«Ο παππούς τους έπρεπε να κατεβεί στο υπέδαφος για να αναπνεύσει καθαρό αέρα και να έχει μια φυσιολογική μέρα, τόσο παρανοϊκές στην επιφάνεια του εδάφους ήταν οι ημέρες στην εποχή του κόβιντ».

Χωρία συνέντευξης και αναμνήσεις από τον Χρήστο Αναστόπουλο

Η κατ' ιδίαν συνέντευξη μου με τον Pär Sundström στα παρασκήνια της συναυλίας των Sabaton στο Μιλάνο στις 28 Ιανουαρίου του 2020 έμεινε στα συρτάρια μας λόγω της επάρατης πανδημίας έως ότου να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή. Μπορείς να σκεφτείς εσύ καλύτερη;;; Εμείς εδώ, όχι! Σε λίγες μέρες η αρμάδα καταλαμβάνει το Release Athens Festival. Ιδού λοιπόν οι ερωτήσεις που ετοίμασε ο Χρήστος Κισατζεκιάν και συμπλήρωσα εγώ, επιτόπου.

Από τη Σοφία Μπαλή & το Χρήστο Κισατζεκιάν

Ο Γιάννης είναι αυτό που λέμε Συνοδοιπόρος με σίγμα κεφαλαίο. Είναι «σειρά» που λέμε μεις τα αγοράκια. Συνομήλικος, συνάδελφος εκλεκτός μα πάνω από όλα, συγκάτοικος στην τρέλα για τη Μουσική. Τη Μούσα της Ζωής μας.

Μου βγήκε αβίαστα λοιπόν τούτο το «δώρο» για τον εορτασμό των προσωπικών του γενεθλίων, αφού συμπίπτουν φέτος με τα πρώτα γενέθλια του περσυνού του συγγράμματος, του (έως και) αποκαλυπτικού βιβλίου «Πρωτοπόροι του Ελληνικού Ροκ» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Όγδοο. Μια συνέντευξη κατ’ ιδίαν λοιπόν «προς γνώσιν και συμμόρφωσιν» για κάθε λάτρη της εγχώριας σκηνής.

Κείμενο & φωτογραφίες Γιάννη Αλεξίου: Χρήστος Κισατζεκιάν


Σε εποχές σαν κι αυτή που βιώνουμε...βίαια και επιβεβλημένα εδώ και δυο χρόνια οι οποίες απαξιώνουν συθέμελα τις Τέχνες και τον Πολιτσιμό, κάθε πρωτοβουλία μοιάζει με σχέδιο του λατρεμένου μας Δον ΚΙχώτη!... Κι όμως. Η Iason Productions δοκιμάζει να δοκιμαστεί στα κύμματα με το φίλτατο, "δικό" μας by all means  Νίκο Καστανά και το επιτελείο του να αντιστέκονται αποφασιστικά. Σε τέτοιο βαθμό, που έγινα μέλος/μέρος της ομάδας τους!


Συνέντευξη της Κατερίνας Μαλάμου (Α&R Manager) από το Χρήστο Κισατζεκιάν

Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται. Φύσει αδύνατον λοιπόν  να μην αδράξω τη Χρυσή Επέτειο των λατρεμένων Camel για αυτό το ραντεβού μας μέσα από τις σελίδες της εν λόγω πολιτιστικής παλέτας. Πόσο μάλλον όταν ο τυχερός κατέχω την πρώτη συνέντευξη που έδωσε ποτέ σε Έλληνα ο αειθαλής ηγέτης του βρετανικού προοδευτικού σχήματος Andrew Latimer, το σωτήριον έτος 1997!... Και λέω να τη μοιραστώ εδώ μαζί σας.

Κείμενο & συναυλιακές φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν

Το άχαρο νέο έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η ιδιαίτερη αγάπη μου απέναντι σε αυτόν τον ξεχωριστό ερμηνευτή με ήθελε αυτομάτως αποσβολωμένο. Η θητεία του αείμνηστου John Lawton στους Lucifer’s Friend και στους Uriah Heep υπήρξε -για αμέτρητους από εμάς- ξεχωριστή. Όπως είχα γράψει κάποια στιγμή, ουδέποτε μπήκα στο τριπάκι της σύγκρισης του αδικοχαμένου τραγουδιστή των Uriah Heep με τον προκάτοχό του στους δεύτερους, τον David Byron. Μα είναι δυνατόν; Είναι σα να βάζεις στη ζυγαριά την Fender και τη Gibson. Tον Messi και τον Ronaldo! Oυδέποτε πίστευα σε τέτοιου είδους ανώφελες «κόντρες». Για μένα οι κορυφές δε συγκρίνονται, μα παραμένουν όλες τους εκεί ψηλά, στα σύνορα Ουρανού και Γης.
Όσο για τον ταυτόχρονο χαμό του εν τω μέσω της επάρατης πανδημίας μαζί με τους συνοδοιπόρους Lee Kerslake & Ken Hensley που αποδήμησαν πέρυσι, καταντά τουλάχιστον αξιοπερίεργος, έως και αβάσταχτος. 

Συνέντευξη & φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν