THE WHISPERS - The Definitive Collection 1972-1987 (Robinsongs / 2021)

Monday, 17 May 2021 15:12
Published in When Soul Gets Funky

Δείτε το εξώφυλλο του “Open Up Your Love” και μετά το βίντεο κλιπ του “Keep On Lovin' Me”. Τι καταλαβαίνετε; Όχι, όχι, δε μιλάω γι’ αυτό. Είναι πολύ προφανές το ότι στους The Whiseprs αρέσουν τα καλλίγραμμα γυναικεία πόδια, που εμφανίζουν σαφείς χορευτικές τάσεις. Βέβαια, και το άλλο, το οποίο εννοώ, είναι εξίσου προφανές. Αν μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, τότε αυτές οι δύο παραπάνω «εικόνες» μπορούν να περιγράψουν με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο την ταυτότητα των The Whispers: την ευφορική soul και funk, που συνεισέφερε σημαντικά στο να γίνει η disco το ποιοτικότερο καθαρόαιμο χορευτικό είδος πίστας.

Από τον Τάκη Κρεμμυδιώτη

Ένας καθηγητής μου, απευθυνόμενος στο έφηβο ακροατήριό του, έλεγε: «Θέλετε να τρελάνετε πραγματικά τη μάννα σας, που σας εκνευρίζει, κάνοντας κάτι καλό; Ε, λοιπόν, μόλις πάτε στο σπίτι, χωρίς να της μιλήσετε, σκάστε της ένα φιλί. Κι όταν αυτή συνέλθει από τον τρόμο, μην της λέτε με τίποτα γιατί το κάνατε». Κάτι τέτοιες σκέψεις αιφνιδιασμού σε πιάνουν ακούγοντας κάποια τραγούδια των The Whispers, όπως τα “And the Beat Goes On”, “Make it With You”, “It’s a Love Thing”, “Headlights”, “Tonight”, “Out of the Box” και “Whisper in your Ear”, βάζοντάς σου ιδέες να παρασύρεις απροειδοποίητα σε χορό την κοπέλα που κάθεται αμέριμνη στο διπλανό γραφείο. Όλα αυτά όμως, όταν δεν απολαμβάνεις την πιο ήπια, αλλά πάντα ρυθμική και απίστευτα ταξιδιάρικη, soul πλευρά τους.

Το τετραπλό boxed set “The Definitive Collection 1972-1987”, που κυκλοφορεί στις 18 Ιουνίου, περιλαμβάνει τις ηχογραφήσεις στις δισκογραφικές εταιρείες Janus και Solar Records του εξαιρετικού αυτού soul harmony group, που από το 2014 μπήκε στο official R&B Music Hall of Fame. Ο πρώτος του δίσκος αντιπροσωπεύει περισσότερο από τους λοιπούς την πιο soul πλευρά τους, ενώ από το δεύτερο γίνονται αντιληπτές περισσότερες groovy τάσεις, με τα φωνητικά, κάποιες φορές, να θυμίζουν πολύ εκείνα του μέγιστου Marvin Gaye. Ο τρίτος δίσκος ακούγεται ακόμα πιο χορευτικός, ενώ ο τέταρτος μοιάζει καταρχάς στα αμύητα αυτιά να υπολείπεται ελαφρά από τους άλλους. Όμως αυτή η διαπίστωση, ακόμα και αν υποτεθεί σωστή, δεν αφορά όσους πέρασαν τα νεανικά τους χρόνια στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Τα τραγούδια του θυμίζουν όσο λίγα την πλημμυρισμένη από αισιοδοξία ατμόσφαιρα της εποχής αυτής και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι σήμερα είναι πολύ πιο εύκολο να διαπιστώσει κανείς την αξία τους, απ’ ό,τι τότε. Κλείνουν μέσα τους τη γαλήνη και το κέφι μιας ολόκληρης εποχής, που ήταν γλυκιά κι αυτό το συνειδητοποιούσες την ώρα που το ζούσες. Κάτι που, άλλωστε, αφορά όλα τα τραγούδια του boxed set.

Εδώ, λοιπόν, ξετυλίγεται το πρώτο κομμάτι της ιστορίας των The Whispers, που σχηματίστηκαν το 1963 στο Watts του Los Angeles και γνώρισαν την επιτυχία με τριάντα τέσσερα τραγούδια και δεκαπέντε άλμπουμ τους να μπαίνουν στο R&B Top 40. Ουσιαστικά, η μπάντα αποτέλεσε συνένωση δύο μουσικών σχημάτων. Το ένα ήταν το ντουέτο των Scott Twins, δηλαδή των πανομοιότυπων δίδυμων Walter και Wallace Scott, που τραγουδούσε στους δρόμους doo wop. Το άλλο, που επίσης αγαπούσε να τραγουδά doo wop, ήταν το Eden Trio των Nicholas Caldwell, Gordy Harmon και Marcus Hutson. Οι δύο μπάντες ενώθηκαν με την προτροπή του ιμπρεσάριου Hunter Hancock και υπέγραψαν στην Dore Records του Lou Bedell, ο οποίος του βάφτισε The Whispers από το γλυκό και ήπιο τρόπο που τραγουδούσαν.

Τα πρώτα τρία χρόνια ερμήνευαν διασκευές τραγουδιών των The Temptations και Four Tops, λάμβαναν μέρος σε διάφορους Battle of the Band διαγωνισμούς και κυκλοφόρησαν εννέα singles. Το 1966, ύστερα από πρόσκληση του Sly Stone μετακόμισαν στο San Francisco Bay Area και δύο χρόνια αργότερα υπέγραψαν στην Soul Clock Records, γνωρίζοντας επιτυχία περισσότερο με το single “The Time Will Come” παρά με το φερώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους. Αμέσως μετά ξεκίνησε (με ένα μικρό διάλειμμα) το τμήμα της ιστορίας τους που περιλαμβάνεται στο “The Definitive Collection 1972-1987” και αποτέλεσε την ουσιαστική αφετηρία μιας πολύ επιτυχημένης πορείας. Η δυναμική τους ήταν τρομερή, αφού έπαιρναν ακόμα και πρόσφατα τραγούδια, όπως του Ray Charles ή του Dee Ervin, μεταμορφώνοντας και εκτοξεύοντάς τα με τις φωνητικές τους αρμονίες. Δεν συστήθηκαν μόνο ως μπάντα που αγαπούσε τις soul μπαλάντες, οι οποίες γνώριζαν ιδιαίτερη επιτυχία εκείνη την εποχή, αλλά έδειξαν σαφείς τάσεις προς την ψαγμένη psych soul και τη funk, αγκαλιάζοντας έτσι ευρύτερα ακροατήρια.

Η μουσική τους ταυτότητα έγινε σαφής με τους τρεις δίσκους που κυκλοφόρησαν στη Janus Records, ήτοι τους “ The Whispers’ Love Story” (1972) σε παραγωγή του Ron Carson, “ Life and Breath” (1972) και “ Bingo” (1974), όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά τόσο εύγλωττα η αγάπη τους για την ανεπανάληπτη Philly soul των 70s. Δυστυχώς, λόγω τραυματισμού του στο λάρυγγα συνεπεία τροχαίου ατυχήματος, ο Harmon αποχώρησε από τη μπάντα και αντικαταστάθηκε από τον Leaveil Degree (The Friends of Distinction). Κι έτσι, η διαμορφωμένη με τον τρόπο αυτό σύνθεση, έμελλε να είναι η κλασική.

Ύστερα από δύο άλμπουμ στην Soul Train και τη διάσπασή της σε δύο εταιρείες λόγω διαφωνίας των ιδιοκτητών της, οι The Whispers υπέγραψαν πρώτοι στη νεοσύστατη μετονομασμένη Solar (εκ του Sound of Los Angeles) Records, μαζί με τους Shalamar και την Carrie Lucas. Το “Headlights” (1978) ήταν το πρώτο από τα συνολικά έντεκα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν στην εταιρεία, όπου συνυπήρχαν αρμονικά disco funk grooves και R&B ατμοσφαιρικές συνθέσεις. Το “Whisper in Your Ear” που ακολούθησε σηματοδότησε τη συνεργασία τους με τον παραγωγό Leon Sylvers III, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του ευρύτερα με τον ήχο της εταιρείας, δίνοντας μια πιο ποιοτική διάσταση στη μουσική της μπάντας. Επίσης, εδώ εκπροσωπούνται και οι λοιποί δίσκοι στην εταιρεία μέχρι το 1987, με σημαντικότερους τους “Happy Holidays to You” (1979), “Imagination” (1980), “Love Is Where You Find It” (1981) και “Love for Love” (1983).

Υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει ότι το beat των The Whispers’ still goes on;

 

Read 73 times