FEN - “Winter” (Code666 - 2017)

Sunday, 04 June 2017 15:43

“I pray for nothingness - My starved will craves void - And in this stark cradle of dead FEN flesh - I have found solace - I have found my reward - I have found release - I have found my blessed death”
-Winter V (Death)

Οι FEN κατάγονται από τα Fenlands. Μια περιοχή της Ανατολικής Βρετανίας η οποία απαρτίζεται από τέσσερις περιοχές (Lincolnshire, Cambridgeshire, Norfolk και το Suffolk). Καλύπτει μια περιοχή περίπου τα 3.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα γεμάτη από υδροβιότοπους λίμνες ποτάμια και βάλτους. Ένα φυσικό υγρό τοπίο κάτω απ' την επιφάνεια της θάλασσας όπως ακριβώς και οι Κάτω Χώρες στην απέναντι όχθη της Μάγχης.
“The Fens” επίσης, ονομάζονται οι κάτοικοι γύρω από τις περιοχές αυτές. Από κει λοιπόν και τo όνομα της μπάντας αλλά και η μοναδικότητα τους σαν μουσικοί.

Η έμπνευση τους στην παραγωγή ατμοσφαιρικών μα και βάναυσα κραταιών θεμάτων είναι η δυναμική του τρίο. Οι στίχοι τους γεμάτοι θλίψη, απόγνωση αλλά και εσωτερική αναζήτηση για την τελική απελευθέρωση. Η φύση τους , τούς το επιτρέπει.
Τα βιώματα τους επίσης να εναντιώνονται σε κάθε σύγχρονο επίτευγμα ή νέα πρόταση. Ψυχές επαναστατημένες, που αναζητούν την λύτρωση και την αλήθεια.
Όπως ακριβώς μέσα μας, όλοι εμείς αναζητούμε την ταυτότητα μας σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας.
Και ρωτώ εδώ ο αδαής. Γιατί πρέπει να αναζητούμε μόνο στις άσχημες ώρες όλα αυτά?

Δεν θα μπορούσαμε να αφιερώνουμε λίγο χρόνο καθημερινά για να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά? Το, δεν με αφήνει ο τρόπος που ζω δεν αποτελεί δικαιολογία. Βαριόμαστε αυτό είναι. Βολευόμαστε σε αυτά που προσφέρει ο νέος τρόπος ζωής του νέου προχωρημένου κόσμου.
Γι αυτό και η μουσική των FEN - εάν δεν έχεις αυτήν την άμεση επαφή με τον σκοτεινό εαυτό σου - θα σου φανεί ανούσια και χαμένος χρόνος. Είναι όμως έτσι?
Στην πραγματικότητα όσα αναζητούν στον ουρανό οι ονειροπόλοι βρίσκονται παράλληλα και εκεί έξω αλλά και εδώ στην γη που πατάμε νιώθοντας την έλξη της βαρύτητας λόγο της βιολογίας μας.
Στο πέμπτο κατά σειρά, νέο album των FEN αυτό που θα βιώσεις ακούγοντας το θα σε εγκλωβίσει σε ένα ταξίδι στον πραγματικό κόσμο αυτόν που θα έπρεπε να αντιλαμβανόμαστε σε κάθε αναπνοή μας.

Αναζήτησε τον χαμένο σου εαυτό σε αυτό το ταξίδι που δεν χρειάζεται να αφουγκραστείς keyboards δημιουργώντας ψεύτικη ατμόσφαιρα.
Δεν χρειάζεσαι κακόψυχα φωνητικά για να σου προκαλέσουν εικονικό δέος.
Δεν χρειάζεσαι συνεχές και επαναλαμβανόμενο ξύσιμο στην κιθάρα για να πεις ότι αυτό είναι που θέλεις από μια Βlack Μetal μπάντα.
Δεν χρειάζεσαι τις μάσκες και τα corpse painting τεχνάσματα για να αποκτήσεις ταυτότητα στους Ηeavy Μetal κύκλους μόνο και μόνο να φαίνεσαι κακός στην φωτογράφηση ή στα live.

Οι FEN είναι μεγάλη μπάντα αγαπητέ μου γιατί δημιουργούν μουσική βγαλμένη από την ψυχή τους δουλεύοντας σκληρά ακόμα στην αφάνεια. Η επιτυχία τους πατά στο γεγονός ότι ενώ γράφουν μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια, κρατούν αιχμάλωτο σε ολόκληρη την διάρκεια του “Winter” τον θαρραλέο ακροατή. Αυτά τα στοιχειά που σε έκαναν να ασχοληθείς με συγκροτήματα όπως οι κορυφαίοι του είδους PRIMORDIAL και AGALLOCH βρίσκονται απλόχερα και στους FEN.
To “Winter” είναι ένα τεράστιο album, όχι μόνο για την διάρκεια του μιας και αγγίζει περίπου τα 74 λεπτά, αλλά και για το περιεχόμενο των έξι συνθέσεων του.
Τα “Pathway”, “Penacle”, “Fear”, “Interment”, “Death και “Sight” είναι η προσέγγιση του παγωμένου τοπίου της ψυχοσύνθεσης του δημιουργού τους.
Η σκοτεινή πλευρά, η σκιά πίσω από αυτό που δεν βλέπει σχεδόν ποτέ ο ήλιος. Όσο και να θες δεν μπορείς να διώξεις τα πυκνά σύννεφα απ' τον ουρανό. Όπως ακριβώς στο artwork. Η παραγωγή του το προδίδει η οποία είναι εξαίσια και έγινε από τον Jaime Gomez Arellano (Ulver, Primordial, Solstafir). Απόλυτα κατάλληλη, βοηθά στην παγωνιά, στέκει αρωγός στην όλη κατάσταση που θα βιώσεις.

O βαρύς του ήχος, η μελωδίες τους, η ατμόσφαιρα του, το πόσο προσεγμένα είναι όλα αυτά δομημένα μεταξύ τους. Τίποτα το περιττό, τίποτα που να μην έχει την σφραγίδα την προσωπική υπογραφή της μπάντας. Από την μελαγχολία στο ολοκαύτωμα και πάλι πίσω. Σε παρασέρνει η δομή των κομματιών σε όσες ακροάσεις χρειαστεί να κανείς, θα έρχεσαι ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που θέλει να σου παρουσιάσει.
Ο χειμώνας είναι μια παρεξηγημένη εποχή του χρόνου. Η έννοια του όμως είναι πιο βαθύτερη από όσο εμείς οι άνθρωποι πιστεύουμε.

Δεν θα εκτιμούσαμε την άνοιξη εάν δεν είχαμε ποτέ τον χειμώνα. Κρύο νιώθεις μέσα σου και ας έχει έξω 40 βαθμούς υπό σκιά. Οι FEN κυκλοφόρησαν ένα από τα καλύτερα δείγματα μουσικής ουσίας μέσα από την ακραία προσέγγιση, και μεταφρασμένη σε νότες ατμόσφαιρα του οίκου τους.
Ένα ατμοσφαιρικό μα διόλου ονειροπόλου Black Metal που σέβεται τις άξιες του ιδιώματος.

FENεται πως έχουμε στα χέρια μας ένα πολύ σημαντικό album για το 2017. Αναζητήστε το.

https://fenuk.bandcamp.com/

 

Read 498 times