SCREAMING TREES – "Dust" (HNE Recordings - 2017)

Thursday, 20 July 2017 06:00

Τα Δέντρα Ουρλιάζουν ακόμα.

Όταν γίνεται λόγος για τους Screaming Trees υποτίθεται πως μιλάμε για το grunge. Δεν έχω αντίρρηση ότι τελικά αναφερόμαστε σε αυτό, αλλά απλά επιτρέψτε μου να διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις, μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το «τελικά». Αυτές αναφέρονται κατεξοχήν στις εμφανείς ψυχεδελικές και alternative rock επιρροές που χαρακτήριζαν τα άλμπουμ “Even If and Especially When”, “Invisible Lantern” και “Uncle Anesthesia”. Οι δίσκοι αυτοί, που έκαναν χαρούμενους τους ροκάδες κάθε συνομοταξίας, ακόμα κι εκείνους που (τότε) ήταν επιφυλακτικοί έναντι του grunge, προλείαναν το έδαφος για το (ανεπίσημα, αλλά ουσιαστικά) τελευταίο άλμπουμ τους, το “Dust”, που κυκλοφόρησε το 1996. Ένα άλμπουμ που φλέρταρε περισσότερο από κάθε άλλο με το grunge όχι τόσο λόγω του ύφους του, όσο λόγω της εποχής που κυκλοφόρησε και της έξυπνης παραγωγής του μυημένου George Drakoulias (Black Crowes, Tom Petty, Primal Scream).

Η μπάντα από το Ellensburg του Seattle ξεκίνησε το 1985 με μπροστάρη το γνωστό και μη εξαιρετέο Mark Lanegan, τον κιθαρίστα Gary Lee Conner, τον αδελφό του Van στο μπάσο και τον ντράμερ Mark Pickerel, που σύντομα αντικαταστάθηκε από τον Barrett Martin (REM, Mad Season, Queens of the Stoneage, Walking Papers). Κι ενώ τις σχέσεις των μελών της μπάντας δε μπορείς να τις πεις εύκολα αγαστές, για πολλούς και διάφορους λόγους, οι Trees ηχογράφησαν τέσσερα άλμπουμ και αρκετά singles για τις κοιτίδες του grunge δισκογραφικές εταιρείες Sub Pop και SST, πριν συνεχίσουν στην πολυεθνική Epic, που ανήκε στη Sony Records. Σε αυτήν την ετικέτα κυκλοφόρησαν και το “Dust”, που τώρα επανακυκλοφορεί σε ένα δελεαστικό πακέτο.

Ο δίσκος αυτός είχε μια αισθητή διαφορά από τους προηγούμενους: ήταν πιο αβίαστα προσαρμοσμένος στα grunge δεδομένα της εποχής, φανερώνοντας πιο απροκάλυπτα τις επιρροές του κινήματος με το οποίο (μάλλον ακούσια) είχαν συνδεθεί. Άλλωστε, δεν ήταν καθόλου εύκολο να εξαιρεθούν από την επικρατούσα τότε αντίληψη «Είσαι από το Seattle, είσαι grunge». Κατά βάση, ο δίσκος αν και ήταν «σκληρός», είχε εμφανείς folk και blues επιρροές, ακόμα και classic rock στοιχεία στη δομή των τραγουδιών (όπως και ολίγη από mellotron), αλλά κατέληγε να ακούγεται απολύτως επίκαιρος. Με άλλα λόγια, ήταν σχεδόν τόσο σκληρός, όσο ο προηγούμενος “Sweet Oblivion”, αλλά λίγο διαφορετικός από αυτόν. Πώς τον είπαμε τον πατριώτη τον παραγωγό; Μαζί με τον κύριο Δρακούλια, βάλτε και τον υπεύθυνο για το mixing Andy Wallace (Nirvana, Jeff Buckley, White Zombie) και τότε κάθε σχετική απορία θα έχει λυθεί. Βέβαια, προς την κατεύθυνση αυτή αξίζει να σημειωθούν και οι συμμετέχοντες Benmont Tench (Tom Petty & The Heartbreakers) και Mike McCready (Pearl Jam), ο οποίος βοηθά σημαντικά στο να ακουστεί ξεχωριστό το "Dying Days". Όσοι αγάπησαν τους Screaming Trees για την αρχικά εμμονική και ακολούθως διακριτική, αλλά εμφανή, ερωτική σχέση τους με την ψυχεδέλεια, ενθουσιάστηκαν με το εισαγωγικό “Halo of Ashes”,όπου δεσπόζει το ηλεκτρικό σιτάρ του Garry Lee Conner και το καταληκτικό drone του “Gospel Plow”. Το επιτυχημένο single “All I Know” εξακολουθεί να θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα τραγούδια τους, ενώ το “Witness” βάδισε από κοντά στα χνάρια του, όπως και το όμορφο “Sworn and Broken”. Ακόμα και οι λιγότερο προβεβλημένες στιγμές του, μπορούν να κερδίσουν τον ακροατή. Ανάμεσά τους βάλτε τις “Dime Western” με τις ανατολίτικες επιρροές και “Traveler” με κιθάρα και φλάουτο που συνθέτουν την πιο ταξιδιάρικη στιγμή του δίσκου.

Το άλμπουμ αυτό επανακυκλοφορεί από την HNE Recordings ως διπλό. Ο πρώτος δίσκος περιλαμβάνει αυτούσιο το αυθεντικό “Dust” και ο δεύτερος, μεταξύ άλλων, διάφορα επιπλέον τραγούδια, όπως το “Wasted Time” και το εξαιρετικό “Silver Tongue” που δεν περιλαμβάνονταν στο άλμπουμ και ήταν B-Sides του “All I Know”, αλλά και ζωντανές ηχογραφήσεις των “Butterfly” και “Dollar Bill” που ήταν B-Sides του “Sworn and Broken”. Επίσης, έχει την εκδοχή του “Darkness Darkness” που υπήρχε στο σάουντρακ της ταινίας “True Lies”, τη στούντιο ηχογράφηση του “Morning Dew” (Tim Rose), αλλά και διασκευές των “Freedom” (Buffalo) και “Working Class Hero” (John Lennon). Στο δε βιβλιαράκι θα βρείτε σημειώσεις του τότε υπεύθυνου τύπου της μπάντας Matt Reynolds (Savage Gringo), αξιοσημείωτα γεγονότα από όλη την πορεία της μπάντας, όπως και σπάνιες φωτογραφίες.
Ακούγοντας το “Dust” σήμερα, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι έχουν περάσει είκοσι ένα χρόνια από την αρχική κυκλοφορία του.

Συνεχίζοντας όμως την ακρόαση με τον επιπλέον συνοδευτικό του δίσκο, δε δυσκολεύεσαι να καταλάβεις καθόλου γιατί η μουσική των Screaming Trees άντεξε στο πέρασμα του χρόνου.

Read 579 times