MARROWFIELDS – Metamorphoses (Black Lion Records/2020)

Wednesday, 15 April 2020 09:49

Επικό doom heavy metal, μας προσφέρει το πενταμελές σχήμα από την Μασαχουσέτη των Η.Π.Α στο ντεμπούτο αυτό album.

 

O ήχος τους αλλά και η τεχνοτροπία που έχουν ντύσει την μουσική τους, τούς κατατάσσει αμέσως στους underground κύκλους με τις αξίες που κουβαλά το ιδίωμα. Δικαιωματικά και εύστοχα αποτυπώνουν στο Metamorphoses την αγάπη τους μετατρέποντας τις ιδέες τους σε νότες. Δυναμικές εκλάμψεις βρίσκονται απέναντι σε ότι πιο θλιβερό συμβαίνει στην μουσική τα τελευταία χρόνια. Αν θέλετε να ακούσετε κάτι πηγαίο και ελπιδοφόρο μαζί τότε αυτή η μπάντα θα σας θυμίσει λίγο από τα έπη τού παρελθόντος. Η ατμόσφαιρα στην οποία επιχειρούν επιτυγχάνει την έλξη δυο κόσμων παράλληλων. Αυτή του επικού αλλά και ονειρικού σε έναν κοινό δρόμο.

Ο δίσκος κυλά σε ένα concept γεμάτη ιστορίες, παρουσιάζοντας τες αγωνιώδεις που περιπλέκουν θλιβερά τοπία, την τιμωρία τής ανθρωπότητας, τον θάνατο και μετασχηματισμό των θεών.
Το ντεμπούτο τους album είναι ένα κομμάτι που ουσιαστικά εμπνέεται από τη λαϊκή παράδοση του Οβιδίου. Ο Πόπλιος Οβίδιος Νάσων (Publius Ovidius Naso, 20 Μαρτίου 43 π.χ. – 17), γνωστός ως Οβίδιος, ήταν Ρωμαίος ποιητής, που έζησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Οκταβιανού Αυγούστου. Ήταν σύγχρονος των γηραιότερων Βιργιλίου και Ορατίου, με τους οποίους συχνά κατατάσσεται ως ένας από τους τρεις κανονικούς ποιητές της Λατινικής λογοτεχνίας. Είναι περισσότερο γνωστός από τις Μεταμορφώσεις, μιας σειράς 15 βιβλίων μυθολογικής αφήγησης γραμμένης σε δακτυλικό εξάμετρο, καθώς και για τις συλλογές ερωτικής ποίησης σε ελεγειακά δίστιχα, και ιδιαίτερα για τους Έρωτες (Amores) και την Ερωτική τέχνη (Ars amatoria). Πολλοί μιμήθηκαν την ποίηση του κατά την Ύστερη Αρχαιότητα και το Μεσαίωνα και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη δυτική τέχνη και λογοτεχνία. Ήταν ο τελευταίος από τους μεγάλους Aυγούστειους ποιητές, που έζησε στις αρχές τής Pax Romana, της ειρήνης δηλαδή ανάμεσα στα έθνη τής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που επέβαλαν οι ρωμαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις.
Αρκεί κανείς να χαζέψει το έξοχο έργο τέχνης του Kishor Haulenbeek που έχουν χρησιμοποιήσει για εξώφυλλο στο album. Κοιτώντας το μπορεί κάποιος -κάτω φυσικά και από τους ήχους των MARROWFIELDS- να μην συνειδητοποιήσει πως πέρασαν τα 51 λεπτά της συνολικής διάρκειας του δίσκου. Εκπληκτικό δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και η συνοχή του ως οντότητα στο τώρα.Μέσα σε αυτά τα 5 κολοσσιαία έπη ανακάλυψα ένα συγκρότημα σφιχτοδεμένο και ακέραιο σε αυτό που έχουν στην ψυχή τους και μας παρουσιάζουν. Ο ήχος που δημιουργείται από την μπάντα παρουσιάζει την ικανότητά τους να συνδυάζουν τους θρυμματισμένους τόνους από την παραδοσιακή εποχή το λεγόμενο transition heavy metal, με το ονειρικό μεταγενέστερο black metal. Προσέξτε όμως! Τα δύο είδη στροβιλίζονται μαζί σε ένα πραγματικά θλιβερό ιστό ιδεών. Τα καθαρά φωνητικά στις μεγάλες συνθέσεις επιφέρουν θέματα έντονων δεινών, καταστροφών, απωλειών και απληστίας. Τι πλάση θεέ μου… Είναι αντρικά χωρίς κόρωνες και τις λοιπές εξάρσεις. Δεν υπάρχει ίχνος εντυπωσιασμού. Είναι δυναμικά και μαζί σπαρακτικά όπως πρέπει για να δώσουν στον ακροατή να ανακαλύψει μονός του τον όμορφο αλλά και δύσκολο κόσμο τους.

Ο ήχος και η τεχνοτροπία τους είναι κοντά στους Crypt Sermon και φτάνει στην ελευθερία των Primordial και των αναρχικών τους τάσεων. Φυσικά την ανωτερότητα των Candlemass και την ιδιαιτερότητα των Agalloch. Όσοι οπαδοί υπάρχουν που λατρεύουν αυτούς τούς ήχους θα βρουν μια ζεστή αγκαλιά. Φυσικά και μπορεί κανείς να διακρίνει ότι επιρροή θέλει και όλες αυτές μαζί θα είναι εύστοχες. Πέρα όμως από την ιδία φύση του heavy metal δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο η πιο χειροπιαστό για να βάλει απλά μια ταμπέλα. Υποχρεούσαι έστω να ακούσεις αυτόν τον δίσκο με την πρώτη ευκαιρία. Και όσο αφιερώνεις χρόνο τόσο θα αποζημιώνεσαι. Είναι τέτοια τα θέματα στις κιθάρες τόσο βαρύς ο ήχος αλλά και γλυκός μαζί που δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο.

Η πλοκή του έργου δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων εκτός και εάν είσαι “ο γκρινιάρης της υπόθεσης”. Εκεί σηκώστε τα χέρια ψηλά οι υπόλοιποι και αφήστε τον μόνο του και πορευθείτε μαζί με αυτή την μπάντα. Εάν αυτό είναι το ντεμπούτο τους τότε σιωπηλά θα δούμε τεράστια πράγματα στο μέλλον από αυτούς εδώ τους συνανθρώπους μας. δεν χρειάζεται τίποτα άλλο έκτος από κιθάρες, μπάσο και τύμπανα. Ευλογημένος τόπος. Μουσική που μιλά κατευθείαν στην καρδιά των οπαδών του είδους. Ανατριχιαστική έπαρση σε αντίθετη ρώτα στην εξέλιξη του σκληρού ήχου. Θέλω και πιστεύω ότι έχουμε ελπίδες να ακούσουμε πολύ καλύτερα πράγματα από το συγκεκριμένο σχήμα τα επόμενα χρόνια. Να είμαστε μόνο καλά και υγιείς, τα καλύτερα έρχονται. Το μήνυμα μου στους μουσικούς γενικότερα είναι ένα: Συνεχίστε με μεγαλύτερη ένταση πυρπολήστε το κακό κάντε πόλεμο με τον αόρατο εχθρό της παγκοσμιοποίησης. Κάντε τους να σέρνονται. Μόνο εσείς έχετε μείνει για να εμπνέετε. Κανείς άλλος…

Το Metamorphoses αποτελείται από κομμάτια τα οποία παρουσιάζουν το κάθε ένα ξεχωριστά, αφάνταστες ποιητικές ιστορίες. Βίαιες πράξεις τής δημιουργίας και του θανάτου, η τιμωρία μέσω τής ζωικής μορφής (σας θυμίζει κάτι αυτό?), η υπερβολική επιείκεια, ο προσωπικός μετασχηματισμός και ο μαρασμός των εποχών είναι ιστορίες που διοργανώνονται σε όλο το albumμε ακρίβεια.

Οι MARROWFIELDS έχουν δημιουργήσει ένα μοναδικό ντεμπούτο που καταγράφει τη μαγεία ενός τιμωρούμενου και θλιβερού κόσμου που θα θέλετε πολύ να επιστρέψετε πίσω στον χρόνο και ίσως θα θέλατε να αλλάξετε κάτι οι ίδιοι αλλά και να κάνετε πολύ περισσότερα αν υποθέσουμε ότι είχατε αυτή την ευκαιρία.
Στηρίξτε το underground με όλη σας την δύναμη. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει μέλλον και το ξέρετε. Ξαναπατώ την εκκίνηση θέλω κι άλλο.

Tracklist:
1.The Flood
2.Crow And Raven
5.Dragged To The World Below
 
Lineup:
Brandon Green - Guitars, Composition, Lyrics
Tim Cabral - Bass
AJ Grimes - Drums
Josh Moran - Guitar
Ken Gillis – Vocals
 
 
 
 
✍ Thanasis Tzelas/Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
 
 
Read 207 times