INTERVIEW: Θανάσης Μπερτσάτος (Power Crue)

Wednesday, 23 August 2017 06:00
Συντάκτης:
Published in Interviews

Ακούσαμε το ολόφρεσκο album των Power Crue “EXCILEOSYS” και μιλήσαμε (…προσπαθήσαμε δηλαδή…) με τον κιθαρίστα του συγκροτήματος Θανάση Μπερτσάτο.

Συνομιλεί και παρουσιάζει η Σοφία Γεωργούση

Κατέχοντας σημαντική θέση στην ιστορία της Ελληνικής metal σκηνής –δικαιωματικά μεν ως μπάντα ενεργή από το 1986- οι Power Crue επιστρέφουν δυναμικά με το ολοκαίνουριο τους album “EXCILEOSYS”.

Ένα album διαφορετικό μεν από τα προηγούμενα τους εφόσον και οι ίδιοι δε λένε να ακολουθήσουν πιστά ένα συγκεκριμένο είδος προς αποφυγή μοτίβων, οικείο δε στα αυτιά μας. Σίγουρα ακραίως απολαυστικό, το “EXCILEOSYS” μας γυρνάει στα εφηβικά μας χρόνια, επιτυγχάνοντας συνεπώς μια επίγευση νοσταλγίας. Το story του album αναφέρεται στη γνώριμη αλλά σκοτεινή φιγούρα του Ιούδα.

Καθαρά φωνητικά, μακροσκελή και συχνά σόλο στην κιθάρα, έντονα breaks, απότομες εναλλαγές ταχυτήτων μεταξύ των κομματιών, μελωδικά διαλείμματα και γρήγορο διπέταλο συνθέτουν την εικόνα του “EXCILEOSYS”. Το πλήθος αρμονικών εναλλαγών έρχονται να συμπληρώσουν τα ειδικά εφέ στα οποία συγκαταλέγεται ακόμα και η υπόνοια εκκλησιαστικού οργάνου (07.The temple).

Το album τα έχει όλα- αν και αγγλόφωνο, στο intro εντοπίζουμε ελληνικά. Και κάτι ενδιαφέρον …η ίδια μελωδία που συναντάμε στο intro επαναλαμβάνεται στο outro. Θα μπορούσε να είναι η ολοκλήρωση ενός κύκλου η κεφαλαίου; Κρατώντας στο νου μας ότι εξιλέωση είναι η απαλλαγή από το ψυχικό βάρος που προκάλεσε μια άδικη πράξη μέσω της μετάνοιας, με το τελευταίο τραγούδι “Coming home” επιστρέφουμε πίσω στην αρχή του album μετά από αυτό το ευχάριστο μουσικό ταξίδι.

Τα υπόλοιπα θα μας τα πει επιγραμματικά ο Θανάσης Μπερτσάτος

 

ΣΓ- Θανάση, πες μας λίγο για το concept του album.
ΘΜ- Ήταν δύο φίλοι παλιά, ο Ιούδας και ο Ιησούς. Προδοσία δεν υπήρχε στην ουσία. Ο Ιησούς, λοιπόν, έκανε τον Ιούδα αθάνατο ώστε να ξαναγεννιέται συνέχεια και ο σκοπός του ήταν να κατανοήσει ο ίδιος γιατί γεννιέται; Κάτι για τον οποίο είναι κατάρα, να ξαναγεννιέται δηλαδή και να θυμάται τις προηγούμενες ζωές του. Άρα θα πρέπει να ψάξει να βρει ,στις ζωές αυτές που ζει , τον λόγο και να κατανοήσει κάποια πράγματα ώστε να φτάσει στην εξιλέωση- να κατακτήσει δηλαδή τη λήθη.
ΣΓ- Και τα τραγούδια, δηλαδή, πηγαίνουν χρονολογικά με την ιστορία;
ΘΜ- Όχι, έχει να κάνει με το πώς τα εξιστορεί ο Ιούδας. Η σειρά των τραγουδιών σε ένα concept album που είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να πραγματοποιηθεί, έχει να κάνει και με τη μουσική –να υπάρχει δηλαδή μια καλή ροή μουσικότητας από την αρχή μέχρι το τέλος- ούτως ώστε να μπορεί να ακούγεται ευχάριστα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επιδιώξαμε να υπάρχουν διαφορετικά είδη και tempo ανάμεσα στα τραγούδια. Από την άλλη, πρέπει και οι στίχοι να έχουν μια συνέχεια ροής για να πηγαίνει η ιστορία παρακάτω και φυσικά να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος.
ΣΓ- Και η όλη ιδέα από ποιόν προήλθε;
ΘΜ- Από το μυαλό μου (γέλια).
ΣΓ- Εννοώ γιατί γύρω από τον Ιούδα;
ΘΜ- Υπήρχε γενικά η ιδέα να δημιουργηθεί ένα concept album , τα album αυτά έχουν συνήθως έναν χαρακτήρα. Και κάποια στιγμή αποφάσισα να γίνει ο Ιούδας ο χαρακτήρας αυτός.
ΣΓ- Στίχους και μουσική ποιος έγραψε;
ΘΜ- Στίχους και μουσική έχουμε γράψει όλοι μαζί.
ΣΓ-Σε τι διαφέρει αυτό το album από τα υπόλοιπα δικά σας;
ΘΜ- Μουσικά, το “EXCILEOSYS” αποτυπώνει την εποχή που διανύουμε τώρα που το συνθέσαμε. Επίτηδες δεν έχει γίνει κάτι. Δεν μπορώ να σου απαντήσω γιατί είναι διαφορετικό, απλώς είναι. Κάθε περίοδο που δημιουργεί ένας συνθέτης, δεν είναι απαραίτητο- εκτός και αν το θέλει ο ίδιος – να γράφει την ίδια μουσική. Συνήθως προχωράει ένα βήμα μπροστά και κάνει κάτι διαφορετικό. Υπάρχουν δηλαδή τα στοιχεία των Power Crue αλλά και πολλά άλλα καινούρια στοιχεία.
ΣΓ- Άρα είσαστε υπέρ των αλλαγών.
ΘΜ- Όχι, οι αλλαγές έρχονται από μόνες τους. Δεν υπάρχει κάτι που ακολουθούμε στη σύνθεση. Απλώς η σύνθεση εξελίσσεται, τη δουλεύουμε και δημιουργείται ένα τραγούδι. Δεν έχουμε κάποια στάνταρ δηλαδή.
ΣΓ- Πες μας λίγα πράγματα για το video clip και τους σταυρούς.
ΘΜ- Φοβερό video clip (γέλια). Μη ρωτάς για τους σταυρούς, το θέμα είναι ο Ιούδας και ο Ιησούς τι θα είχαμε σφυροδρέπανο ; (γελια).
ΣΓ- Και πότε με το καλό βγαίνει το album;
ΘΜ- Σε ψηφιακή μορφή βγαίνει αυτό τον μήνα. Σε CD θα βγει από Σεπτέμβριο.
ΣΓ- 2 λόγια για την δουλειά του δίσκου;
ΘΜ- 2 κοπέλες ασχολήθηκαν με το artwork, είναι όλα ζωγραφιστά στο χέρι. Και κάθε τραγούδι έχει ένα αντιπροσωπευτικό σχέδιο όπως και το εξώφυλλο.
ΣΓ- Είσαι ευχαριστημένος από το album;
ΘΜ- Είμαι full ευχαριστημένος, ναι.
ΣΓ- Καλοτάξιδο το “EXCILEOSYS” λοιπόν, ευχαριστούμε πολύ!
ΘΜ- Α! αυτό ήταν; (γέλια)

 

Read 1031 times

Leave a comment