JAMES – Justhipper: The Complete Sire & Blanco y Negro Recordings 1986-1988 (Cherry Red Records)

Thursday, 06 July 2017 19:59

Οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι, σε «άγνωστες» περιοχές.

Οι James δε χρειάζονται συστάσεις στην Ελλάδα. Έχουν πει, άλλωστε, και οι ίδιοι ότι όπως εδώ, δε νιώθουν πουθενά! Στο σημείο αυτό συγκρατούμαι να μην αναφερθώ στο θρυλικό live τους στο Λυκαβηττό (ξέρετε όλοι εσείς ποιο), που ήταν μακράν η συναυλία με την περισσότερη συμμετοχή του κοινού σε δεύτερα φωνητικά. Κάνω την καρδιά μου πέτρα και συνεχίζω, γιατί έχουμε στα σκαριά νέα ενδιαφέρουσα κυκλοφορία που ντεμπουτάρει στις 28 Ιουλίου: Το “Justhipper: The Complete Sire & Blanco y Negro Recordings 1986-1988”.

Η αγαπημένη μας παρέα από το Whalley Range του Manchester, που όλο λέει να τα παρατήσει, αλλά ποτέ τελικά δεν το κάνει, μετρά ήδη τριάντα πέντε χρόνια (με ένα διάλειμμα) παρουσίας, έχοντας πωλήσεις περισσότερες των είκοσι πέντε εκατομμυρίων και πλεονάσματα της αγάπης του κοινού. Ο νέος δίσκος της έχει να κάνει με τα πρώτα βήματά της, όταν άρχιζε δειλά να διαμορφώνει το μεταγενέστερο elite pop ήχο της. Εδώ, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μια συλλογή αποτελούμενη από δύο δίσκους, οι οποίοι περιλαμβάνουν όλες τις ηχογραφήσεις της μπάντας για τον όμιλο Warner, που έγιναν από τα μέσα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Με άλλα λόγια, υπάρχουν remastered οι δύο πρώτοι δίσκοι τους, όλα τα singles τους που δεν συμπεριλήφθηκαν σε κάποιο άλμπουμ, τραγούδια σε διαφορετικά mixes, αλλά και μια σπάνια συνέντευξη που είχαν δώσει την εποχή εκείνη για να προωθήσουν τη δουλειά τους. Μετά το ξεκίνημά τους στη Factory, όπου κυκλοφόρησαν δύο singles, οι James υπέγραψαν στη Sire Records το 1986, μέσω της οποίας κυκλοφόρησε το single “Chain Mail” και το μεγάλης διάρκειας ντεμπούτο “Stutter” (1986). Μετά τα διθυραμβικά σχόλια των κριτικών, πέρασαν στο δυναμικό της Blanco Y Negro, που επίσης ανήκε στον όμιλο Warner, όπου κυκλοφόρησαν το πιο «κατεργασμένο» και προοριζόμενο για το πλατύ κοινό “Strip-Mine” (1988). Μετά από αυτά, η πορεία των James πλάι στη Warner τελείωσε, με το συγκρότημα να περνά σταδιακά στην Rough Trade και τη Fontana, όπου γνώρισε τις μεγαλύτερες ημέρες της δόξας του.

Οι δύο δίσκοι του “Justhipper: The Complete Sire & Blanco y Negro Recordings 1986-1988” μπορεί τυπικά να αποτελούν συλλογή των τραγουδιών που κυκλοφόρησαν μέσω του ομίλου Warner, αλλά είναι σαφώς κάτι περισσότερο από αυτό: είναι τα πρώτα και καθοριστικά βήματα που έκαναν για να διαμορφώσουν το χαρακτηριστικό εκείνο ήχο, που τους έκανε διάσημους. Δείχνουν ανάγλυφα την εξέλιξη της συνθετικής πορείας τους, μέσα από την αρχική αποτυχία τους να αγγίξουν ευρύτερο ακροατήριο, ενώ είχαν άμεσα θετικές κριτικές από τους «ειδικούς». Το ξεκίνημα των φίλων Paul Gilberton και Jim Glennie με την προσθήκη του Gavan Whelan το 1980, αρχικά ως Venereal and the Diseases και στη συνέχεια ως Volume Distortion και Model Team International, με διάφορους εναλλασσόμενους τραγουδιστές, έπαιξε το ρόλο του ως προϊστορία, αλλά μόνο μετά την ένταξη του επίδοξου χορευτή Tim Booth, οι James έμελλαν να γεννηθούν, αφού είχαν συστηθεί για λίγο ως Tribal Outlook. Με τις επιρροές των The Fall, Joy Division και Patti Smith να παλεύουν μέσα τους για να βγουν πιο pop και πιο χαρούμενες, οι αναφορές στους Orange Juice έδιναν κι έπαιρναν. Ο Booth ήθελε να σπάσει τα ερμηνευτικά στερεότυπα και, ίσως, να μοιάσει στον Edwyn Collins, δίνοντας μια ελαφρώς διαφορετική διάσταση στην εικόνα του γκρουπ, που κέρδισε άμεσα δυο τύπους που λέγονταν Johnny Marr και Steven Morrissey


Ο Tony Wilson της Factory Records τους εντόπισε από τα πρώτα βήματά τους και τους πρότεινε να κυκλοφορήσουν μαζί έναν δίσκο, αλλά η διστακτικότητα της μπάντας έφερε το EP “Jimone”, που το Σεπτέμβριο του 1983 ανακηρύχτηκε από το ΝΜΕ Single of the Week και έκανε το Morrissey να τους αναγορεύσει ως την καλύτερη μπάντα στον πλανήτη. Παρόλα αυτά όμως, οι χαμηλές πωλήσεις του, αλλά και μια κληρονομική ασθένεια στο συκώτι του Booth, οδήγησαν το συγκρότημα σε προσωρινή αναστολή εργασιών. O θείος Morrissey όμως τους κάλεσε να συνοδεύσουν τους The Smiths στην περιοδεία του “Meat is Murder” τόσο εντός συνόρων, όσο και στην Αμερική, αλλά οι James δεν αποδέχτηκαν την πρόσκληση, επειδή δεν ένιωθαν έτοιμοι!

Κάπως έτσι φτάσαμε στην υπογραφή τους στη Sire Records. Οι James μπήκαν στα Amazon Studios του Liverpool, όπου σε παραγωγή του Lenny Kaye (Patti Smith Group, Suzanne Vega) το “Stutter” έγινε γεγονός. Το άλμπουμ έφτασε μέχρι το # 68 των UK charts και συμπεριλήφθηκε στη λίστα της Guardian με τα 1000 άλμπουμ που πρέπει να ακούσει πριν πεθάνεις. Ο Booth όμως τα τσούγκρισε με την εταιρεία, η εταιρεία δεν είχε τις πωλήσεις που νόμιζε πως θα έχει, ο δίσκος ήταν καλός, αλλά φτιαγμένος για «ανεξάρτητη» κυκλοφορία, οπότε τελικά δεν εκτιμήθηκε ως έπρεπε, παρά τα κολακευτικά σχόλια του ΝΜΕ. Ο ίδιος ο Booth είχε αργότερα δηλώσει: «Για μας δεν ήταν αποτυχία. Ο Lenny έκανε ηρωική δουλειά. Νομίζω πως ήμασταν η δυσκολότερη μπάντα με την οποία είχε ποτέ δουλέψει. Στο τέλος, τα μαλλιά του είχαν γκριζάρει». Εντάξει, μην παίρνετε τις δηλώσεις του τοις μετρητοίς, αφού ο Kaye, μερικά χρόνια αργότερα, βάφτισε το μεγάλο γιο του Booth (δεν ξέρω όμως τότε αν είχε βάψει τα μαλλιά του). Μετά ήρθε στο επτάιντσο “Ya Ho”, που χάρη και στη βοήθεια του παραγωγού Hugh Jones (Echo and the Bunnymen, The Icicle Works, Modern English) βγήκε εξαιρετικό. Μάλιστα, ο Jones έφτιαξε πάνω από δέκα εναλλακτικές μορφές των τραγουδιών, τις οποίες έδωσε στη μπάντα για να επιλέξει τις τελικές. Τι και αν τις επέλεξε όμως; Η Sire δίσταζε να κυκλοφορήσει όχι μόνο αυτό, αλλά και το άλμπουμ που θα συμπεριλαμβανόταν, επειδή ακουγόταν «πολύ Βρετανικό»! Ακολούθησε χάος, μέχρι να βγει τελικά ως προπομπός το πολύ καλό και απολύτως προφητικό για τον μελλοντικό ήχο τους “What For”.

Τελικά, όταν το “Strip-Mine” κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 1988, με όλα όσα είπαμε να έχουν συμβεί, λίγοι πίστευαν ότι οι James θα ζούσαν όσα ακολούθησαν και όλοι μας πολύ καλά γνωρίζουμε. Το “Justhipper: The Complete Sire & Blanco y Negro Recordings 1986-1988” μας παρουσιάζει εκείνα που ίσως δε γνωρίζουμε καθόλου ή, τουλάχιστον, δε γνωρίζουμε καλά. Δηλαδή, την ιστορία που μόλις προαναφέρθηκε. Μια ιστορία αντιθέσεων, ταλέντου και ατυχών συγκυριών, που σήμερα έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ό,τι τότε που συνέβαινε.

Read 326 times