ULCERATE – Stare Into Death and Be Still (Debemur Morti/2020)

Wednesday, 22 April 2020 07:50

Σηκωθείτε, ξεσηκωθείτε καβαλάρηδες! Τα δόρατα θα κλονιστούν, οι ασπίδες θα θρυμματιστούν. Ημέρα ξίφους, μια κόκκινη μέρα, πριν καν ο ήλιος ανατείλει! Προέλαση, εφόρμηση τώρα... επιτεθείτε! Ως την καταστροφή και το τέλος του κόσμου! Θάνατος! Θάνατος! Θάνατος! (δεν θα μπορούσα να μην το χρησιμοποιήσω έστω και μεταλλαγμένο!)

 

Πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάτι στην πορεία αυτής της αποφράδας χρονιάς να ξεπεράσει τον έκτο δίσκο των ULCERATE. Εύχομαι βέβαια να μην είμαι ακριβής σε αυτή την πρόβλεψη μου. Οι κυκλοφορίες θα είναι σίγουρα πολλές, ειδικά στον χώρο τού ακραίου ήχου.
Όμως το Stare Into and Be Still θα υπερισχύσει για πολλούς λογούς που θα αναλύσουμε παρακάτω. Με την βοήθεια τής δύναμης αλλά και της εμπειρίας που διαθέτει το τρίο από την Νέα Ζηλανδία θα αποσπάσει τα εύσημα από τους φίλους του είδους.
Προσπαθώντας να μαζέψω τα κομμάτια μου, ύστερα από αλλεπάλληλες ακροάσεις, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τελικά τίποτα δεν έχει τελειώσει με την μουσική αυτή. Όποιος το έχει πάρει αυτό απόφαση -στην αρνητική του πλευρά- βλασφημεί και ψεύδεται στον ίδιο του τον εαυτό. Οι μπάντες διαψεύδουν άπαντες με τέτοιες κυκλοφορίες ακόμα και τον πιο δύσπιστο σε εβδομαδιαία βάση πλέον.

Ο αδιαμφισβήτητος ήχος των ULCERATE καταφέρνει να βρει την συναισθηματική του κορύφωση την συγκεκριμένη στιγμή, καθώς το συγκρότημα αναδύεται από την κλειστοφοβία και την αποσαφήνιση τού πρόσφατου παρελθόντος τους, για να μας παρουσιάσει μια εξερεύνηση στα επόμενα επίπεδα μελωδίας, αρμονίας και ωμής δύναμης. Μεσολαβήσαν 4 ολόκληρα χρόνια από το προηγούμενο τους επίσης εκπληκτικό Shrines of Paralysis. Δίνουν νόημα στο μείγμα του ανορθόδοξου death metal με την υψηλή τεχνική κατάρτιση και σθένος περισπούδαστο. Μπολιάζουν τις συνθέσεις τους με μια εξαιρετική ατμοσφαιρική υφή που αγγίζει τα όρια του φουτουριστικού black metal, προσαρμόζοντας με το ακέραιο παίξιμο τους, μια διαφάνεια άκρως επίκαιρη αλλά και σύγχρονη οπτική γωνιά στην παγκόσμια σκηνή του σήμερα. Η άψογη κατάρτιση, σε συνδυασμό με τις ευφάνταστες ιδέες τους για την ακραία πλευρά αγγίζει την τελειότητα. Οι φίλοι αυτής της τάσης θα έπρεπε ήδη να ψάχνουν τρόπο για την απόκτηση του νέου δίσκου με κλειστά μάτια.Η παραγωγή θα εγκλωβίσει τον επίδοξο ακροατή. Αποσπά την προσοχή ακόμα και των πιο δύσπιστων. Η εμβέλεια των θανατερών φωνητικών του Paul Kelland ορίζει την κυριαρχία του πάνω στα κομμάτια και επιδρά ακόμα και στο δέρμα των οπαδών. Το μπάσο του, στέλνει για διακοπές όλους τους γιάπηδες μουσικούς που προσπαθούν τάχα να δώσουν ένταση στην μουσική τους. Παράδοξες χημικές ενώσεις στον εγκέφαλο θα πάρουν θέση και δημιουργούν το απόλυτο χάος σε κάθε μόριο του οργανισμού. Επιθετικά θέματα στις κιθάρες από τον Michael Hoggard αλαλάζοντας με την έγχορδη του κατά την επίθεση. Νιώθεις την ασφάλεια που προκαλεί. Άλλοτε μελωδικός στις γέφυρες των τραγουδιών και επιθετικός όταν αυτά φτάνουν σε κορύφωση. Ρυθμικός και δυνατός ήχος εξελισσόμενος κάθε λεπτό που περνά.
Τα κρουστά του Jamie Saint Merat εξουσιάζουν, με το παίξιμο του να φτάνει σε ένα πέλαγος αλλαγών ρυθμών. Τίποτα δεν είναι ίδιο σε κάθε του αλλαγή. Εκκωφαντικά υπέροχος τυμπανιστής. Για παράδειγμα, πρέπει να ακούσει κάποιος το Drawn Into the Next Void για να έχει ένα χειροπιαστό ακουστικό παράδειγμα του ταλέντου του.
Η δουλειά του σε συνδυασμό με την εκπληκτική ικανότητα του και πρωτοτυπία είναι ταυτόχρονα στρεβλωμένη και συγκλονιστική.
Συχνά εθιστική έπαρση με μεταλλικά τέμπο, σύντομα και καταπληκτικά μοτίβα που αγκιστρώνουν, στοιχειώνουν και μεταμορφώνουν τον ακροατή με την εκφραστική τους ειλικρίνεια.

Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί, μας χαρίζουν έναν δίσκο που θα ζηλέψουν πολλοί ομοϊδεάτες τους τουλάχιστον για φέτος. Είναι υπέρ-τεχνικοί μουσικοί και ο στόχος τους έχει επιτευχθεί. Βρίσκονται στο απόγειο της καριέρας τους και ας είναι 18 χρόνια μαζί. Ωριμάζουν μαζί μας και ποτέ δεν θα είναι οι ίδιοι άνθρωποι από δω και πέρα. Όποιες επιρροές ή ομοιότητες με μπάντες όπως οι Immolation, Deathspell Omega, Morbid Angel, Akercocke είναι τουλάχιστον ουτοπικό να τις βάζουμε στο τραπέζι.
Πλέον, αυτή εδώ η μπάντα έχει βρει την ταυτότητα της ανάμεσα στους κορυφαίους.
Οι ULCERATE πλέον ανήκουν στο φάσμα των συγκροτημάτων που από δω και πέρα θα δίνουν τα φώτα τους στις ερχόμενες γενιές μουσικών πάντα τού απόλυτα ακραίου ήχου.Η έλξη που προκαλεί το σχήμα αυτό με τον οπαδό είναι μοναδική. Μέσα από 8 ολοκληρωμένες συνθέσεις και την θεματολογία των στίχων τους, διερευνούν την έννοια τού θανάτου (αλίμονο) και τον σεβασμό που πρέπει να έχουμε προς αυτόν. Μέσα από προσωπικές εμπειρίες πάντοτε μας βάζουν στην διαδικασία να αντιμετωπίζουμε την αλήθεια τού τέλους. Όσο και εάν μας ενοχλεί η σκέψη του σε καθημερινή βάση.
Μια ψυχολογική διαταραχή και τραγωδία που μπορεί να μην είναι πάντοτε βίαιο ή ένα αποτέλεσμα ξαφνικό. Ξέρουμε ότι υπάρχει και περπατά μαζί μας παρέα με τα όνειρα μας. Οι άνθρωποι είναι συχνά παθητικοί παρατηρητές παγιδευμένοι “στη σιωπηλή φρίκη του να παρατηρούν ήρεμα τον θάνατο και με καθαρό μυαλό”. Όχι πάντα, αλλά συλλογιστείτε όμως πόσες φορές την μέρα σας περνά από τον υποσυνείδητο άγγελο ή δαίμονα που κρύβουμε όλοι στο συνειδητό χωρίς καν να το έχουμε σκοπό. Ο φόβος για το άγνωστο πάντα κυβερνά τις σκέψεις του α ναλώσιμου όντος.
Το Stare Into Death and Be Still είναι η βαθύτερη, η πιο αγνή αλλά και πιο σχολαστική μορφή των ULCERATE. Μια αναζωογονητική αναζωπύρωση άτυπης μελωδικής έκφρασης με άψογη δεξιοτεχνία από πλευράς των μουσικών σε εξαντλημένη ψυχολογική αναταραχή.

Μια εκπληκτική νέα αρχή για ένα από τα πιο ταλαντούχα συγκροτήματα στην ακραία μουσική. Το κομμάτι αυτό του ακραίου ήχου είναι πολύπλευρα βάναυσο. Λειτουργεί όμως ευεργετικά για τους οπαδούς οι οποίοι το παρακολουθούν χρόνια τώρα και αυτό από μόνο του φτάνει για να έχουμε μια λογική εικόνα στα πεπραγμένα του. Η αποστασιοποίηση δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν. Η μπάντα αυτή προσφέρει έναν ακραίο δίσκο αλλά ωφέλιμο σε όλους μας και θα μείνει μαζί μας έως το τέλος. Ένα λαμπρό μαύρο κόσμημα έρχεται να προστεθεί στα ράφια της ψυχής μας και στα ενδότερα της καρδιάς μας.
 
Tracklist:
1. The Lifeless Advance
2. Exhale the Ash
3. Stare into Death and Be Still
4. There is No Horizon
5. Inversion
6. Visceral Ends
7. Drawn Into the Next Void
8. Dissolved Orders
 
BAND MEMBERS:
Jamie Saint Merat: Drums
Michael Hoggard: Guitars
Paul Kelland: Vocals, Bass
 
 
 
 
✍ Thanasis Tzelas / Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
 
 
 
 
Read 461 times