VARIOUS ARTISTS - Dirt [Redux] Alice in Chains (Magnetic Eye Records / 2020)

Sunday, 13 September 2020 09:27
Συντάκτης:
Published in Various

Η λατρεμένη μας Alice in Chains, δεν γέρασε καθόλου από τότε που μας πρωτοεμφανίστηκε αλυσοδεμένη μέσα στις λάσπες. Έσπασε τις αλυσίδες που την κρατούσαν δέσμια, σηκώθηκε και χωρίς καν να τινάξει τις λάσπες από πάνω της, χορεύει σαγηνευτικά, βοηθώντας τον Ήλιο κάθε ξημέρωμα να ανατείλει! Και αυτό γιατί δεν την λησμονήσαμε, δεν την ξεχάσαμε ποτέ!

Γράφει ο Mike Korakis (ECLECTIC SHADOWS Team) 

 

Η τελευταία κυκλοφορία της σειράς Magnetic Eye από την Redux επανεξετάζει ένα από τα ορόσημα της εποχής τού grunge, στο οποίο μια σειρά από καλλιτέχνες από το underground doom και stoner metal ξαναζούν εκ νέου τον εφιάλτη των ALICE IN CHAINS ​​για την αναζήτηση των ναρκωτικών, των παρορμήσεων και το εσωτερικό σκοτάδι του Dirt.

Το Dirt κυκλοφόρησε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1992, και έμελλε να γίνει ο δίσκος ο οποίος γιγάντωσε τον όνομα τους, όχι μόνο της grunge σκηνής, αλλά και ολόκληρης της rock/metal σκηνής.
Εξαιρετική λοιπόν η ιδέα τής Redux, για αυτήν την κυκλοφορία. Η συγκέντρωση των μουσικών από stoner και doom metal, ταιριάζει πολύ σωστά στο ύφος των ALICE IN CHAINS. Ταιριάζει στην ποικιλομορφία των συνθέσεων, και της τεχνοτροπίας ενός από των μεγαλύτερων κιθαριστών της μουσικής που αγαπάμε, του Jerry Cantrell !!!

Όλες οι μπάντες που συμμετέχουν εδώ, μοιάζουν να το ευχαριστιούνται πραγματικά, αφού αυτό φτάνει στα αυτιά σου. Δεν επιθυμώ να αδικήσω κανέναν από δαύτους.
Είναι άλλοι που διασκευάζουν πιστά το εκάστοτε τραγούδι, φερμένο πάντα στο ύφος και στο ήχο τους. Είναι άλλοι που βουτάνε πιο βαθιά στις συνθέσεις, φέρνοντας στο φως ενδιαφέροντα ακούσματα.
Οι Thou με το Them Bones, συνδύασαν ακραία με καθαρά φωνητικά, που εκπλήσσει και ομορφαίνει!
Οι Low Flying Hawks, σχεδόν διπλασίασαν την διάρκεια του Dam That River και το έκαναν σχεδόν αγνώριστο. Βιολιά, βιολοντσέλα και ένα μακάβριο πιάνο συμπληρώνει το σκοτάδι.
Λάτρεψα τα φωνητικά των High Priest στο Rain When I Die, οι Khemmis τράβηξαν και αυτοί την διάρκεια του Down In A Hole, με ένα πολύ ωραίο σημείο στην μέση περίπου, που σχεδόν goth-ίζει.
Οι The Otolith που είναι προηγούμενα μέλη των SubRosa, με κέρδισαν από τις πρώτες ακροάσεις, διασκευάζοντας το Would?.
To atmospheric avant-garde doom που παίζουν, με το βιολί, τα αντρικά με γυναικεία φωνητικά έδωσαν άλλη υπόσταση στο τραγούδι. Και αυτοί επίσης μάκρυναν την απόσταση, την διάρκεια του ύμνου Would?.


Είναι σχεδόν μαγευτικό πως όλες οι μπάντες, έφεραν τους ALICE IN CHAINS, στον δικό τους ήχο. Όσο για αργά σημεία της ίδιας της μπάντας, τα πιο doomy ας πούμε, εκεί του έδωσαν και κατάλαβε !!!
Όλες οι μπάντες είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός από τους Vokonis, που μας έρχονται από την Σουηδία.

Πριν από κάμποσα χρόνια ο Jerry Cantrell, είχε δώσει μια συνέντευξη εξηγώντας όλα τα τραγούδια του Dirt, εννοιολογικά, μουσικά και στιχουργικά. Όταν έφτασε στο Rooster, εμένα προσωπικά μου έπεσαν τα σαγόνια διαβάζοντας.
Rooster ήταν το ψευδώνυμο του πατέρα του Cantrell, όταν υπηρέτησε στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Ο πρεσβύτερος Cantrell απέφευγε να μιλάει για τον πόλεμο και τις τραυματικές εμπειρίες που είχε αποκομίσει αυτόν. Αυτό δεν άφησε αδιάφορο όμως και τον γιο του.
Το κομμάτι μιλάει για έναν στρατιώτη ο οποίος πηγαίνει στον πόλεμο, αφήνοντας πίσω τη σύζυγο και το παιδί του. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, βλέπει έναν φίλο του να πεθαίνει και προσπαθεί να επιβιώσει με όποιον τρόπο μπορεί. Μετά έρχονται για αυτόν. Αλλά δεν τα καταφέρνουν.
They try to stop the rooster… Δεν σκοτώνεται με τίποτα αυτός ο κόκορας…

Tracklist / Bands
01 THOUThem Bones
02 LOW FLYING HAWKSDam That River
03 HIGH PRIEST – Rain When I Die
04 KHEMMIS – Down in a Hole
05 THESE BEASTS – Sickman
06 HOWLING GIANT – Rooster
07 FORMING THE VOID – Junkhead
08 SOMNURI – Dirt
09 BACKWOODS PAYBACK – God Smack
10 BLACK ELECTRIC – Iron Gland
11 -(16)- - Hate to Feel
12 VOKONIS – Angry Chair
13 THE OTOLITH – Would?
 
 
 
 
 
Read 368 times