HIPPOTRAKTOR – Meridian (Pelagic Records/2021)

Tuesday, 26 October 2021 14:55

Βελγικό progressive-post-metal που στάζει ευγνωμοσύνη και οργή.

Γράφει η Ελένη Λιβεράκου Eriksson 


Κάποιες φορές λοιπόν, κάθεσαι κι ακούς ένα καινούργιο άλμπουμ κι αναρωτιέσαι: Τι έχουν γράψει οι άνθρωποι; Τι συνθέσεις είναι αυτές, τι πλοκή, τι θεματολογία;
Αφού λοιπόν έχεις μείνει για λίγο κόκκαλο, πατάς πάλι το play για να εξακριβώσεις ότι, η επανάληψη μπορεί να σε προσγειώσει στην πραγματικότητα τής ακουστικής τού άλμπουμ. Μάταια όμως. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο κι εσύ δεν βρίσκεις λόγια να περιγράψεις αυτό το άλμπουμ, όχι μόνο στον ίδιο σου τον εαυτό αλλά και στους αναγνώστες σου.
 
Αυτό συνέβη που λες με τους HIPPOTRAKTOR και το άλμπουμ τους "Meridian" το οποίο χωρίς υπερβολές παίζει τις τελευταίες 3 εβδομάδες ασταμάτητα και με έχει αφήσει άναυδη. Αχρήστευσε με μιας την συγγραφική μου ικανότητα και τώρα άντε να δούμε πως θα βγει το review.
 
Ξεκινάω με τα βασικά λοιπόν. Οι HIPPOTRAKTOR είναι μια μουσική κολεκτίβα που δημιουργήθηκε από μπάντες / σχήματα όπως οι: PSYCHONAUT, BEFORE HE SHOT HER και L’ITCH. Αν ήδη ξέρεις τις μπάντες αυτές μπορεί και να παρασυρθείς πιο εύκολα στο μουσικό φαινόμενο HIPPOTRAKTOR. Μουσική και μουσικοί από όλο το φάσμα τού παρελθόντος μέχρι και σήμερα, δίνουν την δάδα στους Βέλγους για να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο, κάτι που βρίσκεται εκτός πεδίου της συνηθισμένης τους ζωής.
 
Ένα ξέσπασμα, ένα τεράστιος βρυχηθμός που ψάχνει κοινό να μοιραστεί τα σκοτεινά σημεία, την εσωτερικότητα, την οργή και την ευγνωμοσύνη. Στο ντεμπούτο τους άλμπουμ "Meridian", οι Βέλγοι μαζεύουν όλα αυτά, και τα αφήνουν να εφορμήσουν χωρίς ευαισθησία στα ανυποψίαστα αυτιά μας.
Η μουσική τους, επιθετική και ψυχρή μέχρι το σημείο που… μπαίνουν εκείνες οι στιγμές που φέρνουν τα πάνω κάτω. Αν και στο άκουσμα “τεχνικό metal”, πολλοί μπορεί και να αντιδράσουν στην υποψία κάποιας “κουραστικής ηχητικής”. Κι εγώ το φοβήθηκα στην αρχή. Πόσο μπορεί να αντέξει κάποιος μια συνεχή φασαρία ή παραμόρφωση;
Εκεί λοιπόν μπαίνουν οι “εκείνες οι στιγμές” που ανέφερα πιο πάνω. Υπέροχα περάσματα, σχεδόν κινηματογραφικά που διαλύουν για λίγο την ένταση και κάνουν την διαδρομή των 7 επικών κομματιών πιο συναρπαστική, ευέλικτη και περιπετειώδη.
 
 
Το progressive metal, post metal όπως παίζεται σήμερα. Τεχνικό στο μεγαλύτερο ποσοστό του, και είναι για κείνους που μπορούν να μπουν στην ψυχοσύνθεση του. Φωνές / κραυγές σε μια ανάστατη αρμονία με τις κιθάρες που δεν ησυχάζουν στιγμή αλλά και με διαλλακτικότητα την ίδια στιγμή.
Αν οι Gojira, Meshuggah, Mastodon, Strapping Young Lad (και Devin Townsend) χωρούν στα γούστα σου, τότε σίγουρα δεν χάνεις τους HIPPOTRAKTOR για κανένα λόγο.
 
Ο ήρωας τής ιστορίας βρίσκεται στην Γη αλλά σε έναν άλλον κόσμο τόσο τεράστιο και αχανή για να τον κατανοήσει. Εντελώς μόνος του αναζητά απαντήσεις σε μέρη που δεν μπορεί πάρει καμία, γιατί απλά δεν υπάρχει κάποιος να του τις δώσει. Έτσι μέσα στη μοναχικότητα του και στην ανικανότητα να μοιραστεί γνώση και ιστορία δημιουργεί το δικό του περιβάλλον με τις δικές του φανταστικές (ή και όχι) υπάρξεις κοντά του. Πλάθει τις δικές του ιστορίες μέσα από τις δικές του αλήθειες. Έτσι, αρχίζει να προσωποποιεί και να θεοποιεί ό,τι βρίσκεται κοντά του, δίνοντας την όποια υπόσταση στα δέντρα, στα βουνά, στον άνεμο, στο νερό. Απαγκιστρώνεται στη φύση ελλείψει συντροφιάς.
 
Βέβαια, το concept τού άλμπουμ έχει μια βαθύτερη θεματική κάλυψη. Βασίζεται στην (εξελικτική) κοινωνιολογική θεωρία τού Γερμανού μελετητή Max Müller περί Νατουρισμού, για εσάς που θέλετε να ψαχτείτε περισσότερο.
 
Η Pelagic Records με άλλο ένα άκρως ενδιαφέρον άλμπουμ ρίχνει το γάντι γενικά και απροσδιόριστα προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι HIPPOTRAKTOR με το "Meridian" θα κατακτήσουν αρκετούς οπαδούς τού ακραίου ήχου και όχι μόνο, και το "Beacons" για μένα είναι ένα από τα πιο αριστουργηματικά κομμάτια που άκουσα μέχρι τώρα!
 
 
 
 
Read 133 times