KNIFEWORLD – Bottled Out Of Eden (InsideOut Music)

Wednesday, 06 July 2016 11:33

|...Μια νύχτα μας περιμένει όλους...|

 

Υπάρχουν 3 κατηγορίες συγκροτημάτων – και γραφιάδων σαν μερικούς από μας δηλαδή – που καλύπτουν την ενημέρωση – καλώς ή κακώς – όλων αυτών που συμβαίνουν στην μουσική... ή περίπου. Τα συγκροτήματα / καλλιτέχνες που είναι χμμμ, μέτρια ή αδιάφορα και γράφουμε λιγάκι περισσότερα ή πιο αναλυτικά ή και τα αγνοούμε κιόλας, εκείνοι που είναι καλοί και γράφουμε σχετικά νορμάλ και εκείνοι... οι άλλοι που είναι απίστευτοι, αρκετά καλοί ρε παιδί μου, ιδιόμορφοι, μοναδικοί, το κάτι άλλο και ή που γράφουμε τον ακατέβατο (σαν και μένα δηλαδή!) ή που η μουσική τους είναι τόσο “ομιλητική” από μόνη της που δεν χρειάζεται πρόσθετα συντηρητικά.
Το “Bottled Out Of Eden” λοιπόν είναι ένα από αυτά τα άλμπουμ και οι KNIFEWORLD η οκταμελής Βρετανική παρέα ήρθαν λοιπόν με αυτό το Brit Pop δημιούργημα να με κάνουν να σπάσω το κατεστημένο χρόνων γραφής μου και να πω...ΝΑΙ. Είναι κάτι που δεν θα χρειαστεί να κολυμπήσει σε πολλές λέξεις και περιγραφές για να τραβήξει παραπάνω βλέμματα. Το μόνο που αρκεί είναι μια εμπεριστατωμένη περιγραφή σαν ενημερωτικό δελτίο απλά για να προσανατολίσει τον ακροατή.

Πως να το χαρακτηρίσω λοιπόν... ας πω πως συλλέγει στοιχεία από όλο το μουσικό φάσμα – αφαιρώ το Metal και τα παρεμφερή σε αυτού είδη – και επιμένω στα Rock, Jazz, Fusion, Pop, Groovie, Psychedelic ακουστικά σήματα που μου στέλνουν και όπως μάλλον πολύ σωστά δηλώνουν οι ίδιοι ότι αντιπροσωπεύουν κάτι σαν... Delirious Psychedelic Pop, ναι αυτό είναι ακριβώς. Ένα αρκετά γεμάτο άλμπουμ 11 κομματιών με θεματολογία την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων, τον πόνο, την ελπίδα.

Ο Kavus Torabi με έναν περίτεχνο και μοναδικά εκφραστικό τρόπο περνάει μέσω της γραφής των συνθέσεων τα συναισθηματικά εκείνα μηνύματα χωρίς όμως να κάνει την ακουστική του “Bottled Out Of Eden”, βαριά ή μονότονη. Αντιθέτως κάθε κομμάτι έχει μια εξέχουσα θέση και ιδιαιτερότητα. Η μετάβαση αυτή από τον αποχωρισμό στην συνειδητοποίηση γίνεται μέσω πολύπλοκων και σύνθετων κομματιών. Γεννιούνται ψυχεδελικές ομορφιές και αναπτύσσονται μελωδίες ικανές να εξαϋλώσουν το σκοτάδι. Μοναδικός τρόπος όντως!

Ξερά beats, μελωδικά riffs, ασυνέπειες και ξαφνιάσματα, γυρίσματα και απρόβλεπτες εξελίξεις... ναι αυτό είναι ο ορισμός του Progressive... και η ακριβή σημασία της λέξης! Την παράσταση ασφαλώς την κλέβουν τα πνευστά που δίνουν άλλη διάσταση στον ήχο.

Εμπλέκονται πολλά από αυτά μεταξύ τους οδηγώντας σε, σε ένα παραλήρημα. Φαγκότο, άλτο σαξόφωνο, κλαρινέτο, βαρύτονο σαξόφωνο. Η ποπ κουλτούρα, η γκριζίλα της Βρετανίας και τα ιδιαίτερα τέκνα της σε ένα μοναδικό – αλλά όχι εύκολο – άκουσμα. Επιστροφή στις παλιές καλές μελαγχολικές στιγμές του Morrissey.

Δεξιοτεχνία, αρμονία, μελωδίες, ήπιοι ρυθμοί, από τους KNIFEWORLD που έχουν ένα καθόλα αξιοπρεπέστατο δισκογραφικό παρελθόν (Buried Alone – Tales Of Crushing Defeat – 2009 και The Unravelling - 2014). "Ουκ εν τω πολλώ το ευ", άλλωστε...

Τα θαυματουργά παιδιά είναι:
Kavus Torabi (guitar, vocals)
Melanie Woods (vocals, percussion)
Emmett Elvin (keyboards, vocals)
Charlie Cawood (bass)
Ben Woollacott (drums)
Chloe Herington (bassoon, alto saxophones and vocals)
Josh Perl (alto saxophone, clarinet and vocals)
Oliver Sellwood (baritone saxophone)

Στο 50 λεπτών άλμπουμ μπορείς να συναντήσεις τα πάντα. Σαν high light του “Bottled Out Of Eden” μπορεί να χαρακτηριστεί το ατμοσφαιρικότατο, περίεργο και προοδευτικό “I Must Set Fire To Your Portrait”. Εντάξει χαλαρά μπορεί κάποιος γνώστης της μπάντας και της δισκογραφίας τους να υποψιαστεί ότι αγγίζουν στα όρια μιας άλλης πιο πειραματικής διάστασης. Ήδη με αυτήν την τελευταία τους κυκλοφορία περνούν σε ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας και ποικιλομορφίας.

Σου δίνετε η ευκαιρία να ακούσεις ένα υπέροχο άλμπουμ που λαμβάνει χώρα το 2016, ΚΑΝΕ ΤΟ!

Read 162 times