, ακραίο ή περίεργο. Αντιθέτως οι μελωδίες και οι ατμόσφαιρες Porcupine Tree και Blackfield είναι διάχυτες. Παρόλο που ο Mitchell είναι ένας ανήσυχος μουσικός και (κατά τα λεγόμενα του) δημιουργεί συνέχεια καινούργια πράγματα και ανόμοια κάθε φορά με κάποια άλλα που έχουν προηγηθεί, εδώ στο “The Big Dream” πέφτει σε πεπατημένες, σίγουρες και σταθερές καταστάσεις. Τουλάχιστον ότι έχει να κάνει με του μουσικό ύφος.

Το “The Big Dream” δεν είναι concept album, υπάρχει όμως μια συνεχείς ροή πραγμάτων και καταστάσεων και για αυτό ευθύνεται ο Αστροναύτης. Ο κεντρικός ήρωας και εδώ όπως και στον προκάτοχο του “Please Come Home”.
Ο Αστροναύτης λοιπόν ξυπνά από την κρυογονική ύπνωση. Δε βρίσκεται πλέον στο Διάστημα αλλά σε μια δασώδη περιοχή και οι άνθρωποι τους οποίους συναντά έχουν κεφάλια ζώων αντί τα κανονικά τους.
Η ειδική συμμετοχή καλεσμένων δεν υπάρχει σε αυτό το άλμπουμ (Nick Beggs,
Steve Hogarth, Peter Cox, Heather Findlay όπως στο πρώτο) και έτσι τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλοϊκά.

Όμορφες μελωδίες σε πιάνουν από το ξεκίνημα με το “Prologue” (Deep Sleep) και ακολουθούν στο ίδιο mid tempo κάποια από τα κομμάτια όπως τα: “ Awakenings”, “Sigma” και “In Floral Green” που πιάνουν την πρώτη τετράδα κατά σειρά των κομματιών.
Από το “Everglow” ο ρυθμός δυναμώνει και το progressive στοιχείο είναι ακόμα πιο ευδιάκριτο.
Ακούγοντας τα κομμάτια να περνούν έχω την αίσθηση πως το άλμπουμ στηρίζεται κατά την πλειοψηφία του στα πλήκτρα (John Mitchell) και στα τύμπανα (Craig Blundell).
Επιτέλους άκουσα και λιγάκι το μπάσο παραπάνω στο “False Lights” που μου έφερε λιγάκι ύφος Disperse και κάτι από Quidam, εποχές “Alone Together”.
Το “The Divine Art Of Being” αν και κουραστικό λιγάκι σώθηκε την τελευταία στιγμή από κάτι fusion πινελιές.
Αφηγηματικές φωνές ακολουθούν στο “The Big Dream” και δεν είναι και στο μόνο κομμάτι. Διάσπαρτες υπάρχουν σχεδόν σε όλο το άλμπουμ.
Στα “Hello World Goodbye” και “Epilogue” (Sea Beams) – που παρεμπιπτόντως είναι μια εξαιρετική σύνθεση, πέφτουν πάλι οι ρυθμοί μέχρι το σημείο που ο αστροναύτης που υπάρχει μέσα στο άλμπουμ αποσυνδέεται, βγαίνει εκτός λειτουργίας. Θα περιμένουμε να δούμε τι μπορεί να μας επιφυλάσσουν οι LONELY ROBOT στο - ίσως - τρίτο μέρος.

Στη Special Edition CD Digipak συμπεριλαμβάνονται και τρία Bonus Tracks τα: “In Floral Green” (Acoustic Version), “The Divine Art Of Being” (Acoustic Version) και “ Why Do We Stay?” (feat. Kim Seviour).
Επίσης το “Μεγάλο Όνειρο” διατίθεται σε 180g Gatefold 2 LP Vinyl Edition (incl. the album σε CD) και σε Digital Download.

Εν ολίγοις ... δεν ήταν κακό, αλλά και ούτε κάτι συγκλονιστικό. Δεν μου έμεινε κάτι και έκανα και skip λιγάκι σε κάποια σημεία. Η αλήθεια είναι πως έχει φάει απίστευτο σπρώξιμο πως το λέμε να δεις??? Αααα, Promotion! Έχω ακούσει και πιο αξιόλογα πράγματα από τον Mitchell και τα projects του μα πάνω από όλα με “ταυτότητα”, κάτι που εδώ δεν υπάρχει.

Ακούστε δείγματα και αποφασίστε.

Μια αναφορά και το Live-Line Up:

John Mitchell (guitar - vocals)
Craig Blundell (drums)
Steve Vantsis (Fish) - (bass)
Liam Holmes (keyboards)

www.facebook.com/johnchristianmitchell
www.twitter.com/lordconnaught

 

Read 285 times