THE THIRTEENTH SUN - “Stardust” (Aural Music)

Thursday, 25 May 2017 14:59

“Ντεμπούτο άλμπουμ από το πουθενά! Έχει τις προϋποθέσεις για να γίνει ο οδηγός του ακροατή για ένα καλύτερο αύριο της μουσικής που τόσο έχει υποτιμηθεί από κοινό και μπάντες που μας έχουν τόσο απογοητεύσει στο παρελθόν”.

Μέσα από έναν κυκεώνα πληροφοριών, δεχόμενοι επίθεση καθημερινά από μετριότητες και άχρηστα εντελώς πράγματα ειδήσεις και υποτιθέμενους ήρωες έρχονται κάποιες στιγμές που πραγματικά σε καθηλώνουν και τότε είναι που λες ΩΠΑ!!!
Είναι τότε που η στιγμή φέρνει την απόλαυση της μουσικής. Δεν διαθέτουμε πολύ χρόνο σαν όντα και το ξέρουμε καλά αυτό. Όταν όμως έχεις να κάνεις με ένα τόσο εντυπωσιακό ντεμπούτο άλμπουμ όπως αυτό των Ρουμάνων “The Thirteenth Sun” τότε αξίζει να χαραμίσεις μια ζωή ώσπου να γίνεις και εσύ αστροσκόνη (Stardust). Υπερβολές ε; Δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό απ' το να σταματήσεις να διαβάζεις και να πας καρφί να ακούσεις το άλμπουμ και μετά έλα ξανά εδώ να συνεχίσεις την ανάγνωση.

https://thethirteenthsun.bandcamp.com/album/stardust

Έχοντας ήδη ακούσει την μπάντα σε ένα μόνο τραγούδι της “Pathways” για το επερχόμενο δίσκο το οποίο μου γέννησε πολλές ελπίδες, περίμενα πως και πως να ακούσω ολόκληρο το άλμπουμ για να καταλάβω τι ακριβώς παίζει εκεί στα βόρεια τις Βαλκανικής και συγκεκριμένα στα ριζά των Καρπαθίων.
Επίσης, μια ακόμα μπάντα οι SUNSET IN THE 12THHOUSE από την ίδια χώρα είχε ανοίξει το δρόμο. Έτσι, έγινε πιο εύκολη η πρόσβαση στην μουσική των THE 13TH SUN.

Το αποτέλεσμα πέρασε κάθε όριο αμφιβολίας, πέρασε και τα όρια του απλού ενθουσιασμού. Έχουμε να κάνουμε με δισκάρια εδώ και εύκολα μπήκε στην λίστα μου με τα καλύτερα της χρονιάς.
Με κύρια χαρακτηριστικά το ταλέντο την ευφυΐα, τον μουσικό προσανατολισμό, την αφοσίωση και την υπομονή, τις αρετές εκείνες δηλαδή που χρειάζεται ένας μουσικός για να προβάλει. Να προβληθεί, να αναρριχηθεί από το σωρό και τα πέντε μέλη του σχήματος απλά ξεπέρασαν εαυτούς. Η μήπως όχι; Αυτό μόνο το μέλλον γνωρίζει. Γιατί το μέλλον με τέτοιο ντεμπούτο τους ανήκει και το αξίζουν λες και δεν είναι το πρώτο τους άλμπουμ, λες και προϋπήρχαν από κάπου.
Οι 13th Sun και οι μπάντες που έχουν λάβει μέρος για όσους ενδιαφέρει είναι οι...

BARNA RADU LIVIU - Vocals / Guitar - (ex-Indian Fall, ex-Dirty Insides)
MUNTEAN MARIUS - Keys / Synths / Soundscapes / Backing Vocals - (Round Sound, Black Water, Aria Urbana, ex-Code Red)
MARIUS LICU - Guitar - (ex-The Dignity Complex, ex-Obsidian Conspiracy, ex-Indian Fall)
ALECU - Bass - (Days of Confusion, The Dignity Complex)
SEPTIMIU HARSAN - Drums - (Disavowed, Pestilence, Necrovile, Code Red)

Δηλαδή τα παλικάρια μας, ένωσαν με λίγα λόγια - για να κυκλοφορήσουν έναν δίσκο - επιρροές από Opeth, Ulver, Arcturus, το Progressive Rock τέλη δεκαετιών 60’s αρχές 70’s, το σύγχρονο ήχο από μπάντες που τολμούν να πάνε μακριά. Εκεί δύσκολα μπορεί κανείς να φτάσει. Κατάφεραν να μην γίνονται κουραστικοί αλλά στον αντίποδα άκρως ενδιαφέροντες. Να μην γίνονται μονότονοι αλλά να δημιουργούν και να επεκτείνουν τους μουσικούς ορίζοντες. Να μην δίνονται φλύαροι αλλά ουσιαστικοί. Να κρατούν την μελωδία εκεί που χρειάζεται και να γίνονται σκληροί όταν και όπου πρέπει κρατώντας τις ισορροπίες και το ενδιαφέρον του ακροατή για ακόμη μια ακρόαση.

Σκοτεινή διαστημική διάθεση με στόχο την ανάταση και όχι τον ενταφιασμό. Πηγή έμπνευσης το μόνο άυλο υλικό που αντιλαμβανόμαστε σαν άνθρωποι, το πνεύμα και το πυγαίο ταλέντο δημιουργούν 7 μαγικές συνθέσεις από το εναρκτήριο “Universus” έως και το τελευταίο “Glowing Sun”, όλες με διάρκεια πάνω από τα “χορταστικά” πέντε και μισό λεπτά.

Με μια λέξη? Αριστούργημα. Σπεύσατε προς την ακρόαση του “Stardust” το συγκρότημα έκανε το μεγάλο βήμα προς εμάς και μας περιμένει όλους να τους ανακαλύψουμε. Αν οι Opeth άλλαξαν πολύ, αν μπάντες του Progressive σε έχουν κουράσει με την στασιμότητα τους ξέχωρα το τι έχουν πετύχει στο παρελθόν... αν κάποια σχήματα απλά κοιμούνται τον “ύπνο του δικαίου” βλέπε Tool (αμάν πια τι θα γίνει με το νέο άλμπουμ? Έχουν σκοπό?) τότε εδώ έχει αρκετό νερό για να ξεδιψάσουν όλοι!

Το “Stardust” ηχογραφήθηκε στα Consonance Studios (Timisoara).

O Edmond Karban (Negura Bunget / Dordeduh) ως παραγωγός (συμμετέχει και με φωνητικά στο άλμπουμ).
Το mastering έγινε από τον Martin Zeller.
Το artwork επιμελήθηκε ο “πολύς” Costin Chioreanu (Ulver, Arcturus, Enslaved, Arch Enemy... και όχι μόνο).

 

Read 401 times