WOMBBATH - Choirs of the Fallen (Soulseller Records/2020)

Wednesday, 11 March 2020 13:03

Καθαρός Σουηδικός death metal ήχος!

 

Το πρώτο τους demo κυκλοφόρησε πίσω στις αρχές τής δεκαετίας των 90’ς με τίτλο Brutal Might’s και συγκεκριμένα το 1992. Την ίδια χρονιά ήρθε και το e.p Several Shapes ώστε να συνδράμει καταλυτικά για το ντεμπούτο Internal Caustic Torments (1993) των εκ Sala, Västmanland Σουηδών death metallers. Μιας μικρής κωμόπολης που γεωγραφικά βρίσκεται βορειοδυτικά τής πρωτεύουσας Στοκχόλμης.
Αρχικά η μπάντα έφερε το όνομα Seizure όμως αναγκάστηκαν να το αλλάξουν και έτσι η μπάντα μετονομάστηκε σε WOMBBATH εφόσον υπήρχε τότε άλλο συγκρότημα με αυτό το λογότυπο.
Οι WOMBBATH ήταν μέρος εν γένει τής Σουηδικής σκηνής αυτού του ακραίου ήχου και έμεινε σε παύση μετά από ένα ακόμα e.p το 1994 με τίτλο Lavatory. Η μπάντα μέχρι το 2014 έμεινε απενεργοποιημένη έως ότου το αρχικό μέλος και κιθαρίστας Håkan Stuvemark αισθάνθηκε την ανάγκη μαζί με τα υπόλοιπα μελή να παίξουν πάλι ακατέργαστο και ανόθευτο old school death metal. Επιστρατεύει τον τραγουδιστή (και φίλο του) Jonny Pettersson και άρχισαν να δουλεύουν πάνω σε έναν δίσκο που θα σηματοδοτούσε την επιστροφή τους ύστερα από 12 χρόνια.Το Downfall Rising κυκλοφόρησε το 2015 το οποίο απέσπασε πολύ καλές κριτικές και αγκαλιάστηκε στους underground κύκλους. Η διαδικασία αυτή έφερε τον άνεμο τής όρεξης μεταξύ των μελών τής μπάντας και τροφοδότησε το συγκρότημα με δύναμη για την συνέχεια. Αυτό το στοιχείο έδωσε την αφορμή για την κυκλοφορία τριών split l.p μεταξύ των ετών 2016 με 2017. Dragged into the Obscure, Embracing the Cold… και Upwards on a Thousand Lies, βρίσκουν την μπάντα σε μεγάλα κέφια και καταγράφουν τις πιο παραγωγικές στιγμές της καριέρας τους. Έτσι δεν άργησε να έρθει το τρίτο full length, The Great Desolation του 2018.

Το φετινό τέταρτο album Choirs Of The Fallen έρχεται να θυμίσει σε όλους τους παλιούς και νέους οπαδούς τού είδους, ότι αυτή η μουσική έκφραση βρίσκεται σε άνοδο το τελευταίο διάστημα. Με την πατροπαράδοτη έμφαση στις κιθάρες και επιρροές από Benediction μέχρι και τους Entombed, της πρώτης περιόδου και φυσικά την επίδραση των Death εκείνου του κλασσικού album Leprosy. Τα φωνητικά του Jonny Pettersson ακούγονται σκληρά και φυσικά. Οι κιθάρες των Håkan Stuvemark και Thomas Von Wachenfeldt κτίζουν βάρβαρα riffs οδηγώντας την μια παραμορφωμένη μελωδία πίσω από την άλλη μιας και η αγάπη τους για το ειλικρινές death metal δεν κρύβεται.
Αυτή η μουσική δεν μπορεί να παίζεται αλλιώς. Δεν μπορεί να δομηθεί και να αποδοθεί διαφορετικά. Οι WOMMBATH είναι death metal και δεν προσπαθούν να το κρύψουν πίσω από διάφορες τεχνικές, samples και άλλα τέτοια κουραφέξαλα. Η ατμόσφαιρα των 10 ολοκληρωμένων κομματιών σε οδηγεί πίσω στις δεκαετίες όπου όλος ο πλανήτης χόρευε από τις δονήσεις τις πιο ακραίας μορφής που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Με έναν τέτοιο κλασσικό ήχο στις αποσκευές τους δεν μπορείς να αποφύγεις τον θαυμασμό που προκαλεί η άριστη γνώση του αντικειμένου. Ακούγοντας την ρυθμική συνεδρίαση των τυμπάνων και του μπάσου να αποδίδουν τόσο καλά μεταξύ τους δεν μπορείς έτσι ήσυχα να προσπεράσεις αυτό το συγκρότημα.Άλλοτε γρήγοροι και άλλοτε καθησυχαστικοί φέρουν την φρεσκάδα (λέμε τώρα) του Σουηδικού τους ταμπεραμέντου και της προσήλωσης τους στην ιστορία τής πατρίδας τους. Το death metal όταν παίζεται σωστά από τέτοιους μουσικούς αποκτά νόημα. Ο οπαδός τού underground θα μείνει κατευχαριστημένος με το Choirs of the Fallen για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι και οι ατέλειες του. Αυτά τα μικρά λαθάκια που μπορεί κανείς να ανακαλύψει κατά την ακρόαση αλλά δίνουν εμπειρίες. Κάτι που δεν είχες προσέξει πριν εμφανίζεται αργότερα. Θα ήθελα για παράδειγμα να ακούγονται τα leads πιο ψηλά στην παράγωγη. Είναι όμως και αυτό μέσα στην μαγεία ενός album.

Ο νέος δίσκος των WOMMBATH ηχογραφήθηκε στα θρυλικά Sunlight Studios και την τελική μίξη έκανε ο Tomas Skogsberg.
Το εξώφυλλο δημιουργήθηκε από τον Benny Moberg (Sufficiently Studios).

Όποιος πραγματικά αγαπά το death metal και επενδύει σε αυτό πρέπει οπωσδήποτε να ακούσει το Choirs of the Fallen. Φορτισμένο με παλαιολιθική καλαισθησία, σκοτάδι, μελωδίες και το αυθεντικό τόνο των καθαριστικών που παραπέμπουν σε φρενήρη αλυσοπρίονα, παραδίδουν την πλήρη δύναμη του death metal! Αυτόν τον ήχο που προκαλούσε τον φόβο στους μη μυημένους.
 
TRACKLIST:
1. Fallen (5:23)
2. Crawling From the Pits (4:35)
3. We Shall Remain (4:54)
4. A Sweet Taste of Death (4:56)
5. From the Beggars Hand (6:06)
6. Void (4:56)
7. A Vulgar Declaration (4:54)
8. Wings of Horror (6:06)
9. Choirs of the Damned (4:31)
10. In A Cloak of Anger (3:09)
 
LINE-UP:
Jonny Pettersson – Vocals
Håkan Stuvemark - Guitar
Thomas Von Wachenfeldt – Guitar
Matt Davidson - Bass
Jon Rudin - Drums
 
 
 
 
 
 
Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 220 times