DISILLUSION – The Liberation (Prophecy Productions/2019)

Monday, 26 August 2019 10:04
Συντάκτης:

Ο Andy Schmidt απελευθερώθηκε και δεν είναι διατεθειμένος να μας απογοητεύσει... οι Disillusion επέστρεψαν!

 

Όταν έχεις ντεμπουτάρει δισκογραφικά πίσω στο 2004 με ένα άλμπουμ σαν το Back To Times Of Splendor το οποίο παγιωμένα μνημονεύεται σε κάθε σοβαρό αφιέρωμα του ευρύτερου progressive metal ιδιώματος, σίγουρα δεν πρόκειται για τυχαία ή “τυχερή” δημιουργία.
Κάτι βαθύτερο και μεγαλύτερο υπάρχει από πίσω. Μία καλώς εννοούμενη καλλιτεχνική τρέλα που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μείνει ανέκφραστη και φιμωμένη όσες “στραβές” και να υπάρξουν στην πορεία...
Η “στραβή” ήρθε με τον διάδοχο Gloria δύο χρόνια μετά και έκτοτε οι Disillusion του Andy Schmidt βάλθηκαν να επιβεβαιώσουν το όνομα τους μπαίνοντας σε μακροχρόνια απραξία και κατάσταση “φυτοζωίας”.
Τα νέα όλο αυτό το διάστημα ήταν ελάχιστα με το σχήμα να ταλανίζεται από συχνές αλλαγές μελών –άλλωστε από την γέννηση του ακόμα πίσω στο μακρινό 1994 ήταν μόνιμο φαινόμενο– να εμφανίζεται ζωντανά αραιά και που και γενικότερα να βρίσκεται σε κατάσταση αναζήτησης κατεύθυνσης.
 
 
Όλα τα παραπάνω άρχισαν να ξεδιαλύνονται από το 2015 και μετά όταν το τελικό line up μπήκε σε διαδικασία σταδιακής μονιμοποίησης για να ακολουθήσει το 2016 το ep Alea και εν τέλει το 2017 η έναρξη της συνθετικής διαδικασίας του νέου άλμπουμ με τον καθόλα αυτοβιογραφικό τίτλο The Liberation.
Το αδιαμφισβήτητο ατού της δισκογραφικής επανεμφάνισης των Disillusion δεκατρία χρόνια μετά, είναι ότι αυτή καταφέρνει να γεφυρώσει το μεγάλο αυτό χρονικό χάσμα με τέτοια επιτυχία που σου δημιουργείται η αυταπάτη ότι σε καμία περίπτωση το νέο άλμπουμ δεν μπορεί να είναι μόλις το τρίτο στα εικοσιπέντε χρόνια ύπαρξης της μπάντας.

Το The Liberation αποτελεί την προσωπική κάθαρση, το ξέσπασμα, την δημόσια κατάθεση των συναισθημάτων και της ψυχής του ηγέτη Andy Schmidt, μέσα από την αναμενόμενη σκοτεινιά της μουσικής και των αλληγορικών στίχων που σου δίνουν το δικαίωμα να ανακαλύψεις σε αυτά, τα δικά σου προσωπικά καθημερινά φαντάσματα.
Η μαγεία ωστόσο συμπυκνώνεται στο ότι πάντα το εξωτερικό φως βρίσκει την πολυπόθητη χαραμάδα και εισχωρεί στην κάθε δημιουργία δίνοντας τον τόνο αισιοδοξίας που θα ωθήσει την σύνθεση και τον ακροατή στην ανακούφιση της αναγκαίας κανονικότητας και γαλήνης.
 


Το άλμπουμ σε καλωσορίζει με το instrumental δίλεπτο In Waking Hours το οποίο ουσιαστικά σού δίνει τον χρόνο να αποφασίσεις εάν είσαι διατεθειμένος να εμβαθύνεις στο άκουσμα του δίσκου ή θα αποσυρθείς μένοντας στα ευκολάκια που δεν επιβάλλουν την άσκηση πίεσης στα εγκεφαλικά σου κύτταρα.
Πολύ απλά θέλει τον χρόνο που θα αποτελέσει την βασική πηγή ανάπτυξης των κομματιών ως άλλο μέσο φωτοσύνθεσης ώστε αυτά να ανθίσουν πλήρως προσφέροντας όλα τα κρυμμένα μυστικά τους στο αφτί του ακροατή. Δύσκολο σίγουρα, ακατόρθωτο όχι... αν το αποφασίσεις θα αποζημιωθείς στο ακέραιο... τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι έξι ισάξιες συνθέσεις του.
 
Όπως γίνεται κατανοητό, οι Disillusion αποτελούν απολύτως λανθασμένη επιλογή για περιπτώσεις background μουσικής υπόκρουσης και η “χρήση” τους ως συνοδευτική μουσική επιλογή κατά την διάρκεια κάποιας εργασίας ή δραστηριότητας απλά θα καταστρέψει την καλλιτεχνική δημιουργία και θα σπαταλήσει τον πολύτιμο χρόνο του καθενός από εμάς.
 

Ο
Andy Schmidt “απελευθερώθηκε” και δεν είναι διατεθειμένος να μας “απογοητεύσει” ... οι Disillusion επέστρεψαν!

Το αν και πόσο θα μείνουν μαζί μας αυτή την φορά, είναι άγνωστο και απόλυτα παρακινδυνευμένο να το προβλέψουμε... άλλωστε είναι αποδεδειγμένο ότι όποτε κάνουμε σχέδια ο θεός γελά όπως ορθά λέει και ο σοφός λαός!

Tracklist:
1. In Waking Hours 2:04 2. Wintertide 12:36 3. The Great Unknown 5:50 4. A Shimmer In The Darkest Sea 7:14 5. The Liberation 11:55 6. Time To Let Go 5:42 7. The Mountain 12:18

Line-up:

Andy Schmidt - vocal / guitar / keybords
Sebastian Hupfer - Guitar
Ben Haugg - Guitar
Felix Tilemann - bass
Martin Schulz - drums
 
 
Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)
 
Read 245 times