SIVERT HØYEM – Lioness (Hektor Grammofon)

Tuesday, 12 April 2016 11:49

“The night is my favorite time of day...” (“Silences”)

Όταν θες να δώσεις χρώμα στην νύχτα σου, μια αίσθηση ζεστασιάς και λυρισμού ξέρεις που να απευθυνθείς? Έλα να σου πω τι να βάλεις να ακούσεις. Επιβάλλεται Sivert Høyem, ασφαλώς και σχεδόν πάντα. Ακόμα περισσότερο όμως με το “Lioness” θα νιώσεις αυτή την πτήση προς τη Νορβηγία. (To άλμπουμ κυκλοφόρησε Γενάρη, μέσα στην καρδιά του χειμώνα) Τι κι αν είναι άνοιξη θεωρητικά εδώ πάνω στο βορρά, (όπου και γίνεται η παρουσίαση) θα αναριγήσεις έτσι κι αλλιώς και από τις χαμηλές (ακόμα) θερμοκρασίες όσο και από την μοναδικότητα της φωνής του Sivert.

Διαβάζοντας για τις συναυλίες του Høyem στην Ελλάδα σε λίγες ημέρες, μια απίστευτη νοσταλγία με έπιασε κοιτώ έξω από το παράθυρο με το φεγγάρι μια φλούδα να έχει απομείνει και να κοιτά την Νορβηγική δύση κάνοντας με να συνειδητοποιήσω γιατί αυτή η στεγνή μα καθ' όλα ζεστή φιγούρα του Sivert είναι τόσο επιβλητική και σταθερή στο πέρασμα των χρόνων. Γιατί έχει βρει ακριβώς το σωστό μονοπάτι και βαδίζει σχεδόν βασανιστικά στα έγκατα της ψυχή σου. Το κάνει βέβαια χρόνια τώρα. Τι με το 6 προσωπικό του άλμπουμ, τι με τους The Volunteers τι με τους πολυαγαπημένους MADRUGADA – μπάντα του αρκετά χρόνια πίσω στο παρελθόν. Το χαρακτηριστικό νωχελικό blues alt rock ρεύμα θα σε παρασύρει και εδώ. Δεν είναι τυχαίο ότι το πιο φανατικό κοινό του δεν μπορεί να είναι άλλο από Ελληνικό. Σε ταχύτατο χρονικό διάστημα οι συναυλίες του είναι sold out, ο Sivert προσθέτει πάντα ημερομηνίες και η σχέση μεταξύ του ιδίου και του κοινού του είναι μοναδικές. Αγαπώ τις μελωδίες του, την αγάπη που βγάζει, τις νύχτες μου που τις κάνει πιο μελοδραματικές και τους δίνει την αξία που τους αρμόζει. Η ομορφιά αυτή συμπληρώνεται από ένα κράμα μουσικών οργάνων. Κιθάρες ηλεκτρικές – ακουστικές, βιολί, τσέλο, βιόλα, κλαρινέτο, πιάνο κ.α. Το “Lioness” είναι αυθεντικό Sivert Høyem δημιούργημα. Θα το αναγνωρίσεις αμέσως. Στα 10 κομμάτια που εμπεριέχονται στο άλμπουμ θα τα νιώσεις στην ψυχή σου. Η blues βαρύτονη χροιά της φωνής του γάντζος που τραβά το πέπλο της νύχτας να σε σκεπάσει για να σε ζεστάνει. Όλα αφορούν εκείνες. Την νύχτα σε όλο της το μεγαλείο και τις ψυχές που πιστά ακολουθούν σχεδόν υπνωτισμένες. Δεν είναι να απορείς με αυτή την γνήσια, καθάρια αισθαντικότητα του. Παιδί μεγαλωμένο στην Βόρεια Νορβηγία δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει το ταπεραμέντο του Μεσογειακού λαού ούτε και την ψυχοσύνθεση του. Το παρελθόν του Sivert στην δισκογραφία έχει αποδειχτεί τόσο στους στίχους όσο και στην μουσική ότι έχει ντυθεί από πυκνό σκοτάδι. Στο “Lioness” υπάρχει μια αχτίδα φωτός που σε οδηγεί γλυκά σε πιο ζεστές μελωδίες. Η πολλαπλή ακρόαση του άλμπουμ (και φυσικά όχι για να το εμπεδώσω, αλλά για να το απολαύσω) με οδηγεί μελωδικά στο παρελθόν, στους Madrugada. Και δεν θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς. Ο Høyem για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πιστός εργάτης της μουσικής. Ένας τραγουδοποιός που κοσμεί με ταλέντο, μουσική πείρα και κάθε λεπτομέρεια τα δημιουργήματα του. Η υπέροχη παραγωγή του άλμπουμ αποκαλύπτει στο πλείστον όλα τα παραπάνω.

Να αναφερθώ και στα κομμάτια? Τι να πω που να μην φανεί τουλάχιστον λίγο... “Sleepwalking man” - “Lioness” - “My Thieving Heart” με την κα-τα-πλη-κτι-κή Marie Munroe, “The Riviera Of Hades” ή το τελικό χτύπημα με το “Silences”. Όχι δεν θα ξεχωρίσω. Όλα είναι ένα προς ένα αριστουργήματα και ανήκουν στο μωσαϊκό του Sivert. Δεν θέλω να ξέρω την συνταγή σου, την τεχνική σου...θέλω να “ζωγραφίζεις”, να πλάθεις, να κοσμείς και εγώ θα είμαι εκεί σε μια γωνιά να σε παρακολουθώ ευλαβικά και να σώζω μέσα μου τον κάθε ψίθυρο της μαγικής φωνής σου ώσπου να μπορώ να δω ξεκάθαρα στην απόλυτη νύχτα σου.

Read 223 times