JOE VOLK + NAIARE - Primitive Energetics (Glitterhouse Record/2020)

Sunday, 24 May 2020 10:38

Ανήκω σε κείνους που ΑΝ κολλήσουν με έναν καλλιτέχνη, μια μπάντα ή οτιδήποτε άλλο που υπερτερεί και έχει κάτι να μου δώσει, μπορεί και να ακολουθήσω χωρίς όρια, δεσμεύσεις ή διακανονισμούς.
Απλά συμβαίνει. Αυτό τότε σημαίνει πως το αντικείμενο τής προσοχής μου την αξίζει και με το παραπάνω.

Γράφει  η Eleni Liverakou Eriksson (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Ο JOE VOLK είναι ένας από αυτούς και χωρίς να έχει ρίξει υποψία προδοσίας από τη μουσική του πλευρά με έχει κερδίσει αρκετά χρόνια τώρα (και δίχως να το ξέρει).
Το 'Primitive Energetics' είναι το καινούργιο άλμπουμ των Joe Volk + Naiare.
Μέσα στην μπάντα συμμετέχουν και οι Thys Bucher (drums) και Jürg Schmidhauser (bass).
Δεν πρέπει όμως να ξεχάσω να αναφέρω και τον psychedelic noise κιθαρίστα Thomas Fahrni ο οποίος έχει δουλέψει από πολύ κοντά με την μπάντα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την προσφορά του σε αρκετά μέρη κομματιών του 'Primitive Energetics'.Το παλιό γνωμικό "δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι" παίρνει μια μορφή πραγματικότητας εδώ. Οι καλλιτέχνες που συνεισφέρουν επίσης εδώ είναι άξιοι αναφοράς μιας και με αρκετούς από αυτούς έχουμε δεθεί μουσικά για πάρα πολλά χρόνια.
Jim Barr (Portishead), Urs Heer (Noijzu), Mark Ophidian (US), Mario Batkovic (Invada), Thomas Martin Nutt (Japan), Charles Wagner (Young Blood Brass Band), Julian Sartorius (CH), Matt Williams (BEAK>), Thomas Schmidiger (CH) and Ben Salisbury (UK).

Οκτώ κομμάτια μουσικής λεπτότητας με άπλετο αέρα. Ακουστικά, με το μεγαλύτερο βάρος βέβαια να πέφτει στις κιθάρες και στα ηλεκτρονικά στοιχεία.
Το ΄Individuation΄ θα μπορούσε κάποιος να πει πως είναι ένα "second part" του Roads των Portishead και μάλιστα χωρίς να χαλάει την ατμόσφαιρα η απουσία της γλυκύτατης Beth Gibbons. Αυτό μάλλον σημαίνει ότι ο JOE VOLK έχει δυνατό εκτόπισμα.

"Έχασα τον εαυτό μου σε αυτά τα τραγούδια κατά τη διαδικασία δημιουργίας αυτού του δίσκου και δεν ήταν εύκολη η γέννηση του. Ωστόσο, κάρφωσα το όραμα αυτό ανάμεσα στα μάτια μου. Είμαι περήφανος για το τελικό αποτέλεσμα. Ελπίζουμε πραγματικά ότι όποιος ακούσει αυτόν τον δίσκο θα χαρεί και θα πάρει κάτι από αυτό, σε κάποιο επίπεδο. Η μουσική είναι ένα απίστευτο πράγμα. Το να φέρεις συναισθήματα, ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα από την καρδιά σου και τη φαντασία σου, και να μπορείς να τους δώσεις τη ζωή και τη φόρμα σε τέτοια μορφή είναι καθαρή μαγεία", λέει ο Joe Volk.Ο JOE VOLK είναι ένας πολύ συναισθηματικός καλλιτέχνης. Δρα "υπογείως" χωρίς να δημιουργεί φασαρία γύρω από το όνομα του.
Ίσως κάποιοι παρόλα αυτά να γνωρίζετε την παρουσία του στο ακραίο hard rock συγκρότημα Gonga αλλά κι ακόμα περισσότερο στους Crippled Black Phoenix σαν στιχουργός και τραγουδιστής για πολλά χρόνια αλλά και άλμπουμ.
(Μετά από μια μακρά πορεία και αναγνώριση έπεσε η βόμβα στους CBP και πάνω από τα μισά μέλη της κολεκτίβας αποχώρησαν.)
Κανείς δεν χάνετε και όλοι οι αποχωρήσαντες μουσικοί συνεχίζουν να δισκογραφούν.
 
Ο VOLK όμως δεν σταματά. Κάνει συνέχεια πράγματα που ίσως διαφεύγουν της προσοχής μας. Κυκλοφορεί ένα EP 12 "split, με την ιαπωνική πειραματική μπάντα BORIS, κάνει solo album. Συνθέτει. Γράφει υλικό για ανεξάρτητες ευρωπαϊκές και βρετανικές ταινίες μικρού μήκους. Έχει χρησιμοποιήσει το υλικό του για το BBC, το HBO και έχει συμβάλει μουσικά στο National Geographic και σε ντοκιμαντέρ.
Ο άνθρωπος αυτός έχει μάλλον 2 σκοπούς στη ζωή του και σε αυτούς έχει συγκεντρωθεί. Στην οικογένεια του και στην μουσική του και από ότι φαίνεται τα καταφέρνει υπέροχα και στα δυο.

Αυτοσκοπός, αυτοσυγκέντρωση, αυτονομία... όλα αυτά που μπορούν να κάνουν τη μουσική διαδρομή του JOE VOLK... αυτάρκη! Μπορεί και όχι.
 
 
 
 
 
Read 451 times