AMARAL – Nocturnal (Superball Music)

Saturday, 14 January 2017 15:45

Μουσικές όμορφες με συναίσθημα, τεχνική, ουσία, φωνητικά αγγελικά, συνεργασίες που αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο κείμενο που ακολουθεί και γιατί είναι – χρόνια τώρα – η κορυφή στα Ισπανικά charts...

Το ότι θα έκανα παρουσίαση σε ένα Pop Rock album που έρχεται από την Ισπανία (Ισπανόφωνα τραγούδια όλα) και θα μου κέντριζε το ενδιαφέρον, άντε να το πω... ότι θα μου άρεσε κιόλας, εεε ναι είναι λιγάκι περίεργο (για να μην πω παράδοξο) τουλάχιστον όσοι με ξέρουν καταλαβαίνουν τι εννοώ.
Πάμε όμως από την αρχή να γνωρίσουμε μαζί τους Amaral αφού και εγώ μόλις έκανα την πρώτη μου επαφή με τούτους με το άλμπουμ τους Nocturnal που βγαίνει τώρα τον Γενάρη σε παγκόσμια επίσημη κυκλοφορία.

Η ιστορία ξεκινάει κάπου πίσω στο 1997 στη Zaragoza της Ισπανίας. Οι Amaral αποτελούνται από την Eva Amaral στα φωνητικά και κιθάρα και τον Juan Aguirre στις κιθάρες.
(Κοίτα που όσο ακούω σαν να μου έρχεται στο μυαλό κάποιες στιγμές το ντουέτο το Ελληνικό που είχαμε και εμείς τους Antique. Σε κάποια κομμάτια ...και πολύ λίγα, η χροιά της φωνής της Eva, μου κάνει κάτι σαν Έλενα...)
Υπογράφουν στην ΕΜΙ και σε 5 χρόνια έχουν σπάσει τα charts, Το 2002 φτάνουν στο Νr 1 του Ισπανικού chart με το Estrella de Mar και τα τραγούδια τους παίζονται συνέχεια στα ραδιόφωνα τους.

Συνεχίζουν να κυκλοφορούν άλμπουμ που τους οδηγούν και αυτά στην κορυφή, κάνοντας τους ακόμα πιο γνωστούς και έξω από την πατρίδα τους.
(Έχω φτάσει στα μέσα του άλμπουμ και έχει ευχαριστηθεί το αυτί μου πολύ όμορφες mainsteam μελωδίες που άλλοτε ροκάρουν πιο σκληρά και άλλοτε σε ρίχνουν σε ένα ρομαντικό στρώμα.)
Το 2009 κυκλοφορούν το La Barrera del Sonido ένα live album το οποίο γράφουν ζωντανά από συναυλία τους στη Μαδρίτη μπροστά σε 25.000 κοινό. Μια χαρά!
Το 2011 το Hacia Lo Salvaje τους ωθεί ακόμα πιο ψηλά και ο ήχος τους σκληραίνει πιο πολύ.

 

Το Nocturnal έρχεται τώρα 6 χρόνια από την προηγούμενη κυκλοφορία τους με πιο alternative και speedάτους ήχους χωρίς όμως να χάνουν σε συναίσθημα. (Δεν καταλαβαίνω Ισπανικά παρά κάποιες λέξεις).
Ακούγοντας τους Amaral αισθάνθηκα την ένταση και την αμεσότητα που είχαν οι Σουηδοί ΚΕΝΤ(πάνε και αυτοί...) σε αυτό το μουσικό επίπεδο και ύφος κινούνται. Μόνο που οι ΚΕΝΤ το δούλεψαν στο Αγγλικό και έτσι κέρδισαν φανατικούς από όλο τον κόσμο. Οι Amaral επεκτείνονται αλλά δεν ξέρω μέχρι που μπορούν να τα καταφέρουν. Κακά τα ψέματα, αν η μουσική πορώνει αλλά περιορίζει λόγω γλώσσας, αργά η γρήγορα θα στρατοπεδεύσει κάπου στα σίγουρα.
Η Eva (αναφέρει το info sheet) είναι μια από τις καλύτερες φωνές που πέρασαν ποτέ από την Ισπανία και δεν έχω απολύτως κανένα λόγο να διαφωνήσω. Ο κορίτσαρος έχει φωνή κρύσταλλο, αισθαντική και άμεση.
Από την άλλη οι κιθάρες του Juan Aguirre καίνε καρδιές. Αχ, Ισπανία... τίποτα λιγότερο από αισθήσεις.

Η Superball Music βγάζει (σε παγκόσμια κυκλοφορία) το Nocturnal (Special Edition) σε 2cd, το πρώτο μέρος είναι το Nocturnal (το κυρίως άλμπουμ) που αν αυτό αντιπροσωπεύει το δειλινό, το δεύτερο cd το Nocturnal Solar Sessions έρχεται να φέρει την φωτεινή αυγή.
Το Nocturnal Solar Sessions είναι ένα bonus cd με την ακουστική έκδοση του κυρίως άλμπουμ. Eκεί θα ακούσεις πολλά έγχορδα και θα αισθανθείς την μουσική κουλτούρα της Ισπανίας στον τρόπο εκτέλεσης. Παραδοσιακά στοιχεία και Latin αναφορές σου θυμίζουν από που έρχονται.
Όλη η έκδοση είναι μια χορταστική μουσική κατάσταση αφού στο 1cd έχουμε 14 κομμάτια και στο 2cd 13.

Οι μουσικές έχουν τις αυξομειώσεις τους, mid tempo, γρήγορα και μπαλάντες.
Καθαρά φωνητικά, κιθάρες και ηλεκτρονικοί ήχοι υπέροχα δεμένα όλα. Αναμφίβολα σούπερ επαγγελματική δουλειά.
Να κάνω και μια αναφορά στη δισκογραφία τους έτσι για το ψάξιμο.

Amaral (1998)
Una pequeña parte del mundo (2000)
Estrella de mar (2002)
Pájaros en la cabeza (2005)
El comienzo del big bang (Live DVD Palau Sant Jordi in Barcelona 15. September 2005) Gato negro, dragón rojo (2008)
La Barrera del Sonido (Live DVD Palacio de los Deportes in Madrid 30. Oktober 2009) Hacia lo salvaje (2011)
Nocturnal (2015 στην Ισπανία και 2017 international release)

 

Αυτό όμως που θα αφήσω για το τέλος έτσι σαν έκπληξη είναι οι συνεργασίες που έχουν κάνει κατά καιρούς με μουσικούς όπως...

Tony Beard (Mike Oldfield, Mick Jagger) - drums
Danny Cummings (Mark Knopfler,Bryan Adams) – percussion
Melvin Duffyel (Robbie Williams, Sting) - pedal steel guitar
Russell Milton (The Waterboys) – bass
Moby στο single Escapar (Slipping Away)
Danny Shogger (George Michael, Paul McCartney) - keyboards
Antonio Escobar - programming
και αρκετούς άλλους από την πατρίδα τους.

Ο επίλογος μου δεν θα έχει τίποτα άλλο από την προτροπή μου να το ακούσετε, να το χαρείτε και με κάποιο τρόπο να το αποκτήσετε. Ένα υπέροχο καλλιτεχνικό άλμπουμ από την αισθαντική Ισπανία και τους Amaral.

Websites:
https://www.facebook.com/amaraloficial/

http://www.amaral.es/

https://twitter.com/amaraloficial

https://www.youtube.com/channel/UCUsV2M9DANOSAWM49OKpwrA

Read 248 times