CHRISTINE OWMAN – When On Fire (Glitterhouse Records)

Friday, 21 October 2016 15:47

...Mark Lanegan was here...

Και μιας και γραπωθήκατε οικειοθελώς (όπως και εγώ) στην αναφορά του ονόματος του αλλά και με την συμμετοχή του στο νέο άλμπουμ της CHRISTINE OWMAN πάμε να δούμε γιατί πρέπει ίσως και να ασχοληθούμε με αυτό το ιδιαίτερο “When On Fire”.
Η Glitterhouse Records πάλι μπροστά μου με ένα όμορφο, κομψό και λεπτεπίλεπτο δημιούργημα σε έκθεση.
Το δε cover του άλμπουμ πραγματικό κόσμημα.

Δεν έχει να κάνει με Metal και τα περίγυρα του είδη αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που μπορούν να υποκύψουν στην φωνή μιας αιθέριας ύπαρξης σαν αυτή της Christine. Ότι καταλληλότερο για τον πιο γκρίζο και μουντό μήνα που έρχεται σύντομα. Ο Νοέμβρης βρήκε το μουσικό του ταίρι στην μουσική και στους στίχους της Christine.

Το κορίτσι αυτό κατά τα λεγόμενα της, άρχισε να τραγουδά πριν μιλήσει, να γράφει μουσική πριν παίξει, και σε ηλικία μόλις 5 ετών έπαιζε τσέλο. (!)
Οι επιρροές της και τα γούστα της πατούν πάνω σε post rock, psychedelic rock, grunge rock, classical music, punk, new wave και electronic μονοπάτια.
Massive Attack, Tricky, Depeche Mode, GusGus και Röyksopp είναι λίγα από τα σχήματα που σίγουρα έχουν θεριέψει το ανήσυχο μυαλό της.
Το ηλεκτρονικό στοιχείο πρωταγωνιστεί και ξετρυπώνεται από όλα τα κομμάτια.

Το ύφος και στυλ τελευταία είναι πολύ trendy στη Σουηδία ίσως γιατί δένει απόλυτα με την σκοτεινιά, την καταχνιά και την υποτονικότατη ατμόσφαιρα γενικότερα.
Οι ονειρικοί ήχοι συνδυάζονται όμορφα με κάποιες φασαριόζικες παραμορφωτικές στιγμές εδώ και εκεί. Το τσέλο φροντίζει για αυτό.
Η φωνή της θαρρείς και βγαίνει από τα έγκατα της γης και πετάει σαν αερικό στα σύννεφα. Αυτή την αίσθηση σου αφήνει, ότι πολύ απλά δεν πατά στην γη.
Ένα ξωτικό που γράφει τις ιστορίες του και τις αφηγείται μέσω της ταξιδιάρικης φωνής του. Η ηχώ δίπλα του συνέχεια.

Ιστορίες που ποτέ δεν έγιναν παρελθόν αφού η θεματολογία αφορά άμεσα την Σκανδιναβική ψυχοσύνθεση. Όνειρα, φόβοι, εφιάλτες, η μοναξιά της ψυχής και η πνευματική αρρώστια που όμως περνούν με μια δύναμη ελπίδας σκορπίζοντας στον αέρα μια αίσθηση αισιοδοξίας.
Η Owman έχει την δυνατότητα και μπορεί με την απόκοσμη φωνή της να σε υπνωτίσει και να σε παρασύρει στα πιο πνιγηρά και σκοτεινά μονοπάτια της, να νιώσεις τον φόβο αλλά και την ομορφιά που προσφέρει ταυτόχρονα.
Σε ένα περιβάλλον που έρχεται αντιμέτωπο με αντιθέσεις, την πραγματικότητα και το όνειρο. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να μην βρεθούν μέσα σε όλα αυτά και κάποια άλλα πλάσματα που κάνουν το When On Fire να ηχεί μαγικό.
Κάποια μουσικά λεπτά από τη ζωή του ο Mark Lanegan τα μοιράστηκε μαζί της (ξανά) και που ήδη ακούγεται στο πρώτο της single και ομώνυμο When On Fire.
Επίσης οι SoKo, Karolina Engdahl, και Erika Rosén. B-side συνεργασία με τον Neil Keener (μπάσο) των Wovenhand.

Σε κάτι λιγότερο από μήνα κυκλοφορεί επίσημα το άλμπουμ της Owman και σε προσκαλεί σε αυτή την σε άγνωστη πορεία ταξίδι της. Θα τολμήσεις?
Εν τω μεταξύ μια σειρά συναυλιών έχει προγραμματιστεί με μια live band που αποτελείτε από τους Magnus Sveningsson (The Cardigans) στο μπάσο, Andréas Almqvist (Vånna Inget) στα τύμπανα, Erika Rosén στην κιθάρα και η ίδια η Christine Owman με κιθάρα, τσέλο και τα αέρινα φωνητικά της.

Μια αιθέρια, σκοτεινή, ατμοσφαιρική γλυκόπικρη ιστορία έχει μόλις καταγραφεί.

Γίνε ο ακουστικός της μάρτυρας.

 

Read 617 times