PERSEFONE - “Αathma” (Vicisolum Productions)

Monday, 22 May 2017 12:59

Persefone is innovative music for the open-minded listener...

Η Περσεφόνη ήταν κόρη της θεάς Δήμητρας και του αδερφού της (!!!!) Δία. Πανέμορφη όπως ήταν την ζήτησε ο θεός Πλούτωνας. Το προξενιό όμως δεν έγινε ποτέ και έτσι ο θεός του κάτω κόσμου την έκλεψε. . . Η Θεά Δήμητρα όμως τη ζήτησε πίσω. Ο Πλούτωνας συμφώνησε να ανεβαίνει η Περσεφόνη έξι μήνες στον πάνω κόσμο και να κατεβαίνει τους επόμενους έξι στον κάτω. Έτσι τους μήνες που η Περσεφόνη ήταν στον πάνω κόσμο η Θεά Δήμητρα χαιρόταν και υπήρχε καλοκαιρία, ενώ τους άλλους έξι, κακοκαιρία. Αυτά όμως είναι γνωστά πάνω κάτω από την πλούσια Ελληνική μυθολογία.
Το ότι η αρχαία μυθολογία μας όμως συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης στα πέρατα του κόσμου είναι κάτι παραδεχτό και γνωστό και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Τι σχέση έχει όμως το άνομα της ημίθεας Περσεφόνης με το σύγχρονο Progressive Metal?

Το εξαμελές group απ' την Ανδόρα επέλεξε το όνομα της λοιπόν - προς τιμήν μας - για να δημιουργήσει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μπάντες των τελευταίων χρόνων σε ένα είδος παρεξηγημένο από πολλούς οπαδούς οι οποίοι τις πιο πολλές φορές (όχι αδικαιολόγητα) απαξιώνουν ολόκληρο ιδίωμα ως ανέμπνευστο (παιγμένο στην λάθος κατεύθυνση) προοδευτικό ήχο. Δεν τους αδικώ γιατί όντως κυκλοφορεί πολύ σκουπίδι εκεί έξω.

Με ήδη τέσσερις δίσκους στο ενεργητικό τους οι:

Marc Martins: Vocals
Carlos Lozano: Guitars
Miguel Espinosa: Keyboards& vocals.
Jordi Gorgues: Guitars
Filipe Baldaia: Guitars
Toni Mestre: Bass
Sergi "Bobby" Verdeguer: Drums

Κυκλοφορούν το “Αathma” και βάλθηκαν να μας τρελάνουν μιας και το άλμπουμ αυτό έχει όλα τα στοιχεία που κρατούν τον ακροατή σε εγρήγορση καθ’ όλη την διάρκεια του.
Οι οπαδοί του καθαρόαιμου Μetal θα το αποκηρύξουν με την μία, ακούγοντας τα πρώτους βρυχηθμούς του Marc, το ίδιο θα κάνουν και οι νέο Prog φανατικοί που σίγουρα θα θέλουν πιο πολύ ατμόσφαιρα η oποία συνυπάρχει παντού στο άλμπουμ με τα πολύ δυναμικά ξεσπάσματα.
Όμως υπάρχουν και αυτοί οι ακροατές που θα καθίσουν αποσβολωμένοι κατά την ακρόαση και θα ανακαλύψουν όλο τον μουσικό πλούτο και τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο “Aathma”.

To άλμπουμ είναι τεράστιο σε διάρκεια αλλά κυλά τόσο γρήγορα λες και το χωρο-χρονικό συνεχές καμπυλώνεται (εάν είναι δυνατόν!!!) σε τέτοιο βαθμό που έχεις την αίσθηση ότι τρέχεις μαζί του με ιλιγγιώδες ταχύτητες και όταν αυτό τελειώσει θέλεις να το ξανακάνεις απ’ την αρχή γιατί κάτι δεν σου πήγε καλά, γιατί ίσως κάτι δεν πρόσεξες που πρέπει και έτσι πρέπει να του δώσεις κι άλλη ευκαιρία.
Πραγματικά δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω και να σου πω αυτό ή το άλλο τραγούδι είναι καλύτερο από το άλλο, άλλωστε θα ήταν άδικο. Η ακρόαση του πρέπει να είναι τέτοια που ΑΝ πατήσετε το skip έστω και κατά λάθος θα ήταν σκέτη καταστροφή.
Τα θέματα στις κιθάρες με ξεπερνάμε, υπέροχα riffs πράγματι, σε μια θάλασσα από ιδέες που άλλα σχήματα του χώρου θα ήθελαν μια ζωή για να γράψουν, πράμα που δεν ισχύει όμως για τους PERSEPHONE.
Μελωδίες πιάνου σπαρμένες εδώ και εκεί, με τα πλήκτρα να δημιουργούν ατμόσφαιρα πότε με σκοτεινή διάθεση και πότε με έναν ακαθόριστο λυτρωτικό χαρακτήρα.

Η παραγωγή του είναι απλά κορυφαία, μπορείς να ακούσεις τα πάντα, βοηθά το Rhythm Session να παράγει όγκο, να τονίζει τις μελωδικές γραμμές, να σου δημιουργεί το συναίσθημα απελευθέρωσης τις μουσικής ιδιοφυΐας της μπάντας.
Οι PERSEFONE καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα επιρροών και το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους τολμούν να ακούσουν μουσική όχι εύκολη, σ' αυτούς που ψάχνουν πολυδιάστατα δισκάκια και αισθάνονται περήφανοι που κάτι τέτοιο μπορεί και κοσμεί την δισκοθήκη τους.
Για μένα αυτό είναι το ζητούμενο και όχι η πρόσκαιρη επιτυχία της πώλησης ενός άλμπουμ που ύστερα από κάποιο καιρό θα μαζεύει σκόνη σε κάποιο ράφι.Η αξία του θα αναγνωριστεί μετά από καιρό και το έχω δεδομένο αυτό. Για την ώρα λοιπόν θα γράψω μόνο αυτό. 

Μια απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες της χρονιάς. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε το άλμπουμ γιατί υπάρχει σε όλες τις μορφές, ακόμα και μια αναζήτηση στο χαζοκούτι που λέγεται ηλεκτρονικός υπολογιστής, στο διαδίκτυο τελείως τζάμπα. Εκεί το μόνο που θα σπαταλήσεις είναι ο χρόνος σου που σίγουρα με τέτοια διαμάντια δεν θα πάει καθόλου χαμένος.
Τροφή για την ψυχή... γιατί “Aathma” σημαίνει... ΨΥΧΗ.

https://www.facebook.com/persefoneband/
https://youtu.be/uNJhrIATZ0M

Read 311 times