KALL - Brand (Prophecy Productions/2020)

Monday, 15 June 2020 09:45
Συντάκτης:

“Οι KALL, δείχνουν το μεσαίο τους δάχτυλο σε οποιεσδήποτε σκηνές. Όσες περισσότερες δημιουργούνται, τόσο θα ξεχωρίζουμε από αυτές”…

Γράφει  ο Mike Korakis (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Οι KALL από τη Στοκχόλμη / Σουηδία δημιουργήθηκαν το 2012 από τις στάχτες των Lifelover και κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους, ως ομώνυμο το 2014.
Σουηδικά σημαίνει το “κρύο”!
Οι KALL ενώνουν στοιχεία post-punk και depressive suicidal black metal (γνωστό και ως DSBM), σπρώχνοντας τους ήχους για να δημιουργήσουν ένα στυλ που έχει ονομαστεί thundering (βροντή), κερδίζοντας τον τίτλο τους, ως οι Velvet Underground of black 'n roll (Cvlt Nation).


Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους, και ενώ το φάντασμα τής πρώην μπάντας τους επιπλέει πάνω από τα τρία μέλη, το δεύτερο δημιούργημα τους είναι ένας παιάνας στην αυτό-ενδυνάμωση και στον αυστηρό ατομικισμό.
Ονομάζεται Brand, και μας έρχεται από την Prophecy.
Το εναρκτήριο τραγούδι το Rise, είναι και το πρώτο single που κυκλοφόρησαν. Εκλεπτυσμένες συνθέσεις! Τα φωνητικά είναι σχισμένα, βασανιστικά για να εκπληρώσουν το σκοπό τους. Για να σου φωνάξουν. Αργόσυρτα σημεία, σε συντροφεύουν στο πηγαιμό, αλλάζουν τέμπο και σε καθοδηγούν!
Ακολουθεί το Fervour, με μια πανέμορφη εισαγωγή, και μετά προς το τέλος σε μαγεύει ο ήχος του σαξόφωνου, χαμηλώνουν όλα τα υπόλοιπα όργανα εκτός από αυτό! Μαγικό!
Να πω ότι σε όλη την διάρκεια του Brand, όποτε άκουγα το σαξόφωνο τής Sofia, μου ερχόταν σαν εικόνα ο David Jackson, ο σαξοφωνίστας των έξοχων Van Der Graaf Generator! Και ως προς το μπάσιμο του, σε κάθε τραγούδι, την ψυχεδέλεια του και ως προς την τεχνοτροπία του γενικά!


Ο τίτλος του άλμπουμ Brand σημαίνει φωτιά και αναφέρεται στο τραγούδι Eld που πραγματεύεται μια βίαια καθαρτική εμπειρία σε μια δασική πυρκαγιά, καθιστώντας την αρχέγονη δύναμη της φύσης ως ένα επαναλαμβανόμενο θέμα. Είναι μια ιστορία γέννησης μέσω του θανάτου.
Φτάνεις σε σημείο που ακούς τα ξύλα που καίγονται (η πυρκαγιά), απαγγελία από τον τραγουδιστή, σαξόφωνο, ένα ακορντεόν να παίζει τον σκοπό βραχνής φυσαρμόνικας και η κιθάρα να σολάρει bluesy!
Εκεί που ξεπερνάνε τον ίδιο τους τον εαυτό, είναι στο 17λεπτο Fukta Din Aska! Εκεί γίνεσαι και άγγελος και δαίμονας μαζί. Προσωπικά μου θύμισε τους Alice In Chains! Γεγονός που το καταχάρηκα και με ενθουσίασε! Όπως και να το κάνουμε ο Jerry Cantrell είναι ένας ζωντανός θρύλος!
Όλες οι συνθέσεις είναι υπέροχες. Έχουν σημεία που θα ζήλευαν όλοι οι υπόλοιποι μουσικοί. Είναι έξοχοι, όλοι τους! Καταφέρανε, δηλαδή μέσα στο κρύο (Kall), να μας ζεστάνουν με την φωτιά τους (Brand)! Στο τελευταίο τραγούδι το Fall, μας τραβάνε μαζί τους σε ένα doom περίπατο.
Υπό μία έννοια, το άλμπουμ είναι μια πρόσκληση, να ξεπεραστούν τα βάσανα, αντιμετωπίζοντας τα, άμεσα.Σπάστε τα δεσμά της κοινωνίας και αφήστε τυχόν προκαταλήψεις και έννοιες, (έχοντας παράλληλα στο μυαλό σας, ότι κανείς δεν είναι τέλειος), βρείτε τον σκοπό σας στην ζωή για να ζήσετε όσο πιο ελεύθεροι μπορείτε!
Στην περίπτωση που μου ζητάτε που κατατάσσονται μουσικά, θα χρησιμοποιήσω αυτολεξεί τα λόγια τους... “Οι KALL, δείχνουν το μεσαίο τους δάχτυλο σε οποιεσδήποτε σκηνές. Όσες περισσότερες δημιουργούνται, τόσο θα ξεχωρίζουμε από αυτές”…
Τέλος, να αναφέρω ότι είναι από εκείνα τα άλμπουμ, που όσο θα το ακούτε, άλλο τόσο θα μεγαλώνει μέσα σας, γι αυτό τον λόγο μην λυπηθείτε ούτε την αναπαραγωγή, ούτε την ένταση στο στερεοφωνικό σας! Τερματίστε το! Κάπου εκεί ανάμεσα, στέκει η αλήθεια και σας περιμένει αγωνιωδώς…

Το Brand διατίθεται ως Digipak CD και gatefold double LP με χαρακτική (μαύρο, περιορισμένο πορτοκαλί νέον διαφανές).

Tracklist: 
Rise
Fervour
Eld
Fukta din Aska
Hide Below
Fall

Line-up:
Kim - vocals
Fix - guitar
H. - guitar
Sofia - saxophone
Phil A. Cirone - bass
Peter – drums

Social links:
Read 345 times