MICK HARVEY - Intoxicated Women (Mute Records)

Tuesday, 14 February 2017 17:10

...Οι μεγάλες περιπέτειες προσμένουν εκείνους που είναι πρόθυμοι να στρίψουν στη γωνία...

O Mick Harvey είναι ένας από αυτούς που δεν αφήνουν ευκαιρία ζωής να χαραμιστεί.

Οι μουσική του σταδιοδρομία έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές και το χαρακτηριστικό ύφος Birthday Party και Bad Seeds έχει αφήσει λάτρεις και φανατικούς μόνο στο πέρασμα του.
Τα χρόνια όμως πέρασαν και μαζί με αυτά σέρνονται πολλές δισκογραφικές δημιουργίες που κάνουν τον Αυστραλό ακόμα πιο διάσημο και αγαπητό. Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το Intoxicated Women που δεν είναι τίποτα άλλο από μια ωδή στην γυναικεία ύπαρξη. Τραγούδια μεθυστικά, απαλά, μελωδικά, γεμάτα πάθος και λυρισμό.

Είναι το 4 μέρος και τελευταίο της θεματολογίας που ο Mick άνοιξε. 20 χρόνια μετά και ο κύκλος αυτός κλείνει. Ο Serge Gainsbourg δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ πως ίσως ο πιο φανατικός ακόλουθος, οπαδός και αναγνώστης του θα μετέφραζε τα ποιήματα του στα Αγγλικά από τα Γαλλικά και θα τα έκανε τραγούδια συνοδευόμενα από Brit-Pop ρυθμούς άλλοτε ρυθμικά και ροκ άλλοτε πιο μελό και γλυκά αλλά πάνω από όλα με το χαρακτηριστικό ύφος του Mick.

Πέρασε πολύς καιρός από τότε που τα αγαπημένα κορίτσια του Serge, France Galle, Juliette Greco και Brigitte Bardot έβαζαν σάρκα και οστά στα τραγούδια / ποιήματα του. Το Intoxicated Women είναι γεμάτο με ήχους παρμένους από τη δεκαετία του ΄60. Ο ρομαντισμός και ο αισθησιασμός, ο έρωτας και η εξάρτηση είναι όλα μια πλημμύρα που απλώνεται σε 15 κομμάτια. Και εδώ η γυναικεία παρουσία / φωνή βρίσκεται στο απόγειο της. Θα ακούσεις την υπέροχη Γερμανίδα ντίβα Andrea Schroeder να ερμηνεύει το πασίγνωστο Je T’aime… (Moi non plus) αλλά εδώ στα Γερμανικά Ich Liebe Dich… (Ich Dich Auch Nicht) και πραγματικά αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε να βρεθεί καταλληλότερη φωνή για να χρωματίσει αυτές τις νότες. Η Andrea είναι μια απίστευτη καλλιτέχνης και πολύ αγαπημένη μου αρκετά χρόνια τώρα. Θα την συναντήσουμε ξανά στα God Smokes Havanas και Striptease. Επίσης άλλες γυναικείες φιγούρες που νυχτοπερπατούν στο άλμπουμ του σαν την Channthy Kak (Cambodian Space Project), τις Αυστραλέζες Xanthe Waite (Terry, Primo), Sophia Brous, Lyndelle-Jayne Spruyt και Jess Ribeiro (απίστευτη φωνή!) κάνουν νομίζω τις στιγμές πολύ ιδιαίτερες, μυστηριακές και γεμάτες υποσχέσεις. Σε ένα ύφος The B-52's (New Wave, Art Rock μπάντα από την Αμερική που τα πρώτα του τραγούδια ακούστηκαν το 1976) εμφανίζεται στο Baby Teeth – Wolfy Teeth και ο γιος του Harvey, Solomon.

H πιο ίσως μελοδραματική στιγμή του άλμπουμ είναι το Lost Loves που ο Harvey ερμηνεύει μόνος του.
Το Intoxicated Women είναι για απόλαυση στην κυριολεξία. Χαμηλός φωτισμός, διαλεχτή παρέα (επιτρεπόμενο όριο 2 άτομα... ή εξαρτάται κιόλας τις διαθέσεις και τις προοπτικές που ανοίγονται στη...νύχτα!). Ποτό, τσιγάρο, βαριά αρώματα που μεθούν τις αισθήσεις και σου ανοίγουν το δρόμο για περιπέτειες. Εκείνες που δεν τελειώνουν αν δεν εμφανιστούν οι πρώτες πρωινές ώρες.

Ο Mick Harvey είναι μια “κλάση” από μόνος του όπως και κάποιοι άλλοι λίγοι που είναι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό.
Έτσι αν είσαι επιρρεπής και μαγεύεσαι από φωνές και μουσικές όπως των: Tindersticks και Stuart Staples, Pulp και Jarvis Cocker, Matt Elliott, Nick Cave and the Bad Seeds, And Also the Trees, Yann Tiersen, Chris Eckman, Cousteau και Liam McKahey ακόμα και Scott Walker μείνε σίγουρος πως άλλο ένα διαμαντάκι πρέπει να μπει στη δισκοθήκη σου.

Υπέροχο!

http://www.mickharvey.com/

https://play.spotify.com/album/3lv5AxsOmqps52pjbSXjaQ

https://www.facebook.com/mickharvey4ever/

https://en.wikipedia.org/wiki/Serge_Gainsbourg

 

Read 225 times