PAUL HASLINGER / GRAHAM REYNOLDS AND HIS GOLDEN ARM TRIO - "A Scanner Darkly" & "Halt and Catch Fire" (Fire Soundtracks / Lakeshore Records)

Tuesday, 27 June 2017 07:22
Published in Soundtracks

Ο βραβευμένος Αυστριακός συνθέτης Paul Haslinger υπογράφει το soundtrack της Αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς "Halt and Catch Fire", που λαμβάνει χώρα στη δεκαετία του ’80 και αφορά τις απαρχές της εποχής της «επανάστασης» του προσωπικού υπολογιστή.

Το σενάριο υπογράφουν οι Christopher Cantwell και Christopher C. Rogers και η της επιτυχημένη αυτή σειρά του AMC διανύει ήδη τον τέταρτο κύκλο της. Η επιλογή του Haslinger, που συμμετείχε στους Tangerine Dream από το 1985 μέχρι το 1990, αποδείχθηκε απόλυτα επιτυχημένη, όχι μόνο λόγω της ενασχόλησής του με την απολύτως αρμόζουσα στις ανάγκες της ταινίας ηλεκτρονική μουσική, αλλά και λόγω του ότι αυτός έζησε και δημιούργησε στη συγκεκριμένη δεκαετία.

Ο Haslinger, μια χρονιά αφότου άφησε τους Tangerine Dream, χάραξε προσωπική πορεία ασχολούμενος ειδικότερα με τη μουσική επένδυση ταινιών. Έκανε την πρώτη του προσωπική προσπάθεια για το “Cheaters” του HBO, την οποία ακολούθησαν πολλά επιτυχημένα soundtrack, μεταξύ των οποίων εκείνα στα “Minority Report”, “Blue Crush”, “Underworld”, “Resident Evil”, “Rise of the Lycans” και “Fear the Walking Dead”.

Μιλώντας, μάλιστα, οι ίδιος για τη μουσική του "Halt and Catch Fire" δήλωσε: «Η κυκλοφορία αυτή έρχεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή για μένα. Ενώ συμπληρώνονταν σχεδόν τριάντα χρόνια από τότε που είχα αρχίσει να συμμετέχω στους Tangerine Dream, λόγω της δουλειάς μου στο "Halt And Catch Fire" μου δόθηκε ξανά την ευκαιρία να γυρίσω πίσω στη μουσική εκείνης της περιόδου. Οι δημιουργοί της σειράς μου ξεκαθάρισαν ότι ήθελαν ένα soundtrack αποκλειστικά ηλεκτρονικής μουσικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φτιάξω το πιο αμιγές άλμπουμ ηλεκτρονικής μουσικής, από την εποχή που άφησα τους Tangerine Dream».

Πιστεύω πως, πλέον, είναι αυτονόητο ότι κάθε φίλος της μουσικής των Tangerine Dream θα βρει τη δουλειά αυτή πολύ ενδιαφέρουσα. Ο δίσκος έχει καθαρόαιμη ηλεκτρονική μουσική των 80s, με ατμοσφαιρικά synths και διακριτικό φλερτ με την ambient και το new age. Το “First Day on the Job” δίνει εξαρχής το στίγμα της κυκλοφορίας, ενώ τα “The Morning After” και “Rooftop Fireworks” σε κάνουν να «βλέπεις» πανέμορφα ονειρικά τοπία. Το “Reverse Engineering” είναι το πιο πιστό στην κληρονομιά των Tangerine Dream, παρά τα λοξοκοιτάγματα στον Jean-Michelle Jarre, ενώ με το “It Speaks” ο ήχος πάει ακόμα παραπέρα, σε μονοπάτια που έχουν περπατήσει και οι Penguin Café Orchestra.


 

GRAHAM REYNOLDS AND HIS GOLDEN ARM TRIO - A Scanner Darkly (Fire Soundtracks / Lakeshore Records)

Το κοινό ανάμεσα στον Paul Haslinger και τον Graham Reynolds, εκτός από το προφανές ότι ασχολούνται με soundtracks, είναι ο Philip K. Dick. Όπως είδαμε παραπάνω, ο Reynolds έχει γράψει τη μουσική επένδυση της βασιζόμενης στο φερώνυμο διήγημά του ταινίας “Minority Report”, ενώ ο Reynolds εκείνη του μυθιστορήματός του “A Scanner Darkly”. Η σκληρής θεματολογίας αυτή ταινία βγήκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το 2006 σε σκηνοθεσία του Richard Linklater, ο οποίος εξαρχής είχε συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική ήταν στην προκειμένη περίπτωση η μουσική επένδυσή της. Ποιος θα μπορούσε να γράψει μουσική για να «ντύσει» σκηνές που, μεταξύ άλλων, αποτυπώνουν τις παρενέργειες της εξάρτησης από την ουσία D (αρχικό του “Death”); Μέσα από τους υποψήφιους οι υπεύθυνοι ξεχώρισαν τους Graham Reynolds And His Golden Arm Trio, οι οποίοι πήραν το όνομά τους από το φιλμ ”The Man with the Golden Arm”, στο οποίο ο Frank Sinatra υποδύεται έναν ναρκομανή. Για την ιστορία, αξίζει να σημειώσουμε ότι το Golden Arm Trio, ουσιαστικά δεν είναι ποτέ τρίο και δεν αποτελείται ποτέ από τα ίδια ακριβώς μέλη.

Το soundtrack αυτό επανακυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή, αλλά και σε έγχρωμο βινύλιο. Ο, ορμώμενος από το Austin, Reynolds συνεργάστηκε με τον DJ Spooky και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Αυστρίας και έφτιαξε ένα ιδιότυπο κολάζ από jazz, post-rock, rock, country, ηλεκτρονική και συμφωνική μουσική, με υποτονικές ατμοσφαιρικές στιγμές, μυστηριώδεις μελωδίες και σύντομα ηχητικά ξεσπάσματα. Με τον τρόπο αυτόν, άφησε για λίγο τις ανεξάρτητες παραγωγές και μπήκε στο μαγικό κόσμο του Hollywood, έχοντας ένα χρόνο μπροστά του για να φτιάξει μουσική για παράλληλες αισθήσεις και συγχυτικές καταστάσεις. Ο συνθέτης κατά βάση χρησιμοποίησε ακουστικά όργανα, των οποίων τους ήχους κάποιες φορές επεξεργάστηκε ηλεκτρονικά, χωρίς να χρησιμοποιήσει samples από υπολογιστές.

Έχει επιτυχημένα γραφτεί ότι στη δουλειά του αυτή ο Reynolds έκανε τη μουσική του John Zorn να φλερτάρει με εκείνη του Ennio Morricone. Στο "7 Years From Now" το συναίσθημα οδηγείται από τη βιόλα, στη φερώνυμη σύνθεση κυριαρχεί το βιμπράφωνο και τα έγχορδα, ενώ η κιθάρα στο "Abrasocaine" αγριεύει, γυρίζοντάς μας πίσω στη δεκαετία του ’90. Γενικά, οι συνθέσεις, αν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις εικόνες, διατηρούν τη μουσική αυτοτέλεια που απαιτείται για να ακούγονται και μόνες τους.

Read 259 times